Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Δίκη για τη δολοφονία Καμπανού: Ισόβια στους 7 από τους 12 κατηγορούμενους προτείνει η εισαγγελέας

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς πρόσκαιρες καθείρξεις, προτείνει η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης για εφτά από τους δώδεκα κατηγορούμενους για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Άλκη Καμπανού και των δύο φίλων του.

Για τους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες η εισαγγελική λειτουργός προτείνει πολυετείς πρόσκαιρες καθείρξεις (με εκτιτέα τα 20 έτη).

Προηγουμένως το δικαστήριο απέρριψε όλες τις ελαφρυντικές περιστάσεις, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

Το δικαστήριο έπειτα τις σύντομες τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης θα διακόψει ενόψει της απόφασης επί των ποινών.

Απορρίφθηκαν ομόφωνα τα ελαφρυντικά για τους 12 κατηγορούμενους 

Δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους δώδεκα κατηγορούμενους για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, με ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί των ποινών. Νωρίτερα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε να μην αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά σε κανέναν από τους δώδεκα κατηγορούμενους.

«Τα ελαφρυντικά που αιτούνται δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Προτείνω την απόρριψη τους» ανέφερε η Κυριακή Κλιάμπα, όπως αναφέρει το thesstoday. 

Αμέσως το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ η διαδικασία διεκόπη προκειμένου οι συνήγοροι των δώδεκα καταδικασθέντων να συσκεφθούν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους.

«Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν πως ομολόγησαν, κάτι που δεν ισχύει. Ομολόγησαν την παρουσία τους και όχι τη συμμετοχή τους. Ομολογίες δεν ακούστηκαν σε αυτή την αίθουσα. Ακούσαμε συγγνώμη αλλά δεν εννοούνταν. Άλλο ένα στοιχείο της έλλειψης μεταμέλειας», ανέφερε η εισαγγελέας.

«Οι 12 δήλωσαν όλοι πως συμβουλευθήκαν δικηγόρους κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρξε μεταμέλεια. Απλά στάθμισαν τα υπέρ και τα κατά. Έχουμε 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Είναι νέοι αλλά όχι ανώριμοι. Δεν τέλεσαν ένα οπαδικό επεισόδια σαν όλα τα αλλά. Ήταν συνειδητή επιλογή και ώριμη πράξη με σχεδιασμό. Ακολουθούσαν την ομάδα τους ακόμη και κατά την περίοδο των απαγορεύσεων του Covid. Παραδέχθηκαν μόνο αυτά που δεν μπορούσαν να αντικρούσουν και τα παρουσίασαν όπως τους συνέφερε. Εκμεταλλεύτηκαν το λευκό ποινικοί μητρώο τους. Προσχηματική η καλή συμπεριφορά μέσα στο κατάστημα κράτησης. Αν είχαν βελτιωθεί θα είχαν μίλησαν και δεν θα αποδεχόταν επιλεκτικά τη συμμετοχή τους» σημείωσε η Κυριακή Κλιάμπα.

Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή και των 12 για την ανθρωποκτονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δυο φίλων του. Η έδρα συμφώνησε με την πρόταση της εισαγγελέως και έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους, τον καθένα ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής του, ενώ διαφοροποιήθηκε και ως προς την αρχική κατηγορία. Η εισαγγελική πρόταση για την κατηγορία κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, για την περίπτωση του Άλκη Καμπανού, μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ορισμένοι κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν αιτηθεί να αναγνωρίσει το δικαστήριο τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας και του σύννομου πρότερου βίου, ενώ, κατά περίπτωση, τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μάτι: Πώς τα 111 χρόνια φυλάκισης έγιναν 5 εξαγοράσιμα – Ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο οι καταδικασθέντες

Το δικαστήριο κατέληξε σε απόφαση και καταδίκασε έξι άτομα σε ποινές φυλάκισης. Ωστόσο, ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις των συγγενών των νεκρών, και όχι μόνο, καθώς οι καταδι...

Παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου για να αποφευχθούν παραγραφές αδικημάτων για το Μάτι

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα θα ζητήσει την επίσπευση της καθαρογραφής της σημερινής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, προκειμέν...

Φόρτωση άρθρων...