Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Δίκη για Μάτι-Πρώην αρχηγός Πυροσβεστικής: «Ήταν μια τρελή μέρα, εκφράζω τη θλίψη μου στους συγγενείς»

Ελλάδα

Με τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το καλοκαίρι του 2018.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Σώτηρης Τερζούδης ανέβηκε στο βήμα και ξεκίνησε να απολογείται έχοντας μπροστά του τον υπολογιστή του και έγγραφα της δικογραφίας. 

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και οι υπόλοιποι 20 συγκατηγορούμενοί του για τη φονική πυρκαγιά, η οποία στοίχησε τη ζωή σε 104 άτομα, είναι σε βαθμό πλημμελήματος (ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή δια παραλείψεως).

«Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου στους συγγενείς των θυμάτων για αυτή την τραγωδία, αλλά δεν θα πω κάτι περισσότερο, γιατί τα λόγια είναι περιττά», είπε ο Σωτήρης Τερζούδης αρχίζοντας την απολογία του στο δικαστήριο. 

Ακολούθως, επικαλούμενος σωρεία εγγράφων που ορίζουν τον τρόπο της εναέριας επιτήρησης και χωρίς να υπεισέρθει στα πραγματικά περιστατικά, είπε: «Το σε βάρος μου κατηγορητήριο λέει ότι σε επίπεδο επιτήρησης δεν υπήρχε πρόληψη. Η εναέρια επιτήρηση προγραμματίζεται από το ΕΣΚΕ και δεν μπορεί να είναι πάνω από τέσσερις ώρες. Οι τέσσερις ώρες αυτές αποτυπώνονται και στα έγγραφα».

Συνεχίζοντας, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος άφησε αιχμές σε βάρος του πραγματογνώμονα Δ. Λιότσου. «Κάνει λάθος όταν λέει ότι τα τετράωρα αυτά μπορούν να ανανεώνονται. Είχαμε δυο ώρες, το διθέσιο πετζετέλ. Δυο ώρες μπορεί να κάνει εναέρια επιτήρηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τερζούδης και υποστήριξε: «Ο πραγματογνώμονας, που είναι σαρξ εκ της σαρκός μας είπε για συνήθη πορεία των πραγμάτων. Αυτή η κατάσταση δεν ήταν κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων. Αυτά γράφει ο πραγματογνώμονας αλλά δεν ήταν αυτή η συνήθης πορεία των πραγμάτων. Ήταν μια τρελή ημέρα, εκείνη …».

«Με έχει στοιχειώσει μέχρι σήμερα»

Σε άλλο μάλιστα σημείο της απολογίας του ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στη Motor Oil, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που του έγιναν από την έδρα σχετικά με την εκτροπή εναέριου μέσου προς τα συγκεκριμένα διυλιστήρια. «Ήρθε ο κ. Φωστιέρης στο γραφείο μου και είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στη Motor Oil. Ότι εντός της Motor Oil υπάρχει στίγμα και ότι υπάρχει φωτιά μέσα. Αυτό με έχει στοιχειώσει μέχρι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πρόεδρος: Σας είπε ποιος του ζήτησε συνδρομή εναέριων μέσων;

Κατηγορούμενος: Όχι αυτά δεν γίνονται έτσι εκείνη τη στιγμή. Για τη στάθμιση θα πρέπει να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση από το πεδίο.

Πρόεδρος: Σας είπε από πού αντλεί αυτήν την πληροφόρηση;

Κατηγορούμενος: Όχι, ούτε μου είπε, ούτε τον ρώτησα. Αφού το είπε ο διοικητής του ΕΣΚΕ είναι έτσι. Δεδομένου αυτού, έδωσα την έγκριση μου να πάει το εναέριο μέσο.

«Δεν ξέρω αν ο Ματθαιόπουλος είναι δειλός, αλλά μοιραίος κι άβουλος είναι σίγουρα»

Ακόμη, κατά την απολογία του ο κ. Τερζούδης στράφηκε και κατά του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλου. «Συγχωρέστε μου τον τόνο, έχω και τους ανθρώπους πίσω μου, αυτό το δράμα μ’ έχει ξεπεράσει. Δε μπορώ…», είπε κάποια στιγμή ο κατηγορούμενος για τον τόνο της φωνής του, για να αναφέρει όμως στη συνέχεια τα εξής: «Διάβασα από την απολογία Ματθαιόπουλου ότι απεδείχθη ολέθρια η μεταστάθμευση. Η διαπίστωση έγινε εκ των υστέρων; Ο ρόλος του τι είναι;

Αποφασιστικός ή διαπιστωτικός; Θέλω να μου απαντήσει στην απολογία του διότι δεν μιλάμε. (…) Δεν ξέρω εάν είναι δειλός, αλλά μοιραίος και άβουλος είναι σίγουρα! Ο ρόλος του υπαρχηγού αυτός είναι να διορθώσει τα λάθη. Αν έγινε εκ των υστέρων δεν έχω να πω τίποτα».

Την απολογία του Σωτήρη Τερζούδη παρακολούθησαν συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς καθώς και πολλοί συγκατηγορούμενοί του, ανάμεσά τους και η Ρένα Δούρου.

Η απολογία του Σωτήρη Τερζούδη δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...