Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Ελλάδα: Κύκλωμα έφτιαχνε πλαστά έργα ζωγραφικής και τα πούλαγε στο εξωτερικό (Video)

Πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη της σπείρας. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη Europol.

Εγκληματική οργάνωση με δραστηριότητα στην πώληση στο εξωτερικό πλαστών πινάκων ζωγραφικής, αποκάλυψε η Aστυνομία. Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν πέντε μέλη του κυκλώματος.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν έφτασε στην αστυνομία πληροφορία για συμμορία, η οποία διακινούσε πίνακα ζωγραφικής προς 12 εκατομμύρια ευρώ.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 18 πίνακες, 2 φούρνοι για παλαίωση έργων τέχνης και πλήθος σφραγίδων και εγγράφων.

Το παράνομο οικονομικό όφελος ξεπερνάει τα 6 εκατομμύρια  ευρώ.

Το χρονικό

Ήταν Φεβρουάριος του 2023 όταν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πήγαν στη Βουλγαρία και σε στενή συνεργασία με εκπροσώπους της Europol και του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των βουλγαρικών Αρχών, διέκοψαν τελικά την αγοραπωλησία πίνακα.

Ακολούθησαν έρευνες σε σπίτια και αποθήκη στην Αττική, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δέκα πίνακες ζωγραφικής, σφραγίδες, έγγραφα, πιστοποιητικά γνησιότητας και μεταλλικός φούρνος για την παλαίωση έργων τέχνης.

Για τους πίνακες που βρέθηκαν στην Αττική παραγγέλθηκε πραγματογνωμοσύνη και προέκυψε ότι ήταν εξ’ ολοκλήρου πλαστοί, κατ’ απομίμηση του καλλιτεχνικού ιδιώματος των ζωγράφων στους οποίους αποδίδονται, ενώ και οι υπογραφές που έφεραν ήταν πλαστές.

Η σπείρα ήδη από το 2014 συναλλασσόταν με ιδιώτες, συλλέκτες, εμπόρους και οίκους δημοπρασιών σε χώρες του εξωτερικού, προωθώντας πλαστά έργα τέχνης και συγκεκριμένα πινάκων ζωγραφικής, δήθεν φιλοτεχνημένων από διάσημους καλλιτέχνες.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν πέντε άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για «σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας».

«Από τους 18 πίνακες, οι 10 είναι πλαστοί»

Ο Γιώργος Καλιακμάνης, πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, μίλησε στο LIVE NEWS για την υπόθεση.

«Είναι όλοι Έλληνες πέρα από ένα άτομο και μία γυναίκα. Φαίνεται πως οι απολαβές ήταν πάνω από 6 εκ. ευρώ. Τον τελευταίο πίνακα που πήγαν να πουλήσουν, θα ήταν πάνω από 12 εκ. Από τους 18 πίνακες φαίνεται πως οι 10 είναι πλαστοί. Όπως φαίνεται, τους ζωγράφιζε ένας από αυτούς και είχαν ακόμη και φούρνο που τα παλαίωναν. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της  ανάκρισης».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ξεκινάει από σήμερα η μεγάλη έξοδος για το Πάσχα - Άστατος ο καιρός στο σούβλισμα του οβελία

Η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα συνεχίζεται με πάρα πολύ κόσμο να εγκαταλείπει τις μεγάλες πόλεις ώστε να περάσουν τις άγιες ημέρες παραδοσιακά κοντά στη φύση και τις οικογένειές ...

Φόρτωση άρθρων...