Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή 17 Ιουλίου

Διανύουμε την περίοδο των θερινών εκπτώσεων και οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι, με ανακοινώσεις τους αναφέρονται στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 17 Ιουλίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του: «Τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ωράριο λειτουργίας 11:00′ – 18:00’».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά αναφέρει: «Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022. Το πλαίσιο ωραρίου για την Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11.00 έως 20.00.

Επομένως, προτείνουμε στους συναδέλφους που επιθυμούν να ανοίξουν την Κυριακή 17 Ιουλίου, να λειτουργήσουν από τις 11.00 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ.

Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή 17/7, η νομοθεσία προβλέπει ότι: Αν η εργασία του προσωπικού κατά την Κυριακή περιοριστεί σε εργασία μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης, οφείλουν όμως να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Τέλος, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτώσεων, ήτοι στις 17 Ιουλίου 2022. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, από τις 11π.μ. έως τις 6μ.μ.».

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, επισημαίνει πως: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας σε 500 καταστήματα του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για 8 κλειστά Σάββατα φέτος, ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας προτείνει στα καταστήματα-μέλη του να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022».

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας αναφέρει: «Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτώσεων, ήτοι στις 17 Ιουλίου 2022».

Αντίθετοι οι εμποροϋπάλληλοι

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας: «Με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, την Κυριακή της 17ης Ιουλίου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν για μια Κυριακή ακόμα. Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα μείνουν ανοιχτές, διότι υποτίθεται ότι «ευελπιστούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές και τζίρο» σε ένα περιβάλλον ακραίας ακρίβειας και δραματικής μείωσης της κατανάλωσης, λόγω της ραγδαίας συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης της κοινωνίας.

Η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έχει αποδειχθεί άχρηστη- ανθυγιεινή- δαπανηρή και εντέλει αναποτελεσματική συνολικά για τον κόσμο του εμπορίου.

Για τους εμποροϋπαλλήλους είναι ανθυγιεινή και εξοντωτική (αφού παράγει 10 έως 13 ημέρες συνεχόμενης εργασίας, ενώ για την μικρομεσαία επιχείρηση είναι κοστοβόρα και ανούσια με “μηδενικούς” τζίρους.

Αποδεδειγμένα πλέον, η Κυριακή αδυνατεί να φέρει “νέους” ή “ικανούς” τζίρους. Το παραπάνω το επιβεβαιώνουν πλέον και οι πολύ μεγάλοι όμιλοι του λιανικού εμπορίου, καθώς η ασθενική κίνηση στις αγορές των καταναλωτών επεκτείνεται σε όλα τα εμπορικά είδη  και σε όλες τις κατηγορίες των καταστημάτων. Κάθε Κυριακή που είναι ανοικτά τα καταστήματα, παρατηρείται μια σταθερή – γενικευμένη υποκατανάλωση. Αποδεικνύεται έτσι ότι,  η λειτουργία του εμπορίου την Κυριακή αποτελεί μια ιδεοληπτική εμμονή κάποιων μεγάλο- εργοδοτών του κλάδου, οι οποίοι αναγνωρίζουνε ότι δεν έχει οικονομικό όφελος, αλλά εκτιμούν  ότι τους βοηθά στην ανακατανομή του αναιμικού πλέον εμπορικού τζίρου: από τα μικρά καταστήματα στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, επισημαίνεται ότι: «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Η πλειοψηφία των εμποροϋπαλλήλων εργαζόμαστε κάτω από άθλιες εργασιακές σχέσεις, με καθηλωμένους μισθούς, σμπαραλιασμένα ωράρια και δουλειά 7 ήμερες την εβδομάδα. Εκτός από τις “Λευκές Νύχτες” και την δουλειά μέχρι τα άγρια μεσάνυχτα θα καλεστούμε να δουλέψουμε ακόμα μια Κυριακή στις 17 Ιούλη, ενώ από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο σε πολλές περιοχές τα καταστήματα ανοίγουν κάθε Κυριακή».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Με ποντιακά τραγούδια και τιμητικό άγημα Ποντίων το αντίο στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Στο Α΄ Νεκροταφείο είπαν σήμερα συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι στην πολιτική το τελευταίο αντίο στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών. Στην κηδεία ...

Κολωνός: «Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», είπε η 12χρονη μετά την ενοχή του Μίχου

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη 17χρονη αδερφή της, η 12χρονη από τα Σεπόλια αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή του...

Φόρτωση άρθρων...