Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Το κοινωνικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ, σηκώνει την ελληνική οικονομία ο τουρισμός, το άγχος για την ενεργειακή επάρκεια στην Ευρώπη

Front Lines

- Μπορεί το Κινάλ να βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω των «επισυνδέσεων», ωστόσο στα υψηλά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη, αντιλαμβάνονται πως οι πολίτες αναμένουν πολλά περισσότερα απ’ αυτούς στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής. Γι αυτό και αποφάσισαν να ξεδιπλώσουν τις προτάσεις τους και για το θέμα της κοινωνικής κατοικίας και του κόστους στέγασης. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως το ΠΑΣΟΚ άντλησε τη μεγάλη δύναμη του από τα ευρεία λαϊκά στρώματα, που το στήριξαν κι αυτό αναπόφευκτα μπαίνει στον πυρήνα της στρατηγικής του.        

-Το μεταναστευτικό εμφανίζεται ξανά δυνατά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα σχετικά με την φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και μη. Ήδη το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες να διαμηνύουν πως θα προφυλάξουν τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης με κάθε τρόπο. Την ίδια ώρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία σκληραίνουν τη στάση τους, με τη Βιέννη να σκέπτεται ακόμη και το ενδεχόμενο της αρνητικής διαφήμισης για εκείνους που σχεδιάζουν να μεταβούν παράνομα στο έδαφος της προερχόμενοι από τρίτες χώρες.                 

- Αν και η ύφεση αποτελεί το νούμερο ένα θέμα συζήτησης και στην Ελλάδα, εντούτοις το φετινό πρωτόγνωρο τουριστικό ρεύμα στην πατρίδα έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα προς το καλύτερο. Κι αυτό φαίνεται από τις προβλέψεις της UBS για την ανάπτυξη του 2022, σύμφωνα με τις οποίες θα σκαρφαλώσει στο 5,7% από το 4%. Όσον αφορά στα έσοδα, φαίνεται πως ο τουρισμός άνοιξε το δρόμο για την αύξηση τους, καθώς μόνο από το συγκεκριμένο τομέα θα φτάσουν στα 20 δις ευρώ.

- Πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα για περαιτέρω αξιοποίηση κεντροαριστερών στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία με φόντο τις δύσκολες εθνικές εκλογές. Ως ένα βαθμό αυτό είναι θεμιτό, αφού η μάχη στον κρίσιμο χώρο του κέντρου θα κρίνει πολλά. Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στο πεδίο των παραδοσιακών ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς που πάντα στάθηκαν στο πλευρό της παράταξης τους, ειδικά στα δύσκολα. Γιατί όταν χρειάστηκε δήλωναν το παρόν και τώρα η συνεισφορά τους θα είναι αν μη τι άλλο πολύτιμη!                      

- Το ενεργειακό θέμα έχει προκαλέσει αναταράξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και όλες οι χώρες της Ε.Ε προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα. Στη Γερμανία ανησυχούν λίγο παραπάνω λόγω της εξάρτησης που έχουν από τη Ρωσία, ενώ τα φώτα έχουν ήδη κλείσει σε πολλά κυβερνητικά κτίρια και όχι μόνο κατά τις βραδινές ώρες στο Βερολίνο. Η Ελλάδα προχώρησε σε μία γενναία επιδότηση στην κατανάλωση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην Σλοβενία πάρθηκαν πιο δραστικά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ από το 22% στο 9,5%. Γίνεται πλέον αντιληπτό πως οι επόμενοι μήνες θα προκαλέσουν μεγάλο ενεργειακό πονοκέφαλο σε κάθε γωνιά της Ηπείρου…..  

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον Ωρωπό ο Γιώργος Αυτιάς

Στην Ανατολική Αττική βρέθηκε ο αεικίνητος Γιώργος Αυτιάς όπου άκουσε και κατέγραψε προβλήματα και θέματα των πολιτών. «Σας άκουγα 34 χρόνια και στάθηκα δίπλα σας Τώρα αν εκλεγ...

Το προεκλογικό σποτ των «Δημοκρατών» του Ανδρέα Λοβέρδου: «Είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη»

Με ένα σποτ που σύνθημα του έχει «Είμαστε το Κέντρο», ο Ανδρέας Λοβέρδος καλεί τους πολίτες να εμπιστευτούν το κόμμα του «Δημοκράτες» στις Ευρωεκλογές, γιατί «μπορούν, γιατί είναι ...

Φόρτωση άρθρων...