Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Έλληνας αξιωματούχος στους Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναμένεται να επιστρέψουν εφέτος

Ελλάδα

Στα Γλυπτά του Παρθενώνα και στο ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Ελλάδα αναφέρονται για ακόμα μία φορά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο. Αυτή τη φορά οι βρετανικοί Times, οι οποίοι συνομίλησαν με Έλληνα αξιωματούχο, ο οποίος δεν κατονομάζεται, σημειώνουν ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται πως βρίσκεται στα πρόθυρα να συνάψει μία συμφωνία «win-win» με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή τους στο τέλος του 2023.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι οι «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά την κυριότητα των αρχαιοτήτων ηλικίας 2.500 ετών είναι αμετακίνητες και πρότεινε ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις.

Πρόσθεσε ότι το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση είχαν αποκλείσει οποιοδήποτε «δάνειο, ή εμπόριο ή ανταλλαγή, επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, μια κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές».

Ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια πριν ακόμα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους και το πρώτο τμήμα των Γλυπτών θα μεταφερθεί στην Αθήνα την ίδια περίοδο», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Βρετανικές πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι η ιδέα του «παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου» δεν έχει συζητηθεί επίσημα.

Οι «Sunday Times» σημειώνουν πως η επιστροφή των μαρμάρων παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα, η οποία διεξάγει εκλογές την άνοιξη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πασαλιμάνι: Η στιγμή που εντοπίζουν νεκρό τον 31χρονο αστυνομικό μετά την κατάρρευση του κτιρίου – Εικόνες-σοκ

Στη δημοσιότητα έρχεται βίντεο-ντοκουμέντο από τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν έπειτα από την κατάρρευση του κτιρίου στο Πασαλιμάνι και τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού, ...

Φόρτωση άρθρων...