Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ουκρανία: Υπό πολιορκία το Κίεβο - Σκληρές μάχες σε πολλά σημεία της χώρας (Videos&Photos)

Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ουκρανία, με τους πολίτες της χώρας να ζουν δραματικές στιγμές μετά από την ρωσική εισβολή.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλοί έχουν τραυματιστεί από την ρωσική επίθεση σε περιοχές της Ουκρανίας. Η επίθεση των Ρώσων στην Ουκρανία είναι ολομέτωπη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αεροπορική επιχείρηση με ρωσικά ελικόπτερα Mi-8 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αντόνοβ, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών Μέσων Ενημέρωσης και μαρτυρίες  κατοίκων της περιοχής που ανεβάζουν βίντεο στα social media. Η έντονη επιχείρηση των ρωσικών στρατευμάτων σε περιοχές πολύ κοντά στο Κίεβο, βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις στοχεύσεις της Ρωσίας. Ωστόσο, άγνωστα παραμένουν τα σχέδια της Ρωσίας σχετικά με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αν επρόκειτο να τον συλλάβουν καταλαμβάνοντας το Κίεβο.

Ουκρανία: Ολομέτωπη επίθεση των Ρώσων - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Ζελένσκι: Ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στο Τσερνόμπιλ για να εμποδίσουν την κατάληψή του από ρωσικά στρατεύματα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Μάχες στο Τσέρνομπιλ

Ρωσικά στρατεύματα από την πλευρά της Λευκορωσίας εισήλθαν σε μια περιοχή κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, έγινε γνωστό από έναν σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

oukrania

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν διεθνές αεροδρόμιο που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο «Αντόνοβ», το οποίο απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει ο Matthew Chance του CNNi.

«Μας επέτρεψαν να μπούμε και να είμαστε μαζί τους καθώς υπερασπίζονται την περίμετρο αυτής της αεροπορικής βάσης, όπου τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες για να φτιάξουν και να εκτελέσουν μια αεροπορική γέφυρα για να επιτρέψουν σε περισσότερα στρατεύματα να έλα μέσα», ανέφερε ο δημοσιογράφος του CNNi.

Τα στρατεύματα έχουν μια πορτοκαλί και μαύρη ταινία στο μπράτσο των στολών τους για να τους αναγνωρίσουν ως ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε ο Matthew Chance.

Ο διοικητής της μονάδας είπε στο CNNi ότι υπήρξε μάχη — πιθανώς με τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος φέρεται να οργανώνει επιχείρηση ανακατάληψης του διεθνούς αεροδρομίου.

Τέσσερις νεκροί από επίθεση σε νοσοκομείο στo Ντόνετσκ, λέει η Ουκρανία

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας είπε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσική οβίδα έπληξε ένα νοσοκομείο στο Βουλεντάρ, στην περιοχή του Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Στους τραυματίες φέρεται να περιλαμβάνονται έξι γιατροί.

Η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις από την αρχή της ημέρας, με τις μάχες να διεξάγονται σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια, αναφέρει το Reuters.

Σε ξεχωριστή ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, που εκδόθηκε στις 14:00 τοπική ώρα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένα ρωσικό ελικόπτερο K-52 και τρία ελικόπτερα κοντά στο Χόστομελ καταρρίφθηκαν στην περιοχή του Κιέβου.

Οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή Λουχάνσκ, κοντά στην πόλη Σκάστιε και «ο εχθρός συνεχίζει να υφίσταται απώλειες», ανέφερε η δήλωση. Πρόσθεσε ότι «οι συνοριοφύλακες μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το NMU κρατούν την άμυνα και αποκρούουν επιθέσεις».

Στην περιοχή της Οδησσού, 10 στρατιωτικοί φέρεται να τραυματίστηκαν από θραύσματα κατά τη διάρκεια επίθεσης.

Δραματικές ώρες στην Ουκρανία: Νέο κύμα επίθεσης από τους Ρώσους - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν δεύτερο κύμα πληγμάτων με πυραύλους στην Ουκρανία, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι Aρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε σήμερα ότι έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα. Νωρίτερα, ανάλογες αναφορές για πολλές ουκρανικές πόλεις, όχι μόνο στα ανατολικά της χώρας. 

Δραματικές ώρες στην Ουκρανία: Νέο κύμα επίθεσης από τους Ρώσους - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση. «Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το Κίεβο, με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 50 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».

Δραματικές ώρες στην Ουκρανία: Νέο κύμα επίθεσης από τους Ρώσους

Πάνω από 50 Ουκρανοί νεκροί - Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι εξουδετερώθηκαν 50 Ρώσοι κατακτητές

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες». Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

Δραματικές ώρες στην Ουκρανία: Νέο κύμα επίθεσης από τους Ρώσους

«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του. 

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Εξάλλου ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο. «Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Δραματικές ώρες στην Ουκρανία: Νέο κύμα επίθεσης από τους Ρώσους

«Δεν πλήττουμε αμάχους»

«Η Ρωσία δεν στοχοθετεί πόλεις και δεν απειλεί αμάχους», ισχυρίζεται η Μόσχα, την ώρα που τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο που δείχνουν εκρήξεις και θύματα μέσα σε ουκρανικές πόλεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε με διάγγελμά του σήμερα λίγο πριν από τις 05:00 την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, σε πολλές πόλεις της οποίας ακούγονται ισχυρές εκρήξεις και οι σειρήνες της αεράμυνας, καθώς το Κίεβο διαβεβαιώνει πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ρωσική «εισβολή ευρείας κλίμακας»

Από τρία διαφορετικά σημεία φαίνεται πως εισέβαλαν στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της συνοριοφρουράς της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα -- κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία-- και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ. «Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά)» από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας, εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ».

Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν επίσης στην Ουκρανία από τη Ρωσία και από τη Λευκορωσία - με λευκορωσική υποστήριξη -γύρω στις 05:00 πμ τοπική ώρα σήμερα.  Επιθέσεις κατά μονάδων των μεθοριακών φρουρών και σημείων ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, άλλου στρατιωτικού υλικού και μικρών όπλων στις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ.

Εκρήξεις σε πολλές πόλεις

Εκρήξεις σε πολλές πόλεις

Λίγη ώρα μετά την απρόσμενη ανακοίνωση του ενοίκου του Κρεμλίνου, που τόνισε ότι σκοπός είναι η υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, ακούστηκε σειρά εκρήξεων στο Κίεβο. Σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν επίσης στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς και στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, όπου μετέφεραν τις πρεσβείες τους οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες.

Στο μετρό του Κιέβου υπήρχαν δεκάδες κάτοικοι που πήγαν εκεί είτε για να προστατευθούν είτε για να επιβιβαστούν σε κάποιο τρένο, με βαλίτσες και σάκους στα χέρια, για να φύγουν από την πόλη.

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στην Κραματόρσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται το γενικό αρχηγείο του ουκρανικού στρατού, στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και στην Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα με τη Μολδαβία

Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα με τη Μολδαβία

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

«Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επομένως συγκάλεσα σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε η Σάντου.

«Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», σημείωσε. Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της χώρας.

Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας θα αποφασίσει εάν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Η χώρα της Βαλτικής, που κάποτε κυβερνούσε η Μόσχα, αλλά που τώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτείνει επίσης να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Λευκορωσία, καθώς ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία.

Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα με τη Μολδαβία
Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα με τη Μολδαβία
Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα με τη Μολδαβία

Δείτε βίντεο από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία: 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 28 Απριλίου

Γεγονότα 1686: Δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των αρχών του Ισαάκ Νεύτωνα 1788: Το Μέριλαντ γίνεται η έβδομη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών 1789: ...

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πριν από λίγο από την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας ότι θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της "Αδέλφια της Ιταλίας". ...

Φόρτωση άρθρων...