Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Απαλλάσσεται των καθηκόντων του ο διοικητής της 111 Πτέρυγα Μάχης μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ

Mε απόφαση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, απαλλάσσεται των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που έχει διαταχθεί για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου.

Οι εκρήξεις προκλήθηκαν λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Μαγνησία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σμήναρχος Δημήτριος Νικολαΐδης, που είχε αναλάβει διοικητής της 111 Πτέρυγα Μάχης τον περασμένο Μάρτιο, μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουν οι Αρχές οι οποίες διερευνούν το πολύ σοβαρό περιστατικό, δείχνουν πολλά σημεία μη τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας για τη μεταφορά και αποθήκευση των συγκεκριμένων πυρομαχικών.

Και μια σειρά από άλλες παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας και πυρασφάλειας στις αποθήκες πυρομαχικών στο στρατόπεδο Καραμπά.
Παραλείψεις και πλημμελή μέτρα σε αποθήκες πυρομαχικών στις οποίες βρίσκονται όπλα και για τις τρεις Πολεμικές Μοίρες που φιλοξενούνται στη Νέα Αγχίαλο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, διέταξε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις εκρήξεις, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα σε δηλώσεις του πως «το τι συνέβη θα διερευνηθεί, αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν».

«Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.
Από τις έως τώρα έρευνες προκύπτει ότι όντως, βλήματα με μεταλλικό περίβλημα ήταν αποθηκευμένα στο Καραμπά, ωστόσο από τους σχηματισμούς (όχι μόνο από την 111 ΠΜ) είχαν δοθεί οι διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Σύμφωνα με εντολή του Νίκου Δένδια θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας, σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίσθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής Κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κρήτη: Εσκασε κροτίδα στο χέρι 14χρονου -Διεκομίσθη στο νοσοκομείο με τραύματα στα δάχτυλα

Άσχημη κατάληξη είχε για έναν ανήλικο το επικίνδυνο παιχνίδι με κροτίδες, καθώς μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Χανίων. Σύμφωνα με το ekriti πρόκειται για έναν 14χρονο...

Φόρτωση άρθρων...