Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου: Συγκλονίζει η κατάθεση νοσηλεύτριας

Με την κατάθεση της νοσηλεύτριας του Nοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Αικατερίνη Καββαδία, συνεχίστηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας.

Η νοσηλεύτρια περιέγραψε τις κρίσιμες ώρες πριν η Τζωρτζίνα υποστεί το θανατηφόρο επεισόδιο μέσα στο, τον Ιανουάριο του 2022.

«Ήμουν στη στάση των νοσηλευτών. Η μητέρα ήρθε προς το μέρος μου. Την έβλεπα. Δεν μου μιλούσε. Συνέχιζα να την παρατηρώ και κατάλαβα ότι κάτι ψάχνει. Την ρώτησα αν θέλει κάτι και δεν μου απαντούσε. Σκέφτηκα τα επεισόδια που έκανε το παιδί και τη ρώτησα «κάνει κάποιο επεισόδιο το παιδί;». Μου απάντησε «ναι». Σκέφτηκα να φωνάξω τον γιατρό που ήταν δίπλα. Φώναξα την κυρία Κουρούση που εφημέρευε και εγώ πήγα με την μητέρα προς το θάλαμο νοσηλείας του παιδιού. Φτάσαμε μαζί με την γιατρό και μπήκαμε μαζί στο θάλαμο. Αφήσαμε έξω τη μητέρα. Το παιδί το βρήκαμε όχι σε ένα επείγον επεισόδιο αλλά σε ένα από σοβαρότερα επεισόδια. Το πιο επείγον. Είχε μπλε χείλη και είχε στρίψει το κεφάλι της αριστερά. Μπαίνοντας ακούσαμε έναν ρόγχο. Είχε χαμηλές τιμές στο οξύμετρο που δεν συμβαδίσουν με τη ζωή.

Άκουσα την γιατρό να μου δίνει οδηγίες για ΚΑΡΠΑ. Ξεκίνησα συμπιέσεις και η γιατρός άκουγε με το στηθοσκόπιο το παιδί. Ξεκίνησα τις συμπιέσεις, είπα σε συνάδελφό μου «έλα αμέσως στη θέση μου να καλέσω την μονάδα».

Έτρεξα στο γραφείο μας κάλεσα στη μονάδα και τους είπα «ελάτε τώρα έχουμε ανακοπή. Με του που μπήκα ξανά στο θάλαμο μπήκε και η μονάδα. Κάνουμε ένα βήμα πίσω όταν έρχεται η Μονάδα, αναλαμβάνουν εκείνοι. Έκατσα λίγο μέσα στο θάλαμο η συνάδελφος της Μονάδας μου ζήτησε κάποιες σύριγγες. Βγήκα από τον θάλαμο και ενημέρωσα την υπεύθυνη  βάρδιας. Παρέμεινα έξω από τον θάλαμο και θυμάμαι τον γιατρό να ενημερώνει την μητέρα τι συμβαίνει. Είχε μεταφερθεί στο γραφείο των διευθυντών για ενημέρωση. Έμεινα πάνω μέχρι να φύγει η Μονάδα. Είχε τελείωσε η βάρδιά μου και έκατσα λίγο μήπως χρειαστεί κάτι γιατί οι συνάδελφοι έπρεπε να ετοιμάσουν το παιδί για όλα τα υπόλοιπα».

Πρόεδρος: Είναι σύνηθες να δίνει τα φάρμακα ο γονιός που συνοδεύει το παιδί;

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν έδειχνε να έχει αγωνία, δεν έκλαιγε, ήταν ψύχραιμη» – Τι κατέθεσε παιδίατρος για την κατηγορουμένη  
Μάρτυρας: Οι νοσηλευτές μπορούν να χορηγούν όλα τα φάρμακα, όμως για τα παιδιά που έχουν γαστροστομία και πρέπει να πάνε σπίτι εκπαιδεύονται οι γονείς για να δίνουν τα φάρμακα και την τροφή και συνεχίζουν και όταν έρχονται στο νοσοκομείο. Ενδοφλέβια δεν τους επιτρέπεται. Η οδηγία αυτή άλλαξε την Παρασκευή το μεσημέρι και έλεγε να  δίνουμε εμείς τα φάρμακα από γαστροστρομία. Η κ. Μαυρίκου έδωσε την εντολή γιατί ήθελε να είναι πιο σίγουρη ότι θα χορηγούνται σωστά τα φάρμακα γιατί το παιδί είχε κάνει κάποια επεισόδια.

Πρόεδρος: Μέσα στο δωμάτιο υπήρχε κάποιο κουμπί για ώρα ανάγκης που συνδέεται με τη στάση νοσηλευτών;

Μάρτυρας: Υπάρχει ένα κουμπί δίπλα στη πόρτα, που από την αρχή της κλινικής δεν είναι σε λειτουργία. Γενικά οι γονείς έρχονται να ειδοποιήσουν.

Πρόεδρος: Την επόμενη ημέρα στις 27.1 που αναλάβατε σας ενημέρωσαν αν είχε συμβεί κάτι;

Μάρτυρας: Δεν είχε συμβεί κάτι, θυμάμαι ότι το παιδί ήταν σταθερό.

Συνεχίζοντας η μάρτυρας είπε: «2:28 έγραφε το κινητό μου όταν ήρθε η μητέρα να μας ειδοποιήσει. Η μητέρα είχε κανονικό βήμα, σταθερό. Κοιτούσε προς εμάς. Κάποια στιγμή με είδε εκεί. Κοιτούσε γύρω γύρω, κατάλαβα ότι μας ψάχνει.

Πρόεδρος: Την ακούσατε να φωνάζει;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Όταν σας έφτασε;

Μάρτυρας: Όταν με έφτασε δεν μου μιλούσε. Της είπα εγώ «θέλετε κάτι». Την ρώτησα αν κάνει το παιδί επεισόδιο και έκανε ένα καταφατικό νεύμα με το κεφάλι.

Πρόεδρος: Ήταν ανήσυχη;

Μάρτυρας: Όχι. Από την αντίδραση της μητέρας δεν είχα καταλάβει ότι ήταν κάτι τόσο επείγον…

Πρόεδρος: Θυμάστε να σας λέει η μητέρα «τρέξτε»;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι να μας λέει κάτι τέτοιο.

Πρόεδρος: Εκείνη την ώρα που μπήκε στο θάλαμο θυμάστε να φώναξε κάτι σε εσάς ή στη γιατρό;

Μάρτυρας: Όχι δεν φώναξε κάτι. Στέκονταν. Αριστερά στο κομοδίνο βρίσκονταν ηΑΒU και έκανε κίνηση να μας τη δώσει. Επίσης θυμάμαι ότι έβγαλε ένα μικρό μηχάνημα σαν ποντίκι και το ακούμπησε στη καρδιά του παιδιού. Τη διέκοψε η γιατρός και της είπε να περάσει έξω.

Πρόεδρος: Μήπως φορούσε μάσκα και δεν μπορούσατε να καταλάβετε τι έλεγε;

Μάρτυρας: Την κρατούσε στα χέρια, δεν την φορούσε.

Πρόεδρος: Θυμάστε αν ακούσατε κάποιον άλλο ήχο;

Μάρτυρας: Δεν ακούγαμε τίποτα. Συνειδητοποίησα μετά ότι δεν ακούγαμε το οξύτερο. Που χτυπάει δυνατά όταν κάτι δεν πάει καλά.

Πρόεδρος: Αυτό έχει κουμπάκι σίγασης;

Μάρτυρας: Ναι έχει ένα κουμπί που το πατάς για σίγαση αλλά επανέρχεται μετά από 2 λεπτά και πρέπει να το ξαναπατήσεις.

Πρόεδρος: Το οξύμετρο ήταν συνδεδεμένο;

Μάρτυρας: Ναι στο χεράκι ή στο πόδι του παιδιού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Πώς θα υπολογίζεται και ποιοι υπάλληλοι θα είναι δικαιούχοι

Το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής το οποίο θα εφαρμόζεται στους φορείς του Δημοσίου παρουσίασαν η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και η Υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμ...

Φόρτωση άρθρων...