Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Ανδρουλάκης: «Η πρόληψη και η καλή οργάνωση είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών»

«Η πρόληψη, με καθαρισμό των δασών, με καλύτερο σχεδιασμό και με επίλυση των αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων και υπηρεσιών είναι σημαντική για την καλύτερη οργάνωση της πολιτικής προστασίας, την καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκεπτόμενος τον πυροσβεστικό σταθμό Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκε ιδιαιτέρως σε διαπιστώσεις που προκύπτουν από τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων στην Αττική και σε συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής του κλιμακίου και τη δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά και τον βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Απόστολο Πάνα, υπογράμμισε ότι «είχαμε την τραγωδία στο Μάτι, που σόκαρε όλο τον ελληνικό λαό και έδειξε πολύ μεγάλες αδυναμίες, αλλά και αυτό που συμβαίνει τώρα κάθε χρόνο να έχουμε τόσο κατεστραμμένο φυσικό πλούτο μέσα στην πρωτεύουσα επί της ουσίας, δείχνει μια πολύ μεγάλη αδυναμία οργάνωσης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι η θάλασσα και το δάσος είναι τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα της Χαλκιδικής και πρέπει να προστατευτούν και ενημερώθηκε από τους τοπικούς φορείς για τις δυνατότητες επίγειας και εναέριας δασοπυρόσβεσης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. «Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης, με κονδύλια με πόρους, αλλά και στο επίπεδο του κεντρικού κράτους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη θετική συμβολή του ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης πυρκαγιών και στη βοήθεια που παρέχουν με προσωπικό και μέσα άλλες ευρωπαϊκές χώρες , όπως αντίστοιχα και η δική μας σε αυτές σε ανάλογα φαινόμενα, αλλά και στην ευρωπαϊκή παραγγελία πυροσβεστικών αεροσκαφών από την οποία θα ωφεληθεί και η χώρα μας και σε ότι αφορά την καλύτερη οργάνωση της πολιτικής προστασίας σε εθνικό επίπεδο πρόσθεσε: «Να αναδείξουμε τα θέματα των οργανοδιαγράμματων και της επικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτοδιοίκησης Α βαθμού, περιφερειών, κεντρικού κράτους, που εκεί υπάρχουν κάποια μπερδέματα, που δε βοηθούν στη γρήγορη αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων φαινομένων».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο θέμα της νοοτροπίας και της ανάπτυξης μιας κουλτούρας προστασίας του περιβάλλοντος και μέσω της παιδείας, σημειώνοντας ότι πολλές πυρκαγιές προκύπτουν από απρόσεκτες δραστηριότητες πολιτών, σε περιόδους μεγάλης έντασης των καιρικών φαινομένων.

Ζητούμενο είναι ο τουρισμός «υψηλής προστιθέμενης αξίας»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε αμέσως μετά το κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, όπου στεγάζεται και τοπικός σταθμός του ΕΚΑΒ. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε όσα είχε τονίσει και το πρωί κατά στην επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας, για την ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, ειδικά στη Χαλκιδική και σε νομούς που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών.

«Πρέπει και η αυτοδιοίκηση να έχει ανάλογους πόρους να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Επίσης και τα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας, το ΕΚΑΒ, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες που δημιουργούνται τους καλοκαιρινούς μήνες» είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επανέλαβε την πρότασή του προς την κυβέρνηση να ανασχεδιάσει ως το τέλος του χρόνου και να ανακατευθύνει περισσότερους από τους προβλεπόμενους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προς το ΕΣΥ και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία... Προτεραιότητα για εμάς είναι το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η δημόσια παιδεία, η πολιτική προστασία και βέβαια θέματα κοινωνικής κατοικίας. Ακόμη κι εδώ, λόγω των αυξημένων τουριστικών ροών, αυξάνεται το κόστος της κατοικίας, με αποτέλεσμα γιατροί, δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, που εργάζονται εδώ να έχουν πολύ ακριβές συνθήκες διαβίωσης».

Ακόμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι ο τουρισμός «υψηλής προστιθέμενης αξίας», λέγοντας: «Όχι μόνο τουρισμός που αφορά το κρεβάτι και τη στέγαση, αλλά και άλλες υπηρεσίες, που προκύπτουν από την ενδυνάμωση της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης. Έτσι άνθρωποι που έρχονται εδώ από τα Βαλκάνια και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα γευτούν τα τοπικά προϊόντα, έτσι ώστε να ωφελούνται και οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες και οι παραγωγοί. Αυτό είναι το μέλλον ενός τουρισμού που νομίζω θα βοηθήσει και τη Χαλκιδική και την υπόλοιπη Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: Αδιανόητο να έχουμε συνεχιζόμενα κρούσματα που πλήττουν το κύρος του κράτους – Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Την Αμφιλοχία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής(28/4) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του σε νομούς της Ηπείρου ...

Βορίδης για Ευρωεκλογές: Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις, αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 33%

«Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις αν δεν πιάσουμε το 33%», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο MEGA, αναφερόμενος στον εκλογικό στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτά...

Φόρτωση άρθρων...