Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ενημερωτικό σημείωμα για την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Οικονομική Ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα: Επιχειρηματικότητα, Δεξιότητες, Χρηματοδοτικά Εργαλεία, Νέες Κυβερνητικές Πρωτοβουλίες», που διοργάνωσε η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της κεντρικής δράσης της Γραμματείας «Επιχειρείτε!».
 
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων Regency του Ξενοδοχείου Hyatt, εκπρόσωποι της πολιτικής και του επιχειρείν συζήτησαν για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας μας και τον αντίκτυπο της νέας ψηφιακής εποχής στην κοινωνία, τη βιομηχανία και τη νέα επιχειρηματικότητα.
 
Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας και την στρατηγική του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο κ. Παπαστεργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιχειρηματική κοινότητα της Βορείου Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε οξυδερκή, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σε κόμβο καινοτομίας, καθώς όλο και περισσότερες σημαντικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην πόλη. Επισήμανε, μάλιστα, ότι το 25% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων προέρχονταν από την περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι επωφελήθηκαν 11.785 εταιρίες με συνολική χρηματοδότηση της τάξεως των 23.292.000€.
 
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση του ψηφιακού άλματος της χώρας με την αξιοποίηση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω των οποίων προχωρά η υλοποίηση έργων ψηφιοποίησης σε κρίσιμους τομείς, όπως η Δικαιοσύνη και το Κτηματολόγιο, στο οποίο ήδη συντελούνται μεγάλες αλλαγές και καθημερινά παρέχονται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις πιο σύγχρονες υπηρεσίες με τρόπο απλό και φιλικό, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τους προς το κράτος και τους θεσμούς του.
 
Ως προς τους επόμενους στόχους στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι η περαιτέρω διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης του πολίτη με το Δημόσιο και ο περιορισμός της έκδοσης και προσκόμισης πιστοποιητικών, ώστε να μη υπάρξει σημαντική μείωση και της ψηφιακής γραφειοκρατίας, η οποία ακόμη υφίσταται. Κρίσιμο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσει το gov.gr. wallet μέσω του οποίου θα δίνεται συγκατάθεση για τη χρήση συγκεκριμένων προσωπικών δεδομένων για συγκεκριμένες διαδικασίες.
 
Ακολούθησε θεματική ομιλία από την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκη Δανδόλου, η οποία ανέπτυξε τα θετικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας τον σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης, την πτωτική πορεία που βρίσκεται η ανεργία και αντίστοιχα, την αύξηση των απασχολούμενων, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τις δημοσιονομικές επιδόσεις που είναι μία από τις καλύτερες στην Ε.Ε. και τις επιτυχημένες επιδόσεις των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΤΑΑ).
 
Επ’ αυτών σημείωσε ότι οι δημόσιες επενδύσεις, σε συνδυασμό και με τις αποκρατικοποιήσεις, παραχωρήσεις, καθώς και ιδιωτικές επενδύσεις, έχουν υποστηρίξει τις υποδομές, αλλά και την επιχειρηματικότητα, όπως ήδη γίνεται ορατό και στη Βόρεια Ελλάδα, με προοπτική να συνεχίσουν και να αναπτύξουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική τα επόμενα χρόνια, με την παραγωγικότητα να οδηγεί σε νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς και αύξηση του βιοτικού επιπέδου.
 
Τόνισε επίσης πως όπως έχει σημειωθεί από την Κυβέρνηση σε ανώτατα επίπεδα, η υλοποίηση αλλά και η αποτελεσματικότητα των επενδύσεων είναι απολύτως αλληλένδετες με την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και πως για το λόγο αυτό αποδίδεται μεγάλη έμφαση – οικονομική, αλλά και μέσω θεσμικών μεταρρυθμίσεων – στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και στην επαγγελματική εκπαίδευση-επανεκπαίδευση, με ποιοτικά, αναβαθμισμένα και πιστοποιημένα προγράμματα.
 
Σκοπός είναι η Ελλάδα να κατακτήσει τους ευρωπαϊκούς στόχους του 2030, το 40% όλων των ενηλίκων να βρίσκεται κάθε χρόνο σε κάποια μαθησιακή διαδικασία και το 71% του πληθυσμού μεταξύ 20 και 64 ετών να βρίσκεται σε καθεστώς απασχόλησης. Κατέληξε πως η θετική πορεία της χώρας είναι εφικτό και αναγκαίο να συνεχιστεί, διατηρώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας.
 
Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης Ζήσης Ιωακείμοβιτς καλωσόρισε θερμά τους συμμετέχοντες και μίλησε για το έργο, την αποτελεσματικότητα, και τη συνέπεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην ανάπτυξη της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης Περιφέρειας.
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Άκης Μπάφας, ο οποίος επικέντρωσε την ομιλία  του στην καλύτερη Ελλάδα του σήμερα, την οποία διαμορφώνουν οι σημαντικές φιλοεπιχειρηματικές πρωτοβουλίες, δράσεις και αποφάσεις των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη την τελευταία πενταετία και τόνισε την αίσθηση της εμπιστοσύνης που έχει κατορθώσει να αποκαταστήσει στη χώρα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός της χώρας. Επίσης αναφέρθηκε στο όραμα και τους στόχους της Κυβέρνησης για χαμηλότερους φόρους, καλύτερες αμοιβές, μεγαλύτερη παραγωγικότητα, αξιοπρεπή υγεία, ψηφιακή κοινωνία με πράσινη κατεύθυνση, προσιτή στέγη και θωράκιση της ασφάλειας της χώρας, τονίζοντας την ανάγκη για συνέχεια, σταθερότητα και συνέπεια για την Ελλάδα.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία ανέφερε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρωτεύουσας σημασίας άξονα, για το μέλλον της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας μας γενικότερα και πρόσθεσε ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες, οι ευφυείς τεχνολογίες και ο διασυνδεδεμένος κόσμος διαμορφώνουν ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και βιώσιμη ανάπτυξη για την οικονομία.
 
Στην συνέχεια της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο Συντονιστής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου, ο οποίος επισήμανε πως ο Πρωθυπουργός έχει δώσει ειδικό βάρος στην ανάπτυξη της πόλης και ότι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που έχουν σχεδιαστεί θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αλλά και θα αναβαθμίσουν ριζικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.
 
Την εισαγωγική στο θέμα τοποθέτηση έκανε, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμπαράκης, ο οποίος παρέθεσε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη και αφορούν τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, με ιδιαίτερη αναφορά σε χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
 
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος επισήμανε την αναγνώριση της Ελλάδας στα επιτεύγματα της οικονομικής της πολιτικής πανευρωπαϊκά και την ευρεία αποδοχή του κυβερνητικού έργου της ΝΔ που άλλαξε την εικόνα της χώρας στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, έλαβε χώρα μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις κατά την κρίσιμη ψηφιακή μετάβασή τους.
 
Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ρουκάς, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Σίμος Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Τάσος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Παράρτημα ΚΜ Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Παράρτημα ΚΜ Βασίλης Γεωργιάδης.
 
Η συζήτηση ανέδειξε την κοινή παραδοχή ότι η επιχειρηματικότητα επηρεάζεται άμεσα από την ψηφιακή επανάσταση που βιώνει η παγκόσμια οικονομία. Συζητήθηκαν όλες οι διαστάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού ως μία μοναδική ευκαιρία για τις ΜμΕ να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σημαντικά στο εξωτερικό, ώστε να συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων για την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας.
 
Παράλληλα, τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα για τις δεξιότητες του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και την τεχνογνωσία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, προκειμένου να εντάξουν τις νέες τεχνολογίες στην παραγωγή και τις διαδικασίες τους. 
 
Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αναπληρώτρια Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας και συντονίστρια της δράσης «Επιχειρείτε!», Έρη Τόκα.

 

nd

 

nd

 

nd

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Πώς θα υπολογίζεται και ποιοι υπάλληλοι θα είναι δικαιούχοι

Το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής το οποίο θα εφαρμόζεται στους φορείς του Δημοσίου παρουσίασαν η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και η Υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμ...

Φόρτωση άρθρων...