Κυριακή
12 Μαΐου 2024

Πάνω από 60 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Ελλάδα

Η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει 61 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο και συνολικά 90 σε όλη τη χώρα. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Οι σοβαρότερες είναι στο Βελεστίνο Μαγνησίας και στη Λαμία. «Είμαστε όλοι σε επιφυλακή» υπογράμμισε ο Γιάννης Αρτοποιός. Παράλληλα, η φωτιά στη Ρόδο εμφανίζει συνεχώς αναζωπυρώσεις ενώ και στην Κέρκυρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

Στη Μαγνησία και στην ευρύτερη περιοχή από τη 1 μ.μ. ξέσπασαν διαφορετικά πύρινα μέτωπα στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο, καθώς και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Στα σημεία που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ έχουν σταλεί και μηνύματα του 112 που προειδοποιούσαν τους κατοίκους του Βελεστίνου, του Σέσκλου και του Αγίου Γεωργίου Φερών για πυρκαγιά στην περιοχή τους καλώντας τους ταυτόχρονα σε ετοιμότητα. Παράλληλα οι κάτοικοι στις περιοχές Δίμηνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο, καθώς η φωτιά μαίνεται.

Η Μαγνησία αποτελεί μία από τις περιοχές που περιλαμβάνονταν στο σημερινό δείκτη επικινδυνότητας με το βαθμό 5, την ώρα που σήμερα κορυφώνεται το τρίτο κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και μέρες τη χώρα. 

Στις περιοχές αυτές έχουν σημειωθεί ακραία υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 42-43 βαθμών) με τη χαμηλή υγρασία να είναι κάτω του 14% , ενώ επικρατούν ισχυροί άνεμοι με ριπές που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς, μετατρέποντας ουσιαστικά το έδαφος σε καύσιμη ύλη έτοιμη να αναφλεγεί. Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με το ότι μαίνονται πυρκαγιές ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.

Όπως είχε προβλέψει τόσο ο χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), όσο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, για σήμερα αναμενόταν ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κεφαλονιά: Κατέπλευσε στο λιμάνι Αργοστολίου τo πελώριο κρουαζιερόπλοιο Norwegian Viva - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Στο λιμάνι του Αργοστολίου κατέπλευσε σήμερα το πελώριο κρουαζιερόπλοιο Norwegian Viva. Πρόκειται για ένα νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο της εταιρίας Norwegian Cruise Line (NCL), που έκ...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Κυριακή 12 Μαΐου, γιορτάζουν οι: Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Τεό, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα Θωμάς, Τομ, Θωμαή

Άγιοι Ανάργυροι: «Ζω κάθε μέρα μία κηδεία» – Συγκλονίζει ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα και ζητά δικαίωση

Δικαίωση ζητά ο πατέρας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Όπως τόνισε μιλώντας στο Meg...

Φόρτωση άρθρων...