Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στον Εβρο – Στις φλόγες και ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς - Καμπανάκι από την Πυροσβεστική για το Σαββατοκύριακο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πυροσβεστική για το Σαββατοκύριακο που έρχεται, καθώς οι άνεμοι θα ενισχυθούν με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνες οι συνθήκες για πρόκληση πυρκαγιάς.

Ελλάδα

Μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά στον Έβρο που συνεχίζει να καίει για 14η ημέρα.

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μέτωπο που ανησυχεί περισσότερο τις δυνάμεις πυρόσβεσης είναι στα βορειοδυτικά του οικισμού της Δαδιάς.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η φωτιά καίει τον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς.

Οι φλόγες τη νύχτα κύκλωσαν το Σουφλί φτάνοντας στις παρυφές της πόλης, με τον άνεμο να αλλάζει τελικά κατεύθυνση και να σπρώχνει την πυρκαγιά ξανά προς το δάσος της Δαδιάς και τον μικρό πυρήνα του, μοναδικό ανέπαφο σημείο. που τώρα καίγεται και αυτός.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μέτωπο κοντά στον οικισμό της Δαδιάς απλώνεται σε πέντε χιλιόμετρα. Οι άνεμοι ευτυχώς απομακρύνουν τις φλόγες από το χωριό. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις με στόχο να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές αλλά και κατοικίες. Ανησυχία επικρατεί για τη φορά των ανέμων.

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν από τη φωτιά 25 μετανάστες και έτσι αποφεύχθηκε μια ακόμη τραγωδία. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 21 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις φλόγες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τέσσερις Περιφέρειες το Σάββατο

Αν και  μπήκαμε ημερολογιακά στο φθινόπωρο, η Ελλάδα συνεχίζει να διανύει το πιο δύσκολο, από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, καλοκαίρι. Το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα είναι εξίσου επικίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών λόγω των εξαιρετικά σφοδρών ανέμων που θα πνέουν ειδικά στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τον Έβρο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ποιες χώρες παρέχουν συνδρομή

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. 

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάτρα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολείο – 19 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ

Εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκρ...

Φόρτωση άρθρων...