Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Δολοφονία 75χρονου στη Ρόδο: Ασκήθηκε ποινική δίωξη στον γιο του

Ελλάδα

Σοκαριστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας του 75χρονου Γιώργου Καριώτη, τον περασμένο Ιούνιο στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. 

Ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του 40χρονου γιου του θύματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Δημοκρατική».

Ο 40χρονος είχε συγκινήσει το πανελλήνιο μέσα από την εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη, κάνοντας εκκλήσεις σε όποιον γνωρίζει κάτι για την δολοφονία του πατέρα του να δώσει στοιχεία στις Αρχές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Δημοκρατικής» η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Μαρία Παπαγιαννίδου, άσκησε ποινική δίωξη στον 40χρονο γιο του θύματος και παρέπεμψε την δικογραφία που σχηματίστηκε στον τακτικό Ανακριτή για τα περαιτέρω. Επιπλέον, με σχετική διάταξη του απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα.

Είχε προηγηθεί, το πρωί της Παρασκευής, η υποβολή δικογραφίας από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου σύμφωνα με την οποία δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος είναι ο «Βαγγέλης», ο οποίος εμφανίστηκε σε διαδοχικές εκπομπές της Αγγελικής Νικολούλη, ζητώντας την συνδρομή της για την επίσπευση των ερευνών, τον εντοπισμό και την σύλληψη του δράστη.

Η δολοφονία του 75χρονου στη Ρόδο

Το μεσημέρι της 14ης Ιουνίου 2022 ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από το Κέντρο Άμεσης Δράσης (100) για ανεύρεση νεκρού σε οικία που βρίσκεται επί της οδού Ειρήνης στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Στο σπίτι βρέθηκε νεκρός ο 75χρονος. 

Ο Γιώργος Καριώτης ήταν δεμένος πισθάγκωνα και με βρόγχο στο λαιμό, χωρίς εμφανή σημάδια κακοποίησης, σε θέση πρηνηδόν στο πάτωμα της οικίας του.

Ο άτυχος άνδρας φορούσε άσπρο παντελόνι, μπλε κοντομάνικη μπλούζα, άσπρο πουκάμισο και κάλτσες. Το κεφάλι του θύματος ακουμπούσε «προσεγμένα» σε πετσέτα ποτισμένη με αίμα, ενώ ήταν επιμελώς σκεπασμένος με κουβέρτα. Το θύμα βρήκε ο γιος του, Ευάγγελος, ο οποίος είπε ότι τον είχε επισκεφτεί την 13η Ιουνίου 2022 το μεσημέρι για περίπου μισή ώρα.

Από την έρευνα δεν βρέθηκε το πορτοφόλι του 75χρονου, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συγγενών έφερε πάντα μαζί του. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν βιντεοληπτικό υλικό από καταστήματα και οικίες περιμετρικά του σημείου και από το σύνολο των πυλών εισόδου της Μεσαιωνικής  Πόλης Ρόδου. Στις 16 Ιουνίου 2022 βρέθηκε το πορτοφόλι του θύματος στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας.

Ο 75χρονος είχε χωρίσει με την σύζυγό του από το 1997. Είχαν αποκτήσει μαζί τρία παιδιά: Τον Ευάγγελο, τον Οδυσσέα και την Αικατερίνη. Τα παιδιά δεν έφεραν το επώνυμο του πατέρα τους, καθώς η μητέρα τους δεν είχε χωρίσει νομότυπα από τον πρώην σύζυγο της.

Ο άτυχος 75χρονος διέμενε μόνος του, σε σπίτι που μίσθωνε από την Αρχαιολογία. Ήταν φιλήσυχο άτομο, δεν είχε αντιπαραθέσεις με τους γείτονες αλλά ούτε και φιλικές σχέσεις. 

Οι μετακινήσεις του ήταν περιορισμένες και συνήθως μετέβαινε για αγορές στο μίνι μάρκετ που βρίσκεται πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου. Το θύμα δεν είχε ιδιαίτερα περιουσιακά στοιχεία και ζούσε με τη σύνταξη του ως λιμενεργάτης.

Ακόμα, συνήθιζε να μην κλειδώνει τις πόρτες του σπιτιού του. Σύμφωνα με μαρτυρίες κανείς δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό, δεν άκουσε φασαρία ή διαπληκτισμό ενώ σε συνδυασμό με την ιατροδικαστική έκθεση, που αναφέρει ότι ο θάνατος του είχε επέλθει τουλάχιστον πριν από 12 ώρες, δεν στάθηκε δυνατό να εξακριβωθεί ο ακριβής χρόνος θανάτου του.

Τα στοιχεία που προκάλεσαν ερωτήματα

Οι αστυνομικοί που διερεύνησαν την υπόθεση δολοφονίας του 75χρονου αξιολόγησαν τα ακόλουθα στοιχεία:

– Το θύμα κατά την ανεύρεση του ήταν περιποιημένο (πανί στο προσκεφάλι για να μην ακουμπάει στο πάτωμα και σκεπασμένο με κουβέρτα),

– Η πόρτα της οικίας βρέθηκε ορθάνοιχτη και στερεωμένη με ξύλο -ενώ πάντα ήταν κλειστή αλλά ανασφάλιστη,

– Κανείς από τους περίοικους άκουσε ή αντιλήφθηκε φασαρία ή διαπληκτισμό,

–  Η θέση και ο τρόπος που βρέθηκε το θύμα είναι εμφανώς σκηνοθετημένη, καθώς τα χέρια του 75χρονου ήταν πρόχειρα δεμένα με κορδόνι από αρβύλα και ο βρόγχος στο λαιμό του ήταν περασμένος 3 με 4 φορές, ενώ δεν αφαιρέθηκε πουγκί με χρήματα που κατείχε πάνω του. Ο χώρος δεν ήταν αναστατωμένος ούτε πρόσφατα καθαρισμένος, γεγονός που μαρτυρούσε ότι το άτομο που διέπραξε την ανθρωποκτονία και σκηνοθέτησε την ληστεία ήταν γνωστός του θύματος.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, ελήφθησαν καταθέσεις από τα παιδιά του θύματος, τον γαμπρό του και την σύζυγό του, ενώ έγινε άρση του απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των κινήσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι αστυνομικές έρευνες και η εξιχνίαση της υπόθεσης

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο 40χρονος γιος του θύματος ήταν το τελευταίο πρόσωπο, που τον είδε ζωντανό και το πρώτο που τον εντόπισε νεκρό.

Αν και καθ’ όλη την προανάκριση ανέφερε ότι την 13η Ιουνίου 2022 συναντήθηκε μαζί του για χρονικό διάστημα 20 – 30 λεπτών, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας παρέμεινε για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 ωρών, πράγμα που παραδέχτηκε μόνο και όταν ενημερώθηκε για το ως άνω εύρημα.

Ο 40χρονος φαίνεται στην ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού τόσο στις 12 Ιουνίου 2022 όσο και στις 14 Ιουνίου 2022 να εισέρχεται – εξέρχεται από πύλη του Αγίου Ιωάννη στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, όπως και ο ίδιος αναφέρει, την επίμαχη ημέρα (13/06/2022) δεν εμφανίζεται.

Ακόμα, τμήμα δακτυλικού αποτυπώματος του κατηγορούμενου βρέθηκε στην επιφάνεια ξύλινου τμήματος στο κάτω μέρος του κρεβατιού- ποδαρικό (δίπλα από το θύμα), το οποίο δεν δικαιολογείται από επισκέπτη στην οικία. 

Ο κατηγορούμενος εξήγησε το εν λόγω εύρημα, λέγοντας ότι σε προγενέστερο χρόνο είχε βοηθήσει τον πατέρα του να καθαρίσει το σπίτι, πράγμα που έρχεται σε αντιδιαστολή με την εικόνα της σκηνής του εγκλήματος που δείχνει ένα σπίτι το οποίο δεν είχε καθαριστεί ή τακτοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο 40χρονος κατά την παραμονή του στην οικία του θύματος ανέφερε ότι ο πατέρας του ήταν στο κρεβάτι του φορώντας πιτζάμες, ενώ βρέθηκε φορώντας ρούχα τα οποία είναι ίδια με αυτά που φαίνεται από το βιντεοληπτικό υλικό να φοράει στις 12 Ιουνίου 2022. Η 12η Ιουνίου 2022 είναι η τελευταία φορά που το θύμα εξακριβώθηκε ότι είναι εν ζωή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 14 Ιουνίου 2022, ο 40χρονος κι ενώ βρισκόταν στην εργασία του προσποιήθηκε ενώπιων των συναδέλφων του ότι έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατέρα του, πράγμα αδύνατο, καθώς σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής έκθεσης το θύμα είχε αποβιώσει.

Ακόμα, ο ίδιος φέρεται να προσπάθησε να χειραγωγήσει τουλάχιστον δύο συναδέλφους του να αλλάξουν τις αρχικές τους καταθέσεις, όπως και επιβεβαιώνεται από την έκθεση απομαγνητοφώνησης, καθώς αντιλήφθηκε ότι η αρχική του σκέψη να προσποιηθεί ότι η επικοινωνία με τον πατέρα του θα στραφεί εναντίον του.

Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με ακόμη έναν μάρτυρα που, όπως παραδέχτηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Φως στο Τούνελ» του απέστειλε προσωπικό μήνυμα, προκειμένου να συναντηθούν.

Όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, κατά τη διάρκεια της εξέτασής του, ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ συνέχισε να δίνει αόριστες απαντήσεις και υποθετικά σενάρια μην μπορώντας να απαντήσει κατ’ ουσίαν στις ερωτήσεις που του τέθηκαν. Επιπλέον, φέρεται να έδινε συγκεχυμένες απαντήσεις, τις οποίες συνεχώς άλλαζε προκειμένου αποφύγει με κάθε τρόπο την εμπλοκή του στην ανθρωποκτονία του πατέρα του.

Κατά τη διάρκεια όλων των εξετάσεων του ήταν εμφανώς ψυχολογικά φορτισμένος, ενώ η εν γένει στάση και συμπεριφορά του έδειχναν ένα άτομο με στοιχεία ενοχής.

Ακόμα, σε οποιαδήποτε προσαγωγή – κλήση – εξέταση του δεν διαμαρτυρήθηκε, παρά μόνο προσπαθούσε να απενεχοποιήσει τον εαυτό του προβάλλοντας υποθετικά σενάρια για την εμπλοκή άγνωστων δραστών, χωρίς να τεκμηριώνει τις σκέψεις του.

Το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου 2022, στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», ο 40χρονος κατήγγειλε την μεγάλη καθυστέρηση των ερευνών από πλευράς των Αρχών. «Έξι μήνες και ακόμα δεν έχουμε κάποιο νέο. Βρισκόμαστε στο σκοτάδι. Όποτε ρωτάω την αστυνομία για την εξέλιξη της έρευνας, με αγνοούν. Θέλουμε να καθαρίσει το όνομά μας γιατί κατηγορούν εμένα και τον αδελφό μου…», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, μέσω της εκπομπής, απηύθυνε έκκληση ακόμα και στον αρμόδιο υπουργό για να επισπευσθούν οι έρευνες και να δικαιωθεί η μνήμη του.

Η εκπομπή επανήλθε στην υπόθεση στις 16 Δεκεμβρίου με τον γιο του θύματος, Βαγγέλη, να μιλά εκ νέου για καθυστέρηση από πλευράς της Αστυνομίας, καταγγέλλοντας, επίσης, ότι τα ξημερώματα της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου 2022, δύο ή τρεις άνδρες, αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο σπίτι όπου δολοφονήθηκε ο πατέρας τους. Ο Βαγγέλης μιλώντας στο «Τούνελ», εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το σοβαρό αυτό περιστατικό σχετίζεται με τους δράστες της δολοφονίας του πατέρα του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στίγκας: Υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν – Ναι στην Πρόταση Δυσπιστίας

Οι Σπαρτιάτες θα υπερψηφίσουν την Πρόταση Δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Στίγκας. Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών κατ...

Θεσσαλονίκη: 40χρονη κατήγγειλε τον σύντροφό της για κακοποίηση – «Με άρπαξε από τον λαιμό και απειλούσε ότι θα κοινοποιήσει φωτογραφίες μου»

Σοκ προκαλεί η μαρτυρία μίας 40χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία κατήγγειλε τον σύντροφο της για ενδοοικογενειακή βία και για εκδικητική πορνογραφία. Η 40χρονη κατήγγ...

Βελόπουλος για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικό λάθος η πρόταση δυσπιστίας – Συσπειρώσατε την Ν.Δ.

Αιχμές κατά της Kυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότ...

Φόρτωση άρθρων...