Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

«Τζιζ» κάνουν τα δάνεια λόγω της «έκρηξης» των επιτοκίων

Οικονομία

Αισθητή γίνεται πλέον η επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων στα νέα δάνεια, κάτι που καταγράφεται από τα στοιχεία Ιανουαρίου της Τραπέζης Ελλάδος. Το υπόλοιπο των δανείων μειώθηκε τον συγκεκριμένο μήνα στα 113,4 δισ. ευρώ από 115,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Όσοι έχουν ρευστότητα σπεύδουν να καταβάλλουν χρήματα για να μειώσουν τις δόσεις ή και να εξοφλήσουν τα παλαιά δάνεια που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ όσοι σκέφτονταν να πάρουν κάποιο στεγαστικό δάνειο, μάλλον το μετάνιωσαν, καθώς θα τους στοιχίσει "ο κούκος, αηδόνι".

Η κατάσταση αυτή φέρνει σε δυσχερή θέση χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν διαθέτουν και ρευστότητα για να μπορέσουν να τις υποστηρίξουν.

Το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς το επιτόκιο του ευρώ θα αυξηθεί επιπλέον 0,50% μέσα στον Μάιο. Ας... προσευχηθούμε να είναι ραγδαία η αποκλιμάκωση των τιμών τους προσεχείς μήνες, γιατί η άνοδος των επιτοκίων αποτελεί "βόμβα" στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...