Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Χωρίς τέλος ο «εφιάλτης» των επιτοκίων – Μέχρι πότε θα είναι προστατευμένοι οι δανειολήπτες

Οικονομία

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τα επιτόκια από το sell off των ομολόγων παγκοσμίως. Οι μεγαλοεπενδυτές φεύγουν άρον άρον από τα ομόλογα και αυτό έχει επιπτώσεις στους δανειολήπτες τη στιγμή που τα επιτόκια των δανείων σκαρφαλώνουν.

Την ίδια ώρα, ασαφές παραμένει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα επιτόκια δανεισμού θα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Ακόμη πιο αβέβαιο γίνεται το μέλλον μετά το ράλι των αποδόσεων των ομολόγων. Κάτι που αποτυπώνεται στα αλλεπάλληλα sell off των επενδυτών.

Η τελευταία δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο απαιτείται προκαλεί νέες ανησυχίες στους δανειολήπτες.

Στην ελληνική αγορά για τους επόμενους επτά μήνες, ασφαλείς από την άνοδο των επιτοκίων θα συνεχίσουν να παραμένουν οι δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια.

Βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας μετά την απόφαση των τραπεζών κατόπιν συνεννόησης με την κυβέρνηση να παγώσουν για ένα χρόνο τα επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Ωστόσο, χωρίς προστασία είναι οι δανειολήπτες που έλαβαν στεγαστικό εντός της περιόδου καθώς δεν βρίσκονται κάτω από το ευνοϊκό καθεστώς του «παγώματος» του επιτοκίου. Αυτή η κατηγορία των οφειλετών βλέπουν κανονικά τις αυξήσεις στις δόσεις τους εκτός και εάν είχαν επιλέξει προϊόν σταθερού επιτοκίου.

Μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις τους αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Και κυρίως οι μικρές που έχουν καταφύγει στον τραπεζικό δανεισμό.

Τρελό «sell-off» ομολόγων

Οι αγορές συνειδητοποιήσαν

1)Υψηλά επιτόκια για πολύ καιρό

2)O κύκλος μείωσης επιτοκίων θα καθυστερήσει

Χωρίς φως στο τούνελ για τους δανειολήπτες

-Ασφαλείς δανειολήπτες προς το παρόν

-Στεγαστικά ενήμερα δάνεια

-Έχει παγώσει το επιτόκιο μέχρι το Μάιο του 2024

-Προβληματισμός για τις αυξήσεις μετά τον Μάιο (τουλάχιστον +1%)

Θα συνεχίσουν να «τσουρουφλίζονται» οι επιχειρηματίες

Δάνειο 150.000 ευρώ (spread 3,5%) για 10 έτη

Δόση Ιούλιος 2022:

-1.483,29 ευρώ

Δόση Σεπτέμβριος 2023:

-1.780,53 € +297 €/μήνα = 3.564 €/χρόνο

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Κοινωνικός Τουρισμός»: Μέχρι πότε μπορούν να κάνουν τις διακοπές του όσοι πήραν επιταγές το 2023

Όσοι πήραν το 2023 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους μέχρι τέλος Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα, οι δι...

Appodixi: Άνω των 165.000 οι καταγγελίες για παρατυπίες - Έως 3.000 ευρώ τα ποσά επιβράβευσης

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογράψει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής τις πρώτες αποφάσεις με τις οποίες θα επιβραβεύονται οι πολίτες που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση τ...

Έρχεται διπλή αλλαγή στις εισφορές – Τι θα ισχύσει για τους μισθωτούς, τι εξετάζεται για επαγγελματίες και αγρότες

Αλλαγές τόσο στις εισφορές των μισθωτών, όσο και των μη μισθωτών έρχονται από τις αρχές του 2025. Όσον αφορά τις αλλαγές στις εισφορές των μισθωτών, η κυβέρνηση έχει ήδη επίσημα...

Φόρτωση άρθρων...