Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

ΕΟΔΥ-κορωνοϊός: «Κόκκινα» τα νησιά του Ιονίου, του Νοτίου Αιγαίου και η Αττική - Σε κατάσταση συναγερμού οι Υγειονομικές Αρχές

Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται στις ηλικίες 18 έως 24.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχωρούν αυτή την ώρα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής προκειμένου να ενημερώσουν για την πορεία του κορωνοϊού.

Στην αρχή της ενημέρωσης, ο Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε τα νεότερα για την εξάπλωση του covid στην Ευρώπη και την αύξηση του δείκτη θετικότητας, αναφέροντας πως η Ελλάδα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις εισαγωγές ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού.

Παράλληλα και αναφερόμενος στις δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, στην Ελλάδα είναι πάνω από 50% της μετάλλαξης, ενώ οι περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων είναι τα νησιά του Ιονίου, του Νοτίου Αιγαίου και η Αττική.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις ηλικίες 18 έως 24, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παρασκευή.

«Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στις ηλικίες 18 έως 24», όπως αναφέρθηκε στην έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Σε αυτή συμμετέχουν ο καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, καθώς και ο πρώτος αντιπρόεδρος και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Ο Θεοκλής Ζαούτης ξεκίνησε την ενημέρωση με στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και την αύξηση του δείκτη θετικότητας.

Όπως ανέφερε η Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις εισαγωγές ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού. «Οι παραλλαγές BA4 και ΒΑ5 σαρώνουν στην Ευρώπη», όπως είπε. 

Αναφερόμενος στις δυο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Omicron, η Ελλάδα είναι πάνω από 50% της μετάλλαξης.

Για την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα ενημέρωσε ο Δημήτρης Παρασκευής. Οι περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων είναι τα νησιά του Ιονίου, Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και η Αττική.

Σημαντική άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφεται και στο ποσοστό των επαναλοιμώξεων τις τελευταίες 3 εβδομάδες.

Ανάλογη άνοδος καταγράφεται στις απλές νοσηλείες, χωρίς όμως αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ.

Θεωρούν οι ειδικοί ότι η παρούσα έξαρση της επιδημίας θα έχει ήπια χαρακτηριστικά καθώς έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα (παράθυρο) που μεσολαβεί ανάμεσα στα κρούσματα και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευής, στα προηγούμενα επιδημικά κύματα μέσα σε 12 με 15 ημέρες από τα αυξημένα κρούσματα αποτυπωνόταν η αύξηση στις ΜΕΘ.

Πλέον έχουν παρέλθει 28 ημέρες από την αρχή της έξαρσης, χωρίς να καταγράφεται αύξηση στις εισαγωγές ΜΕΘ.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000. Ο δείκτης αναπαραγωγής εκτιμάται στο 1,3.

Η προστασία της 4ης δόσης καθίσταται φανερή στις ηλικιακές ομάδες άνω των 70 ετών, όπου ειδικά στους 80 ετών και άνω εκτιμάται ότι είναι 6 φορές μικρότερος ο κίνδυνος νόσησης.

Θα εξεταστεί η σύσταση για τη χρήση της μάσκας από τούδε και στο εξής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαρίτσης: «Φοβικές οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Δεν μας ενδιαφέρουν και δεν εμπλεκόμαστε οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις»

Αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς χαρακτήρισε «φοβικές» τις ηγεσίες των δύο κομμάτων. «Δεν μας ενδιαφέρουν και δεν ...

Καιρός: Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη, αλλά έρχεται νέο κύμα από Κυριακή - 30άρια από Δευτέρα

Ένα επικίνδυνο κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και ζέστης επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη χώρα, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να ξεκινήσει να υποχωρεί από το απόγευμα της Πέμπτης. Σ...

Νατσιός: «Μια Κυβέρνηση που δεν αφουγκράζεται τα θέλω του λαού της είναι καταδικασμένη»

«Είναι απερίγραπτη η διαστρέβλωση της αλήθειας», υποστήριξε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός. «Αλήθεια είναι η αλήθεια που συμφέρει εσά...

Φόρτωση άρθρων...