Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ θα απεικονίζουν τη Κάλλας και τον Καραθεοδωρή

Η κυκλοφορία δύο αναμνηστικών κερμάτων των δύο ευρώ με τα πορτρέτα του μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και της της Μαρίας Κάλλας προβλέπεται σε προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το πρώτο νόμισμα θα κυκλοφορήσει με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και το δεύτερο με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του πανεπιστημιακού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Τα δυο αναμνηστικά αυτά κέρματα θα κυκλοφορήσουν το καθένα σε 750.000 τεμάχια και για την κοπή τους θα απαιτηθεί δαπάνη 690.000 ευρώ η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873 και πέθανε στο Μόναχο το 1950. Ήταν Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Καραθεοδωρής ήταν γνωστός εκτός Ελλάδας ως Constantin Carathéodory και συχνά αναφέρεται και ως Καραθεοδωρής.

Το επιστημονικό του έργο επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Αρχαιολογίας και της Φυσικής. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης. Τα περισσότερα έργα του τα έγραψε στα γερμανικά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 16 Απριλίου, γιορτάζουν οι: Γαληνός, Γαλήνη Νίκη Καλλίς, Κάλλι, Καλίς, Κάλι, Καλλίδα, ΚαλλίαΚαλίδα, Καλία Χιονία, Χιονούλα, Χιονίτσα, Χιονάτη

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού - Έρχονται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, σκόνη και βροχές

Καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός τις επόμενες ώρες ενώ σήμερα αναμένονται υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καθώς τα θερμόμετρα αναμένεται να δείξουν έως και 29 βαθμούς Κελσίου. Α...

Φόρτωση άρθρων...