Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

Bloomberg: Η Ελλάδα επέστρεψε στην «ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας»

Η απόφαση της Παρασκευής βοηθάει τη χώρα να τραβήξει μια… γραμμή στην κρίση χρέους, η οποία ξεκίνησε το 2010 και οδήγησε σε τρία διεθνή προγράμματα βοήθειας...

Ελλάδα

Για επιστροφή της Ελλάδας στην «ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας» κάνει λόγο το Bloomberg, μετά τη χθεσινοβραδινή αναβάθμιση ελληνικής αξιολόγησης από τον γερμανικό οίκο Scope.

«Ο Scope αποκατέστησε το status της επενδυτικής βαθμίδας, σε μια απόδειξη της προόδου στην επιδιόρθωση των δημόσιων οικονομικών, 13 χρόνια αφότου η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που υποβαθμίστηκε σε “σκουπίδι”» γράφει, μεταξύ άλλων, το οικονομικό πρακτορείο.

Η απόφαση της Παρασκευής βοηθάει τη χώρα να τραβήξει μια… γραμμή στην κρίση χρέους, η οποία ξεκίνησε το 2010 και οδήγησε σε τρία διεθνή προγράμματα βοήθειας, θέτοντας εν αμφιβόλω την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Επίσης, έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την εκκωφαντική επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και για την επόμενη 4ετία», προστίθεται στο επίμαχο δημοσίευμα.

Αφού γίνεται αναφορά στο report του Scope, ο οποίος βέβαια δεν αναγνωρίζεται επισήμως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επομένως οι αποφάσεις του δεν επιδρούν άμεσα στη λειτουργία του ευρωσυστήματος, το Bloomberg σημειώνει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ήδη βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα άλλων «investment grade» χωρών, όπως της Ιταλίας.

Αποτέλεσμα είναι οι ελληνικοί τίτλοι να είναι οι «πρωταθλητές» του φετινού έτους, σημειώνει με νόημα.

Οι αναλυτές πλέον, περιμένουν ότι οι πιστοποιημένοι -από την ΕΚΤ- οίκοι αξιολόγησης θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμα της Scope και θα επαναφέρουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα πριν τα τέλη του 2023.

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι ο πρώτος οίκος, ο οποίος «χάρισε» στην Ελλάδα το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, ήταν ο ιαπωνικός R&I, στις αρχές της εβδομάδας.

«Με τον κ. Μητσοτάκη να σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων των μνημονιακών πακέτων διάσωσης και τη μείωση του δημόσιου χρέους κάτω του 140% του ΑΕΠ έως το 2027, οι επενδυτές ήδη εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα» σχολιάζει ο αρθρογράφος του αμερικανικού πρακτορείου.

Όπως εξηγεί, δε, τα οφέλη για τα κρατικά ομόλογα θα είναι ακόμη πιο μεγάλα, μόλις η Ελλάδα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα κι από τους αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή έναν εκ των DBRS, Fitch και S&P.

Και οι τρεις, αυτήν την στιγμή, τοποθετούν την ελληνική αξιολόγηση ένα «σκαλί» μακριά από το investment grade. Από την πλευρά του, ο Moody’s, ο οποίος είναι συγκαταλέγεται στους πιστοποιημένους οίκους, διατηρεί τη χώρα τρεις αξιολογήσεις μακριά από τον πολυπόθητο στόχο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φάρσα οι απειλές για βόμβα σε Βουλή και πρεσβείες

Φάρσα αποδείχθηκαν τα τέσσερα τηλεφωνήματα που έγιναν νωρίτερα σε τηλεοπτικούς σταθμούς προειδοποιώντας για τοποθέτηση βόμβας στη Βουλή και στις πρεσβείες των ΗΠΑ, του Ισραήλ και τ...

Θεσσαλονίκη: 42χρονος μαχαίρωσε στον λαιμό τη σύζυγό του μέσα σε ΙΧ και στη συνέχεια την πέταξε έξω

Νέο περιστατικό μέσα σε λίγες ώρες συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη, μετά τη δολοφονία 87χρονης στη Χαριλάου. Ένας 42χρονος άντρας επιτέθηκε με μαχαίρι στην 39χρονη σύζυγό του, την οπ...

Φόρτωση άρθρων...