Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Ένα ζοφερό και αβέβαιο μέλλον

Ελλάδα

Σκέψεις από τα τεκταινόμενα στην Ισπανία!

Θα ξεκινησουμε με μια υποθεση εργασιας. Ας πουμε, λοιπον, οτι οι κατοικοι του Νομου Ευβοιας αποφασιζουν να κανουν ενα δημοψηφισμα με ερωτημα την ανεξαρτητοποιηση της Ευβοιας.

Του Κώστα Νεοφώτιστου

Προφανως, ανεξαρτητοποιηση σημαινει την αποσχιση του νησιου απο τους νομούς της χωρας, και την ανακηρυξη του ως κατι νεο και αυτονομο. Ας πουμε, ενα νεο και ανεξαρτητο κρατιδιο.

Λογικα, τοσο οι εμπνευστες και ηγετες μιας τετοιας κινησης, οσο και οι υποστηρικτες-κατοικοι, θα εχουν εκτιμησει τις πραγματικες δυνατοτητες της Ευβοιας για να υπαρξει σαν αυτονομη και ανεξαρτητη περιοχη.

Καθε γεωγραφικη οντοτητα που εχει τετοιες ανησυχιες, οφειλει να διερευνησει αφ’ενος τις πραγματικες της δυνατοτητες να υπαρξει και να λειτουργησει αυτονομα και ανεξαρτητα και, αφ’ετερου, τις προοπτικες που υπαρχουν ωστε να τυχει της αποδοχης και αναγνωρισης απο τα υπολοιπα κρατη.

Ας υποθεσουμε, λοιπον, οτι οι κατοικοι της Ευβοιας εκριναν πως το εγχειρημα αυτο ειναι βασιμο και βιωσιμο, και αποφασισαν να προχωρησουν σε δημοψηφισμα.

Δημοψηφισμα θα πει εκφραση της βουλησης του δημου, του λαου, σχετικα με ενα σημαντικο ζητημα. Εν τουτοις, δεν αρκει η εκπεφρασμενη επιθυμια του πληθυσμιακου συνολου, αλλά απαιτειται και η συμφωνη γνωμη των αναγνωρισμενων κεντρων εξουσιας τουτου του πλανητη.

Ας μην ξεχναμε οτι το Κουρδισταν συζητιεται εδω και δεκαετιες, οι Κουρδοι ειναι πολλαπλασιοι των κατοικων της Ευβοιας και, εκτος απο φραστικες επιθυμιες ή πληθυσμιακες κινησεις, υπαρχει και ενοπλος αγωνας. Και δημοψηφισμα εγινε αλλά υπαρχουν εμποδια που μαλλον θα παρει χρονο για να αρθουν.

Δεν νομιζω οτι θα υπηρχε ελληνικη κυβερνηση που θα δεχοταν αδιαμαρτυρητα ή παθητικα τις αποφασεις των Ευβοέων για ανεξαρτητοποιηση.

Απο την αλλη πλευρα, ομως, οι δυσκολιες, η πολυπλοκοτητα και οι ευρυτερες παραφυαδες μιας τετοιας αποφασης (εστω και δημοψηφισματικης) δινουν αφθονο χρονο στην κυβερνηση για να διερευνησει σε βαθος τις αιτιες μιας τετοιας επιθυμιας του κοινωνικου συνολου, τα κινητρα, τις τυχον παραλληλες διασυνδεσεις με θεμιτο ή αθεμιτο τροπο και οτιδηποτε αλλο θα εκρινε χρησιμο ωστε να συγκεντρωσει υλικο για διμερεις συζητησεις. Εκτος αν η εννοια της συζητησης και διαπραγματευσης εχει σιωπηρα καταργηθει, και στη θεση της αποφασιστηκε να μπει η ωμη βια.

Αυτα που ειδαμε στις οθονες των τηλεορασεων το τελευταιο 24ωρο, ηταν ωμη και απροκαλυπτη βια. Να προσθεσω, επισης, πως ηταν βια a-la-carte, κι απενοχοποιημενη, αφου προηρχετο απ’ αυτους που συχνα ονομαζω ‘’αδειουχους της βιας’’.

Οταν το Κοσοβο εδηλωσε την επιθυμια των ηγετων του για ανεξαρτητοποιηση, ο ‘’αδειουχος της βιας’’ Μιλοσεβιτς αντεδρασε αναλογα και, λιγο αργοτερα, οι ‘’υπερ-αδειουχοι της βιας’’ (και υποκινητες των Κοσοβαρων) φροντισαν να ‘’τον τακτοποιησουν’’ με τις γνωστες σε ολους μας συνεπειες (αν τις θυμομαστε). Ψαχνοντας στο διεθνες περιβαλλον, θα εντοπισουμε κι αλλα τετοια περιστατικα με παρομοιες ‘’επιλεκτικες αντιδρασεις’’.

Για την λαθος στρατηγικη και την ολεθρια τακτικη Ραχοϊ δεν χρειαζεται ν’ασχοληθουμε. Ο ανθρωπος εχει δειξει, εδω και καιρο, πως ειναι ενας απλος υπαλληλος, εντελοδοχος αυτων που τον τοποθετησαν στη συγκεκριμενη θεση, χωρις ουδεμια σχεση με τις εννοιες της πολιτικης και του πολιτικου, και παντελως ασχετος με στοιχειωδεις εννοιες διοικησης και διαπραγματευσης.

Αλλος ενας δοτος παληατσος, μεταμφιεσμενος σε ‘’σοσιαλιστη’’, με αποστολη να ‘’σοσιαληστευσει’’ τη χωρα του και την τοπικη κοινωνια χαριν των συμφεροντων που τον ανεδειξαν και τον χρησιμοποιουν. Αλλος ενας αναλωσιμος.

Επισης, δεν χρειαζεται ν’ασχοληθουμε με τις ανδραγαθειες των δυναμεων καταστολης. Παντου στον κοσμο, οι δυναμεις καταστολης, με την καταλληλη ΨΠΠ (=ψυχολογικη προετοιμασια & προπαγανδα) ακολουθουν παρομοιες πρακτικες. Στο ονομα της εξασφαλισης ενος πενιχρου αλλα σιγουρου μισθου και μιας μελλοντικης συνταξης, οι υποψηφιοι για να δειρουν γυναικες, παιδια, ηλικιωμενους κι οποιον αλλον βρεθει μπροστα τους, ειναι πολλοι.

Κι αν πανω στο ανυπαρκτο πνευματικο τους υποβαθρο προσθεσουμε και την καταλληλη προπαγανδα και ψυχολογικη προετοιμασια, τοτε θα το κανουν και με ζηλο. Επομενως, τα ‘’χειροτεχνηματα’’ των συγκεκριμενων κρανοφορων-μαυροφορων δεν με εξεπληξαν. Αλλωστε, απο μια αρχουσα ταξη που ειχε για συμμαχους της μοναδες των SS και γερμανικο οπλισμο, δεν περιμενα κατι διαφορετικο. Μπορει να παριστανουν τους δημοκρατες αλλα, στην πραγματικοτητα, ειναι κοινοι Αργειοι, που ‘’εξεστιν Αργειοις ασχημονειν’’.

Εκεινο που με προβληματιζει, εν τουτοις, ειναι το μελλον. Για την ωρα δεν ξερω ποιο μπορει να ειναι αλλά μου μοιαζει ζοφερο. Μου θυμιζει τον βαθεια θρησκευομενο (που κανει τις μυριες αμαρτιες), τον βαθεια εντιμο (που ειναι χωμενος σε καθε ειδους ατιμια), τον τελειως αδιαφθορο (που τα παιρνει απο παντου) και αναλογες τετοιες ανθρωπινες αντιδιαστολες.

Γιατι, μονον σαν αντιδιαστολες μπορω να δω αυτες τις ιαχες περι ‘’δημοκρατιας’’ και ‘’ανθρωπινων δικαιωματων’’ και ‘’κοινωνικης δικαιοσυνης’’, οταν ακολουθουνται απο πραξεις και μεθοδευσεις απολυτα αντιδημοκρατικες, ακραια απανθρωπες και απεραντα αδικες.

Γεμισαμε ‘’δημοκραταραδες’’ που καταστρεφουν βημα-βημα τις ζωες μας και μας κοροϊδευουν κι απο πανω, ισχυριζομενοι οτι ολα αυτα γινονται στο ονομα της δικαιοσυνης, της δημοκρατιας και της περιφρουρησης των ανθρωπινων δικαιωματων!

Εκτος απο ζοφο, ομως, το μελλον αποπνεει και μια εντονη αβεβαιοτητα. Ειναι αβεβαιη η εξελιξη αυτης της μεθοδευμενης αποσαθρωσης των κοινωνιων, και κανεις δεν μπορει να προεξοφλησει την καταληξη. Βλεποντας τις σκηνες της απιστευτης βιας που ξεδιπλωνοταν στους δρομους της Βαρκελωνης, επεχειρησα να κανω ενα αλμα στο αγνωστο μελλον. Σκεφτηκα, ας πουμε, τι θα μπορουσε να συμβει αν αυτη η απαραδεκτη και εντελως αχρηστη και αδικαιολογητη βια συνεχισει να χρησιμοποιειται, και υιοθετηθει κι απο αλλες κυβερνησεις.

Μπορει να μην συμβει τιποτε. Μπορει ο αποπροσανατολισμος και η αποσαθρωση των κοινωνιων και των ανθρωπων τους να οδηγησει στη δημιουργια υποτελων μαζανθρωπων που θα δερνονται ανηλεως απο τους πραιτωριανους της καθε τοπικης εξουσιας. Υπαρχει, ομως, και μια αντιθετη εκδοχη που δεν ειναι καθολου, μα καθολου, ευχαριστη.

Οι κατοικοι μιας περιοχης θελησαν να συμμετασχουν σ’ ενα δημοψηφισμα. Δεν εκλεισαν τα συνορα, δεν απελασαν τους μη Καταλανους, δεν συνελαβαν οσους συντοπιτες τους ειχαν διαφορετικη γνωμη, δεν στασιασαν, δεν κατελαβαν δημοσια κτηρια και υπηρεσιες, δεν πηραν τα οπλα ουτε κηρυξαν πολεμο στην κεντρικη κυβερνηση.

Ακομα και το 93% που δηλωσε υπερ της (θεωρητικης) επιλογης για ανεξαρτησια, δεν σηματοδοτει καποια επαναστατικη αλλαγη για την επομενη μερα. Δεν ειναι, καν, βεβαιο αν η επιλογη αυτη ειναι πραγματοποιησιμη. Εν τουτοις, και μονο η διαφοροποιηση τους απο την κεντρικη εξουσιαστικη γραμμη, σημαινε την αμεση απαντηση με ακραια βια.

Αναρωτιεμαι, λοιπον, τι θα μπορουσε να συμβει αν αυριο, μεθαυριο ή καποτε στο μελλον, καποιοι απο τους πολιτες που σημερα εχουν διαφορετικη γνωμη και την εκφραζουν μεσω ενος δημοψηφισματος, αποφασισουν να πανε στις καλπες κρατωντας στο χερι τους ή στη τσεπη τους ενα οπλο.

Αναρωτιεμαι τι θα μπορουσε να συμβει αν ολοι αυτοι οι μαυροφορεμενοι κρανοφοροι που ορμουσαν σαν αιλουροι πανω στο πληθος κραδαινοντας κλομπς, αρχισαν να βλεπουν συναδελφους τους να ξαπλωνονται στο εδαφος, θυματα των χθεσινων δαρμενων.

Αναρωτιεμαι ποσο πιο βιαιος μπορει να γινει εκεινος που υφισταται μια απροκλητη επιθεση, σε συγκριση με το ‘’οργανο της ταξης’’, που το κανει ‘’για τον μισθο και τη συνταξη του’’.

Δεν θεωρω πως οι μαυροντυμενοι παλληκαραδες που χτυπουσαν αδιακριτως ή που εσερναν γυναικες απ’τα μαλλια μπορουν να σκεφτουν κατι τετοιο. Συνηθως, οποιος εχει στο χερι το οπλο, εχει και το αναισθητικο της ισχυος που τον μεθαει. Μεχρι τη στιγμη που καποιο αλλο οπλο θα τον επαναφερει στην πραγματικοτητα.

Η προπαγανδα, βεβαια, εχει καθιερωσει τους δικους της ορους, βαφτιζοντας το φονικο οργανο ‘’κλομπ’’ (αν το κραταει το οργανο) ή ‘’σιδηρολοστο’’ (αν το κραταει καποιος αλλος), ομως και στις δυο περιπτωσεις οι επιπτωσεις της χρησης ειναι εξ’ισου ολεθριες.

Ελπιζω και ευχομαι να μπει καποιος φραγμος στην αυξανομενη και ανεξελεγκτη βια γιατι μονον δεινα θα προκαλεσει. Αν κανουμε το λαθος, σαν κοινωνιες, και ξεπερασουμε το οριο της ανθρωπινης ανοχης στη βια, θα μπουμε σε εναν δρομο με αγνωστη καταληξη και συνεπειες.

Γιατι δεν πρεπει να ξεχναμε πως αν ο ανθρωπος υπερβει τη λογικη και βρεθει στο χωρο της ‘’βιας κοντρα στη βια’’, οι εκατονταδες τραυματιες της περασμενης Κυριακης θα μετατραπουν σε εκατονταδες νεκρους. Κι οι περισσοτεροι απ’αυτους, θα ειναι κατι μαυροντυμενοι αιλουροι, πρωην φτηνοι παλληκαραδες που χτυπουσαν αδιακριτως ή που εσερναν γυναικες απ’τα μαλλια.

Εχουμε ηδη το προβλημα των αραβων τζιχαντιστων, ας μην δημιουργησουμε και ευρωπαιους τζιχαντιστες.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τρεις συλλήψεις για αρχαιοκαπηλία στη Θεσσαλονίκη – Έκρυβαν εικόνες Αγίων, ιερά αντικείμενα και αρχαία νομίσματα

Στη σύλληψη τριών ατόμων, ενός 61χρονου, της 55χρονης συζύγου του και μίας 83χρονης γυναίκας, προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθ...

Στ. Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος κατηγόρησε τη ...

Φόρτωση άρθρων...