Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Τα 10 ακριβότερα τρόφιμα του κόσμου και πού μπορείς να τα δοκιμάσεις

Ευ ζην

Μπορείς να διανοηθείς ότι υπάρχει ένας καφές στον κόσμο ο οποίος κοστίζει πάνω από 1.000€ το κιλό ή ένα μανιτάρι, το οποίο η τιμή του να ξεπερνάει τα 600 δολάρια το κιλό; Κι όμως υπάρχουνε κάποια φαγώσιμα είδη σε όλο τον κόσμο, των οποίων η τιμή τους, συγκριτικά με αυτές που γνωρίζουμε, θεωρείται αστρονομική. Το αν θα τα φάμε ποτέ στη ζωή μας είναι αμφίβολο, μιας και κάποια από αυτά τείνουν να εκλείψουν. Οι λόγοι που έχουν τέτοιο κόστος έχουν να κάνουν με τον τρόπο καλλιέργειας κι επεξεργασίας, αλλά και το πόσο συχνά μπορείς να τα συναντήσεις στην αγορά -αν μπορείς να τα συναντήσεις, δηλαδή. Επειδή, όμως, ο άνθρωπος έχει μια έμφυτη περιέργεια, έτσι κι εμείς ψάξαμε να βρούμε ποια είναι αυτά τα 10 πιο ακριβά τρόφιμα στον κόσμο, φτιάχνοντας μια λίστα για εκείνους που το λέει το στομάχι κι η τσέπη τους!

Μέλι των Ξωτικών, Τουρκία

Όποιος πιστεύει στα ξωτικά, μπορεί και να πιστέψει και στην παρασκευή ενός μελιού, το οποίο είναι γνωστό ως το «Μέλι των ξωτικών». Μιλάμε για ένα προϊόν, το οποίο η τιμή του φτάνει και κάποιες φορές ξεπερνάει, τα 5.000€ το κιλό. Να διευκρινίσουμε ότι δεν παρασκευάζεται στο Rivendell αλλά ούτε και σε κάποιο άλλο μαγικό δάσος. Τι το ειδικό όμως έχουν αυτές οι μέλισσες και πώς καταφέρνουν να φτιάξουν ένα τέτοιο μέλι. Η εξαιρετική του ποιότητα και ο τρόπος συλλογής του είναι αυτοί που εκτινάσσουν την τιμή του στα ύψη. Συγκεκριμένα, για να μαζευτεί αυτό το μέλι, απαιτείται η εμπειρία επαγγελματία ορειβάτη, καθώς οι μέλισσες που παρασκευάζουν αυτό το προϊόν είναι άγριες – όχι σαν τις αδερφές Σταμίρη αλλά λίγο περισσότερο- και οι κυψέλες τους βρίσκονται σε μία σπηλιά βάθους περίπου 2 χλμ. στην επαρχία Artvin στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας στη βορειοανατολική Τουρκία. Τώρα αν θέλεις να το δοκιμάσεις ή που θα μάθεις ορειβασία και θα πας να ανακαλύψεις την άγρια φύση της Τουρκίας ή θα το αγοράσεις περίπου κοντά στο πεντοχίλιαρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2o πιο ακριβό μέλι στον κόσμο έχει μεγάλη διαφορά από το 1o, καθώς πρόκειται για το επονομαζόμενο «Μέλι της ζωής» από το Ισραήλ με κόστος 420 ευρώ/κιλό.

 

μελι

 

Λευκό τυρί Άλκης, Σουηδία

Από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει και κάποιο τυροκομικό. Υπάρχει όντως ένα λευκό τυρί, το οποίο παρασκευάζεται στη φάρμα Moose House στη Σουηδία από γάλα άλκης. Λόγω του ότι παρασκευάζεται ελάχιστη ποσότητα κάθε χρόνο, το κόστος του ξεπερνάει τα 1.000€ το κιλό. Στα θετικά του στοιχεία συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι θυμίζει λίγο την ελληνική φέτα, οπότε αν δε σας περισσεύουνε τα 1.000€, μπορείτε να δώστε κοντά στα 15€ -που έχει φτάσει τώρα η φέτα- με την ελπίδα πάντοτε ότι δε θα μπει και αυτή στη λίστα μαζί με το ελαφίσιο αυτό τυρί.

 

τιρι

 

Καφές Kopi Luwak, Ινδονησία

Αν πιστεύεις ότι η τιμή του freddo έφτασε στο θεό και η αντίστοιχη του espresso τον καθιστά απλησίαστο, τότε έχουμε να σου προτείνουμε τον καφέ Kopi Luwak. Πρόκειται για μια ποικιλία καφέ που παρασκευάζεται κυρίως στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες αλλά και σε ένα μέρος της Νότιας Ινδίας κι αυτή τη στιγμή είναι ο ακριβότερος στον κόσμο- η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.200 δολάρια το κιλό. Για ποιο λόγο όμως είναι τόσο ακριβός; Ο τρόπος παρασκευής και επεξεργασίας του ξεπερνάει κάθε φαντασία. Πρόκειται για κόκκους καφέ, οι οποίοι καταναλώνονται και αφοδεύονται από ένα είδος ασιατικής μοσχογαλής –κάτι μεταξύ νυφίτσας και γάτας-, η οποία είναι γνωστή ως ασιατικός φοίνικας. Προκειμένου να μαζέψουν τα κόπρανα αυτού του ζώου και να παραχθεί αυτού του είδους ο καφές, τα ζώα αυτά γίνονται θηράματα και πολλές φορές δυστυχώς φυλακίζονται, για να ελεγχθεί η παραγωγή του καφέ. Έχουν γίνει προσπάθειες και έρευνες στο να επιτευχθεί η ζύμωση αυτών των κόκκων, χωρίς να περάσουν από το έντερο του ζώου, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κακοποίηση αυτών των ζώων. Είναι βέβαια άξιο απορίας για ποιο λόγο τα κόπρανα ενός ζώου πωλούνται κοντά στα 1.000 ευρώ το κιλό. Όσο όμως υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν, τόσο θα υπάρχει και ζήτηση.

 

καφες

 

Εκτός όμως από τους Ινδονήσιους και τους Φιλιππινέζους που επεξεργάζονται με αυτόν τον τρόπο τον καφέ, στην Ταϊλάνδη υπάρχει μια εταιρεία, η οποία χρησιμοποιεί την αντίστοιχη μέθοδο σε ελέφαντες, προκειμένου να παράγει ένα είδος καφέ, τον Black Ivory Coffee, ο οποίος λόγω της σπανιότητας του μπορεί και αυτός να φτάσει και να ξεπεράσει την τιμή του Kopi Luwak. Και μετά εσύ αναρωτιέσαι τι μπορεί κάποιος να σου πουλήσει, για να βγάλει λεφτά.

Μανιτάρια Matsutake, Ιαπωνία

Όπως προδίδει το όνομά τους, η προέλευσή τους κρατάει από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Πρόκειται για ένα είδος μανιταριού που αυτή τη στιγμή κοστολογείται γύρω στα 600 δολάρια το κιλό. Δεν ξέρουμε αν κάτω από αυτά τα μανιτάρια κρύβονται κάποια στρουμφάκια και γι’ αυτό τον λόγο είναι δυσεύρετα. Οι ειδικοί, όμως, αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα είδος μανιταριού που απαιτεί συγκεκριμένο κλίμα, για να αναπτυχθεί και τα τελευταία χρόνια κάποια έντομα και κάποια άλλα φυτά δεν του επιτρέπουν να αναπτυχθεί όσο θα θέλανε οι έμποροι. Αυτό που το καθιστά ακόμα πιο δυσεύρετο, είναι το γεγονός ότι δεν μπορείς να το σπείρεις σε κάποιο άλλο μέρος της γης πάρα μόνο στην Ιαπωνία, γι’ αυτό και τείνουν να εξαφανιστούν. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι τι θα κάνει ο Δρακουμέλ σε περίπτωση που δεν τα βρει ποτέ.

 

μανιταρια

 

Κοτόπουλο Ayam Cemani, Ινδονησία

Θα έτρωγες ποτέ μαύρο κοτόπουλο; Όταν τα λέμε μαύρο, δεν εννοούμε καμένο κάρβουνο. Εννοούμε ένα κοτόπουλο που είτε ψηθεί πολύ ή τελείως, έχει μελανό χρώμα. Τα κοτόπουλα Ayam Cemani ανήκουν σε μία σπάνια ράτσα ορνίθων, οι οποίες εκτρέφονται στην Ινδονησία. Είναι σπάνιο το είδος τους, καθώς έχουν ένα γονίδιο που προκαλεί υπερβολική έκκριση της μελανίνης. Αν κι έχει απαγορευτεί η εξαγωγή αυτού του κρέατος από τη χώρα λόγω της γρίπης των πουλερικών, το 1998 ένας Ολλανδός εκτροφέας θεώρησε χρήσιμο να το φέρει στην Ευρώπη. Δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από τις υπόλοιπες κότες που γνωρίζουμε, εκτός από το χρώμα του, αφού η υπερμελάγχρωση που έχει δεν είναι μόνο εξωτερική αλλά κι εσωτερική. Τόσο τα φτερά, τα πούπουλα και το σώμα, όσο και το κρέας, είναι μαύρα. Στην Ινδονησία το κόστος του είναι περίπου 200 δολάρια το κιλό, ενώ λόγω της απαγόρευσης της εξαγωγής όμως η τιμή του στις Η.Π.Α. έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 2000 δολάρια/κιλό. Το αστείο είναι ότι εκτός από τρόφιμο, θεωρείται και συλλεκτικό είδος για συλλέκτες που μαζεύουνε σπάνια ζώα του πλανήτη. Δηλαδή, εκεί που έχεις στο σπίτι σου μια λευκή τίγρη, μπορείς να βάλεις και ένα μαύρο κοτόπουλο δίπλα. Ποιος θα επιβιώσει, ξέρουμε;

 

kotes

 

Χαβιάρι οξύρυγχου beluga albino, Κασπία Θάλασσα

Δεν είναι δυνατόν να φτιάχνεις μια λίστα με τα πιο ακριβά τρόφιμα στον κόσμο και να μην υπάρχει το πιο ακριβό χαβιάρι σε αυτή. Πρόκειται για ένα είδος αυτού του πολυτελούς εδέσματος, το οποίο παράγεται από τον οξύρυγχο beluga albino, με την τιμή του να κυμαίνεται από τα 8500 μέχρι τα 30.000€ το κιλό. Ο λόγος που η τιμή του έχει αυτή τη μεγάλη απόκλιση έχει να κάνει αναπαραγωγή του ψαριού αυτού. Ο συγκεκριμένος οξύρυγχος ζει στην Κασπία θάλασσα και για να αναπαραχθεί, πρέπει πρώτα να φτάσει τα 100 χρόνια ζωής. Δυστυχώς, όμως, σήμερα είναι ένα είδος προς εξαφάνιση, γεγονός που εκτίναξε την τιμή του χαβιαριού. Κάποια στιγμή ένα κιλό από αυτό το χαβιάρι πουλήθηκε 30000 ευρώ και μπήκε στο Ρεκόρ Guinness. Πόση υπομονή μπορεί να έχουν αυτοί οι ψαράδες, προκειμένου να περιμένουν να φτάσει αυτό το albino ψάρι τα 100 χρόνια ζωής, για να πάρουν το χαβιάρι του. Και πόση υπομονή έχει αυτό το ζώο, το οποίο πρέπει να φτάσει τα 100, για να ζήσει τη ζωή του και να πολλαπλασιάσει το είδος του. Τελικά για κάποιους οργανισμούς υπάρχει ζωή και μετά τα 100.

Λευκή τρούφα, Νότια Ευρώπη

Η τρούφα είναι ένα είδος μανιταριών, το οποίο ανάλογα με το είδος, τον τρόπο συλλογής και το μέρος όπου φυτρώνει, διαφοροποιείται και τιμή του. Η Λευκή τρούφα ή Tuber Magnatun ή Λευκή χειμερινή τρούφα αυτή τη στιγμή είναι η ακριβότερη στον κόσμο. Φυτρώνει κυρίως σε χώρες της Μεσογείου και το μεγαλύτερο εμπόριο αυτού του εδέσματος γίνεται στην Ιταλία. Επίσης εντοπίζεται σε κάποιες χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως στην Τυνησία αλλά και σε βαλκανικές χώρες. Η δυσκολία που έχει στη συγκομιδή της, έχει να κάνει με το γεγονός ότι φυτρώνει κάτω από το χώμα και χρειάζεται να είναι πολύ έμπειρος ο τρουφοκυνηγός, για να την εντοπίσει. Πρόκειται για έναν εξαιρετικής ποιότητα μύκητα βρώσιμο, γευστικό και πολύ αρωματικό. Αν κι ένα κιλό λευκή τρούφα μπορεί να κυμαίνεται από 1000 έως 3.000€ το κιλό, πριν από χρόνια σε δημοπρασία ένα κομμάτι λευκής τρούφας, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 103.000€ και ζύγιζε κάτι λιγότερο από κιλό. Τρουφοκυνηγοί, όμως, υπάρχουν και στη χώρα μας. Μια λευκή τρούφα 762 γραμμαρίων που βρέθηκε σ’ ένα δάσος κοντά στην Κερκίνη σε υψόμετρο 1000 μέτρων, πουλήθηκε έναντι 30,000ευρώ. Λίγο ακριβό το ακίνητο, για να μένει ένα στρουμφάκι.

 

troyfa

 

Yubari King πεπόνι, Ιαπωνία

Αν και δεν πρόκειται για ένα 100% φυσικό προϊόν, το συγκεκριμένο πεπόνι αυτή τη στιγμή θεωρείται το ακριβότερο φρούτο στον κόσμο. Το Yubari king πεπόνι φυτρώνει μόνο στα ειδικά θερμοκήπια στο χωριό Yubari της Βόρειας Ιαπωνίας, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και κανονισμούς. Η ποικιλία αυτή δημιουργήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής αυτής και πρόκειται για ένα υβρίδιο που προέκυψε από την ένωση δύο ειδών cantaloupe πεπονιών. Ένα Yubari κανονικού μεγέθους εντός της χώρας πωλείται περίπου 115€. Γιατί όμως είναι τόσο ακριβό; Η τιμή του έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο με τον οποίον καλλιεργείται στην περιοχή αυτή. Χρειάζεται μόλις 100 μέρες για να φυτρώσει και η φροντίδα του από τους εργάτες είναι σαν αυτή για ένα βρέφος. Κάθε πεπόνι που βγαίνει στην επιφάνεια, καθαρίζεται κι ένας εργάτης μπορεί να καθίσει ένα ολόκληρο βράδυ και να τα προσέχει ένα προς ένα. Εάν δεν έχει τέλειο σχήμα, πετάγεται στα σκουπίδια. Να αναφέρουμε ότι σε δημοπρασία ένα Yubari πεπόνι πουλήθηκε έναντι 19.000 δολαρίων! Επιπλέον, συνηθίζεται στην Ιαπωνία, αντί να πηγαίνεις ένα κιλό πάστες σε μια επίσκεψη, να πηγαίνεις δώρο ένα τέτοιο πεπόνι. Η καλλιέργεια του φρούτου έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους του χωριού να αφήσουν την επίπονη δουλειά στα ορυχεία της περιοχής και να ασχοληθούν αποκλειστικά με την καλλιέργεια αυτού του φρούτου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βγήκαν κερδισμένοι. Οπότε, αν κάποιος σας φέρει δώρο ένα τέτοιο φρούτο, πριν του το πετάξετε στο κεφάλι, ξανασκεφτείτε το.

 

peponi

 

Κρόκος ή Σαφράν ή Ζαφορά, Μέση Ανατολή και Μεσόγειος

Ο κρόκος είναι ένα είδος λουλουδιού, του οποίου από το στίγμα προκύπτει ένα είδος μπαχαρικού, το γνωστό μας σαφράν. Αυτή τη στιγμή η τιμή του ανά κιλό κυμαίνεται γύρω στα 3.000€. Στο χωριό Κρόκος Κοζάνης καλλιεργείται ήδη από το 17ο αιώνα, ενώ από το 2017 ξεκίνησε η καλλιέργειά του και στο Νέο Σκοπό Σερρών. Αυτή τη στιγμή ο κρόκος Κοζάνης είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν αναφορές για τη χρήση του σαφράν στην Αρχαία Ελλάδα, τόσο ως φάρμακο, όσο κι ως αρωματικό και αφροδισιακό. Είναι ένα φυτό το οποίο ουσιαστικά ήρθε από τα βάθη της Μέσης Ανατολής και πλέον καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Η υψηλή τιμή του διαμορφώθηκε λόγω των απαιτήσεων που χρειάζεται για την καλλιέργειά και τη συγκομιδή του. Πρόκειται ένα φυτό που αγαπά τον καύσωνα το καλοκαίρι και την παγωνιά το χειμώνα, μαζεύεται στα μέσα του Φθινοπώρου και μόλις βγεί το άνθος, πρέπει αμέσως να ξεκινήσει η συγκομιδή γιατί αλλιώς μαραίνεται και χάνεται το στίγμα του. Μόλις συλλεχθεί, πρέπει με το χέρι να ξεχωρίσουν τα στίγματα και να πάνε για αποξήρανση. Ένα κιλό στίγματα μετά την αποξήρανση δίνουν περίπου 200 γραμμάρια σαφράν. Για να μαζευτεί αυτό το 1 κιλό στίγματα, χρειάζονται περίπου 100.000 λουλούδια. Οι δυνατότητές του είναι τρομερές καθώς ένα γραμμάριο κρόκου μπορεί να χρωματίσει περίπου 600 λίτρα νερό. Χρησιμοποιείται τόσο στην κουζίνα, όσο και στην φαρμακευτική. Ευτυχώς, βέβαια, που έχουμε και τον δικό μας κρόκο στην Ελλάδα και μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας, χωρίς να χρειαστεί να πληρώνουμε αστρονομικά ποσά.

 

krokos

 

Βοειο κρέας Wagyu, Ιαπωνία

Το πιο ακριβό κρέας αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο δεν έχει προέλευση από τη Νότια Αμερική αλλά από την Ιαπωνία. Τα wagyu είναι ένα είδος βοοειδών, που ζούνε αποκλειστικά εκεί. Ο λόγος που η τιμή του κρέατος τους είναι τόσο υψηλή έχει να κάνει με τους αυστηρούς κανονισμούς της φροντίδας και της αναπαραγωγής των ζώων αυτών. Συγκεκριμένα, τα μικρά μοσχαράκια λαμβάνουν τη φροντίδα ενός μωρού, καθώς τους γίνεται μασάζ, πίνουνε μπίρα και ακούν κλασική μουσική. Το κρέας αυτών των ζώων έχει μια ιδιαίτερη βουτυρένια γεύση και είναι ιδιαίτερα υγιεινό, καθώς το 40% του λίπους τους, περιέχει λιπαρά οξέα cla. Αυτή τη στιγμή το κιλό ξεπερνάει τα 450€ κι αυτό οφείλεται κυρίως σε επιδέξιους χειρισμούς της Ιαπωνικής Κυβέρνησης,  η οποία όταν κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό κρέας, απαγόρευσε την εξαγωγή αυτών των ζώων και τα χαρακτήρισε ως «εθνικό θησαυρό». Δε βγήκαν ζημιωμένοι πάντως.

 

kreas

 

Bonus track: Να σημειώσουμε ότι το ακριβότερο ουίσκι που δημοπρατήθηκε ποτέ, πρόκειται για ένα Mackallan του 1926, το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Κι επειδή μαζί με το ποτό κολλάει και το junk food, να πούμε ότι αυτή τη στιγμή η πιο ακριβή πίτσα σε όλο τον κόσμο σερβίρεται στην Ιταλία, ονομάζεται Louis XIII και η τιμή της φτάνει στα 10.000€. Eκτός από τα ακριβά υλικά που βάζει πάνω ο σεφ –χαβιάρι, αστακό και κάποια εκλεπτυσμένα τυριά-, στη φέρνει ο ίδιος στο σπίτι σου μαζί με άλλα δύο άτομα, κάνοντας μια ανάλογη performance και συνοδεύοντάς τη με τρία από τα πιο εκλεπτυσμένα ποτά της κάβας του. To μόνο που δε μας έχει πει αυτός ο σεφ είναι σε πόσα κομμάτια μπορεί να κοπεί αυτή η πίτσα και πόσες χιλιάδες ευρώ αντιστοιχεί στον καθένα μας για να πληρώσουμε.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...