Δευτέρα
19 Οκτωβρίου 2026

Δούκας για τις καθιζήσεις στην Κυψέλη: «Να προχωρήσει η Γραμμή 4, αλλά όχι σε βάρος της ασφάλειας των κατοίκων»

Ο Χάρης Δούκας αποκάλυψε ότι έχουν γίνει πραγματογνωμοσύνες σε 14 κτίρια της Κυψέλης, ενώ ο συνολικός αριθμός των κτιρίων που εξετάζονται πλησιάζει τα 20.

Νέα παρέμβαση για τις καθιζήσεις και τις ρηγματώσεις σε κτίρια της Κυψέλης, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τις εργασίες κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό, έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Μιλώντας τη Δευτέρα (31/8) στα Παραπολιτικά 90,1, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι η κατασκευή του Μετρό πρέπει να συνεχιστεί, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των κατοίκων και η προστασία των περιουσιών τους.

Πραγματογνωμοσύνες σε 14 κτίρια – Εξετάζονται περισσότερα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Χάρης Δούκας, έχουν πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνες σε 14 κτίρια, ενώ τα κτίρια που σχετίζονται με το ζήτημα είναι περισσότερα και, όπως είπε, πλησιάζουν τα 20.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι έχουν διαπιστωθεί καθιζήσεις και το κρίσιμο ζήτημα πλέον είναι να εξακριβωθεί από τους ειδικούς εάν αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στον φέροντα οργανισμό των κτιρίων και, εφόσον υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, ποιες παρεμβάσεις απαιτούνται.

Το θέμα βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Το Lykavitos.gr είχε παρουσιάσει τα στοιχεία για τα 14 κτίρια της Κυψέλης που έχουν υποστεί καθιζήσεις, καθώς και τις ενέργειες που ακολούθησαν.

«Γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά»

Η θέση που διατύπωσε ο Χάρης Δούκας είναι ότι η Γραμμή 4 πρέπει να προχωρήσει, αλλά με αυστηρές εγγυήσεις ασφαλείας.

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να προχωρήσει το μετρό γρήγορα αλλά όχι βιαστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιμένοντας στην ανάγκη να προστατευτούν οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο μετροπόντικας έχει σταματήσει από τον Μάιο και υποστήριξε ότι μεγάλα τεχνικά έργα μπορούν να πραγματοποιούνται ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολες περιοχές, αρκεί να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Τι έδειξε ο δεύτερος έλεγχος

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και όσα ανέφερε ο δήμαρχος σχετικά με τους δευτερογενείς ελέγχους.

Κατά τον Χάρη Δούκα, έγινε νέος έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι καθιζήσεις έχουν δημιουργήσει μη αναστρέψιμα προβλήματα στα θεμέλια. Όπως είπε, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν προέκυψε τέτοιο πρόβλημα, υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις που εξακολουθούν να εξετάζονται διεξοδικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εντολή εκκένωσης των συγκεκριμένων πολυκατοικιών.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κυψέλη, ενώ είχε προηγηθεί και εισαγγελική παρέμβαση για τις ρωγμές και τις καθιζήσεις, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και εάν προκύπτουν ζητήματα επικινδυνότητας.

Ποιος θα πληρώσει τις ζημιές

Ο δήμαρχος Αθηναίων έθεσε και το ζήτημα της οικονομικής ευθύνης για τις αποκαταστάσεις.

Όπως τόνισε, πρέπει να διασφαλιστούν άμεσα οι περιουσίες των κατοίκων, να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και, όπου απαιτείται, να πραγματοποιηθούν πρόσθετες μελέτες για τη φέρουσα ικανότητα των κτιρίων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το κόστος για τα προβλήματα που έχουν ήδη προκύψει πρέπει να αναλάβει η εταιρεία, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο ο Δήμος Αθηναίων και οι κάτοικοι θα πρέπει να γνωρίζουν με σαφήνεια τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επανεκκίνηση του μετροπόντικα.

Η υπόθεση της Κυψέλης εξελίσσεται έτσι σε κρίσιμο τεστ για τη συνέχεια ενός από τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά έργα της Αθήνας: η Γραμμή 4 πρέπει να προχωρήσει, αλλά με τις τεχνικές εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν ότι η κατασκευή της δεν θα θέτει σε κίνδυνο κατοίκους και κτίρια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Υπερυπολογιστής «Δαίδαλος»: Πώς θα βοηθήσει γιατρούς, επιστήμονες, επιχειρήσεις και Πολιτική Προστασία

Με μετρημένη ισχύ 85,69 petaflops και παρουσία στις κορυφαίες διεθνείς κατατάξεις, φιλοδοξεί να ενισχύσει την Τεχνητή Νοημοσύνη, την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων...

Πάτρα: Τέσσερις συλλήψεις νεαρών και των γονιών τους για επίθεση και ληστεία 15χρονου

Στη σύλληψη τεσσάρων νεαρών και των γονιών τους προχώρησε η αστυνομία για την επίθεση σε βάρος ενός 15χρονου στην Πάτρα, στην οδό Κανελλοπούλου στην περιοχή της Αγυιάς στην Πάτρα. ...

Φόρτωση άρθρων...