Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Μπορεί ο σεισμός να αλλάξει την τουρκική πολιτική; Η Ευρώπη και το μεταναστευτικό, κλειδώνουν τα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ

- H Ελλάδα πήρε όλο το χαρτί με την γεμάτη ανθρωπιά στάση της μετά από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Οι γείτονες αντελήφθησαν από πρώτο χέρι ότι αυτά που τους τάιζε το καθεστώς περί κακών και προκλητικών Ελλήνων ήταν πομφόλυγες μιας ακραίας προπαγάνδας για εσωτερική κατανάλωση. Αν η τουρκική ηγεσία το πάρει λίγο αλλιώς, τότε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα περάσουν σε άλλο επίπεδο. Αν και σοβαροί αναλυτές εκτιμούν ότι το βαθύ κράτος της Άγκυρας δύσκολα θα αλλάξει ρότα.     

- Οι Ευρωπαίοι αντελήφθησαν πλέον ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό ως θέμα πιο σοβαρά. Συνεπώς κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αποφάσισαν να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια, με έμφαση στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Στην παρούσα φάση, ο φράχτης στα σύνορα Τουρκίας και Βουλγαρίας βρίσκεται σε προτεραιότητα για πολλούς ηγέτες της Ε.Ε. Όσο για την επέκταση εκείνου στον Έβρο, ο Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να τον προχωρήσει είτε λάβει κοινοτική χρηματοδότηση είτε όχι.   

- Στο εσωτερικό της Ε.Ε. επικρατούν διαφορετικές ερμηνείες για το που θα κατευθυνθούν τα κονδύλια, αν πάνε δηλαδή για την κατασκευή φραχτών ή για φυλάκια και άλλο εξοπλισμό. Πάντως είναι θετικό ότι οι Βρυξέλλες άκουσαν τις φωνές πολλών κρατών μελών που είπαν «δεν πάει άλλο». Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η Αυστρία, με την ακροδεξιά στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές να καλπάζει. Φαίνεται τελικά ότι το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει και στην ατζέντα των ευρωεκλογών την επόμενη χρονιά.        

- Υποδοχή ήρωα επεφύλαξαν στον Ζελένσκι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο Ουκρανός ηγέτης είχε τα τελευταία εικοσιτετράωρα την τιμητική του στις Βρυξέλλες και αν μη τι άλλο η Ευρώπη φρόντισε να του προσφέρει εκτός από υλική βοήθεια και κάποιες δόσεις τόνωσης του ηθικού. Θα του χρειαστούν σίγουρα από τη στιγμή που η βαλίτσα στο μέτωπο δείχνει ότι θα πάει μακριά.      

- Μαθαίνουμε ότι οι λίστες των υποψηφίων του Σύριζα για τις εθνικές εκλογές έχουν ολοκληρωθεί και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα παρθούν οι αποφάσεις για την δημοσιοποίηση τους. Οι επιτελείς του κόμματος αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και εκπλήξεις, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι έγιναν κρούσεις και σε πρόσωπα εκτός κομματικού τόξου. Το πως εκείνα ανταποκρίθηκαν, θα φανεί την μέρα που θα φτάσουν τα ονόματα στα emails των δημοσιογράφων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Τσίπρας: Σοκαριστική η αναφορά Κασσελάκη σε «θαύματα» - Δεν εξελέγη για να μεταλλαχθούμε

Την εικόνα της αναταραχής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στο «θαύμα» κατά την βάπτισή του, επιβεβαίωσαν με τον πιο ηχηρό τρόπο οι σημερινές δηλώσ...

Φόρτωση άρθρων...