Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Citi: «Βλέπει» αυτοδυναμία της Ν.Δ. και επενδυτική βαθμίδα

Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας «βλέπει» η Citi. Η αμερικανική τράπεζα προμηνύει την περαιτέρω αποκλιμάκωση του spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, τόσο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, όσο και έναντι του πορτογαλικού. 

Η Citi στέκεται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν τεράστιο προβάδισμα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κάνει λόγο για ακόμη μεγαλύτερη νίκη του κυβερνώντος κόμματος τόσο σε σύγκριση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου όσο και σε σύγκριση με τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις και προαναγγέλλει την επενδυτική βαθμίδα.

Oι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας δίνουν στη Νέα Δημοκρατία από 161 έως 166 έδρες στη Βουλή, επικαλούμενοι τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί νέα έκπληξη, με τη Ν.Δ. να αυξάνει το ποσοστό της με τη λογική ότι ορισμένοι νεότεροι σε ηλικία ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ίσως δεν πάνε να ψηφίσουν.

Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει νέα ώθηση στα ελληνικά ομόλογα και οι αγορές θα αρχίσουν να βλέπουν πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με την Citi, παρά το γεγονός ότι οι πιθανότερες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα θα σημειωθούν τον Οκτώβριο και στις αρχές Δεκεμβρίου, από την Standard & Poor’ s και την Fitch αντίστοιχα, οι αγορές θα προεξοφλήσουν τη σημαντική αυτή εξέλιξη νωρίτερα. Σημειώνεται ότι για να βρίσκονται στους σχετικούς δείκτες οι ελληνικοί τίτλοι θα πρέπει να αναβαθμιστούν στην επενδυτική βαθμίδα από δύο οίκους αξιολόγησης.

Αυτή τη στιγμή, S&P και Fitch δίνουν αξιολόγηση BB+ με θετικές προοπτικές, ενώ η DBRS ακολουθεί με ΒΒ+ και σταθερές προοπτικές. Επομένως είναι πιο πιθανή μία αναβάθμιση στις 20/10 από την S&P και στις 1/12 από την Fitch. Υπάρχει και η αξιολόγηση της Scope Ratings στις 4 Αυγούστου, αλλά ο γερμανικός οίκος δεν έχει λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από την ΕΚΤ, για να λαμβάνεται υπόψη η πιστοληπτική του αξιολόγηση.

Στο σενάριο που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές και κάνει την έκπληξη εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, η Citi προβλέπει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν περαιτέρω, με το spread του ελληνικού 10ετούς να μειώνεται κατά τουλάχιστον 10 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού, καθώς η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα πλησιάζει ακόμη περισσότερο. 

Ακόμα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι ένα πολύ καλό trade είναι και το spread μεταξύ ελληνικού και πορτογαλικού 10ετούς, το οποίο εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,2% μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο

Στο 10,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάρτιο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,4% τον Μάρτιο 2023 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 10,8% τον Φ...

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν 350 φορές μεγαλύτερο φόρο με τα νέα τεκμήρια

Προ (νέας) εκπλήξεως θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων που ήδη ξεκίνησε. Πολλοί θα διαπιστώσουν ότι με τα νέα τεκμήρια (ελάχισ...

Φόρτωση άρθρων...