Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Εντοπίστηκε αρχαία νεκρόπολη με τα λείψανα Ρωμαίων της πλούσιας ελίτ (Photos)

Πολιτισμός

Mια αρχαία ρωμαϊκή νεκρόπολη που περιείχε 67 σκελετούς θαμμένους σε 57 περίτεχνους τάφους ανακάλυψαν oι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν σε ένα διετές ανασκαφικό έργο στην αρχαία πόλη Ταρκυνία, βόρεια της Ρώμης.
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, οι τάφοι και σκελετοί χρονολογούνται κάπου στο διάστημα από τον 2ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αυτό το νεκροταφείο προοριζόταν αναμφίβολα για τα μέλη εύπορων και ισχυρών μελών της ρωμαϊκής ελίτ.

Οι σκελετοί, που έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, φορούσαν χρυσά κοσμήματα και φανταχτερά δερμάτινα υποδήματα. Μάλιστα οι τάφοι τους φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν σε μικρότερη κλίμακα με τα σπίτια στα οποία διέμεναν.

«Βρήκαμε αρκετούς σκελετούς που φορούσαν ακόμη τις ακριβές κάλτσες και τα παπούτσια τους», ανέφερε στο CNN ο επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής Εμανουέλε Τζιανίνι, ο οποίος εργάζεται για την ιδιωτική αρχαιολογική εταιρεία Eos Arc. Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα πλούτη και το γεγονός ότι τα οστά δεν δείχνουν σημάδια άγχους ή σωματικής εργασίας, (σ.σ. μας κάνει να πιστεύουμε) δεν ήταν ντόπιοι αγρότες, αλλά μέλη των πλούσιων ρωμαϊκών οικογενειών που προέρχονταν από πόλεις».

Αν και η περιοχή είναι γνωστή για τέτοια ευρήματα, η ανακάλυψη, η οποία έγινε σε οικόπεδο 52 στρεμμάτων κοντά στην αρχαία πόλη Ταρκυνία εξέπληξε τις αρχές. Δεν είχαν ιδέα ότι ένα νεκροταφείο που προορίζεται για αριστοκράτες βρισκόταν σε εκείνο το σημείο, καθώς δεν υπήρχε καμία ιστορική αναφορά για την ύπαρξη του.

Εντοπίστηκε αρχαία νεκρόπολη με τα λείψανα Ρωμαίων της πλούσιας ελίτ

Εξαιρετικά εντυπωσιακή ήταν η συλλογή των πολυτελών ειδών που θάφτηκαν μαζί με τους νεκρούς. Συγκεκριμένα βρέθηκαν ασημένια δαχτυλίδια με κεχριμπάρι και χαραγμένα αρχικά, φυλαχτά που περιείχαν πολύτιμους λίθους, πολλά κομμάτια κεραμικής από τερακότα, ρωμαϊκά νομίσματα διαφορετικής αξίας, γυαλιστερά γυάλινα αντικείμενα, ακόμη και μερικά διατηρημένα ρούχα.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι ένοικοι των τάφων ήθελαν οι τελευταίες κατοικίες τους να μοιάζει με τα σπίτια στα οποία διέμεναν. Γι’ αυτό βρέθηκε ποικιλία ταφικών αντικειμένων κοντά στα λείψανα και πολυτελή σχέδια και επενδύσεις μέσα στους τάφους. Πολλοί τάφοι είχαν περίτεχνες υφασμάτινες επενδύσεις ή περιβάλλονταν και καλύπτονταν από κεραμίδια ή κομμάτια τερακότας που έμοιαζαν με σπιτάκια.

Τα σκελετικά υπολείμματα βρέθηκαν πολύ κοντά στην επιφάνεια της Γης, θαμμένα σε βάθος περίπου 50 εκατοστών. Οι περισσότεροι από τους τάφους που ανακαλύφθηκαν ήταν κοινοί τάφοι, πιθανώς κατασκευασμένοι για τουλάχιστον δύο άτομα της ίδιας οικογένειας. Επίσης, βρέθηκαν αρκετοί σκελετοί τυλιγμένοι μεταξύ τους.

Από τα πολυτελή αντικείμενα και χρυσά κοσμήματα φαίνεται ότι το νεκροταφείο προοριζόταν αναμφίβολα για τα μέλη εύπορων και ισχυρών μελών της ρωμαϊκής ελίτ.

Εντοπίστηκε αρχαία νεκρόπολη με τα λείψανα Ρωμαίων της πλούσιας ελίτ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δρόμος μήκους 800 μέτρων με κίονες από τη ρωμαϊκή περίοδο ανακαλύφθηκε σε παραθεριστικό θέρετρο (Photos)

Δρόμος 800 μέτρων με κίονες, της ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκε, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στον Πύργο Χιντίρλικ, ένα από τα ιστορικά σύμβολα της Αττάλειας, διάσημο θ...

Ανακαλύφθηκαν καμένα λείψανα σε πυραμίδα - Οι βασιλιάδες έκαιγαν τους προκατόχους τους για να σφραγίσουν την ηγεμονία τους (Photos)

Έκπληκτοι έμειναν αρχαιολόγοι από ανακάλυψή τους. Ο πασίγνωστος πολιτισμός των Μάγια έκρυβε ακόμα ένα μυστικό. Καίγανε τους βασιλιάδες τους σαν να ήθελαν να τους ατιμάσουν. Αρχ...

Φόρτωση άρθρων...