Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Εντοπίστηκε αρχαίο νεκροταφείο με τους τάφους παιδιών (Photos)

Νεκροταφείο με τους τάφους 54 παιδιών, ηλικίας 0 έως 6 ετών αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής που πραγματοποιείται στην περιοχή στην περιοχή Kulp του Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Στη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής που πραγματοποιείται στην περιοχή στην περιοχή Kulp του Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, αποκαλύφθηκε νεκροταφείο με τους τάφους 54 παιδιών, ηλικίας 0 έως 6 ετών. 

Στην περιοχή που γίνονται οι ανασκαφές πιστεύεται ότι υπήρχε ένα παλιό λατομείο. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νομίσματα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αναστάσιου Α’ σε διάφορες περιοχές στη γειτονιά İnkaya το 2021.

Πέρσι, η επιστημονική ομάδα 35 ατόμων, ανακάλυψε μία εκκλησία που χρονολογείται πριν από 1.500 χρόνια. Ξεκίνησαν οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή που θεωρείται ότι υπήρχε το αρχαίο λατομείο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Ντιγιαρμπακίρ, Müjdat Gizligöl, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu: «Μέχρι στιγμής, έχουμε βρει 50 τάφους στις ανασκαφές εδώ. Σήμερα, φτάσαμε σε άλλους 4 τάφους. Η διαδικασία της ανασκαφής βρίσκεται σε εξέλιξη. Επομένως, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συνολικά 54 τάφοι. Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα για εμάς».

«Πιθανότατα αφού αυτό το μέρος χρησιμοποιήθηκε ως λατομείο, μετατράπηκε σε νεκρόπολη (σ.σ. νεκροταφείο, που ανήκε σε αρχαία πόλη) και εδώ θάφτηκαν μόνο παιδιά».

Μάλιστα αποκάλυψε ότι εντοπίστηκαν περισσότερα από ένα παιδιά να είναι θαμμένα σε ορισμένους τάφους. «Σχηματίστηκε μια κυψέλη από ασβεστόλιθο γύρω από τους τάφους και τους έκλεισαν με ασβεστόλιθο. Οι τάφοι είναι στην κατεύθυνση ανατολής-δύσης. Δεν είναι καμία τυχαία ταφή», τόνισε ο Müjdat Gizligöl.

Εντοπίστηκε αρχαίο νεκροταφείο με τους τάφους παιδιών

Τα ερωτήματα των αρχαιολόγων

Ένα νεκροταφείο μόνο με παιδιά θεωρείται ένα αρκετά ασυνήθιστο αρχαιολογικό εύρημα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής μελέτη για την ηλικία, το φύλο και την αιτία θανάτου των οστών των παιδιών. Έτσι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να απαντήσουν ερωτήματα για την προέλευση των παιδιών αυτών και κυρίως γιατί θάφτηκαν όλα μαζί σε εκείνο το σημείο.

Ο Nazlı Akbaş, βοηθός ερευνητής και ανθρωπολόγος στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γκαζιαντέπ, σημείωσε ότι τα ερείπια της εκκλησίας είχαν βρεθεί στην προηγούμενη ανασκαφή και οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατασκευάστηκε πριν από περίπου 1.500 χρόνια.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός νεκροταφείου παιδιών που εντοπίστηκε στις ανασκαφές Amorium στο Αφιόν Καραχισάρ. 

Ο Nazlı Akbaş είπε ότι στις ανασκαφές αποκαλύφθηκε ότι μόνο μωρά και παιδιά θάβονταν σε εκείνη την περιοχή του νεκροταφείου, το οποίο χρονολογείται στο διάστημα του 10ου και του 11ου αιώνα μ.Χ. 

Εντοπίστηκε αρχαίο νεκροταφείο με τους τάφους παιδιών

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εντυπωσιακή ανακάλυψη σε τάφο 900 ετών – Πώς ο θαμμένος θησαυρός αλλάζει την ιστορία των νομισμάτων (εικόνες)

Θησαυρός που ήταν θαμμένος αλλάζει την ιστορία των νομισμάτων. Ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα, σε ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο στο Μπραχεκιρκάν του νησιού Βισίνγκσο, στη Σουηδία...

Μυστήριο με μάρκες 2.000 ετών που βρήκαν οι αρχαιολόγοι – Έχουν ελληνικά γράμματα

Μυστήριο καλύπτει μία ανακάλυψη αρχαιολόγων στην Ιερουσαλήμ. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περισσότερο από μία δεκαετία τώρα, ένα μικροσκοπικό πήλινο κατασκεύασμα, με αποτύπωμα σφραγ...

Φόρτωση άρθρων...