Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Με χιόνια, βροχές και ψύχος οι επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» και πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα

Ραγδαία είναι η μεταβολή του καιρού που φέρνει έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας. Μάλιστα η κακοκαιρία έχει ξεκινήσει ήδη να δείχνει τα δόντια της σε ορισμένες περιοχές με το 112 να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στους πολίτες προκειμένου να προστατευτούν.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και νησιών του Ιονίου, προειδοποιώντας τους για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους έως το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Προειδοποίηση για ανεμοστρόβιλους, βροχές και χιόνια

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες αρχικά στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 07/01 θα έχουν επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές εκτός των νοτιότερων νησιωτικών τμημάτων.

Θα σημειωθούν επίσης τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους (>2 εκ.) και ανεμοστρόβιλους.

Σημαντικά ύψη βροχής θα καταγραφούν στη Δυτική Ελλάδα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν σε αρκετές περιοχές περισσότερα από 150-200 mm. Πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά πάνω από τα ~1500 μέτρα.

Οι άνεμοι θα είναι νότιοι εντάσεως έως 7-8 μποφόρ, ενώ θα ευνοηθεί η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, η πρόσκαιρη επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός θα συνεχιστεί έως το βράδυ της Κυριακής (07-01-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτίων διευθύνσεων ανέμους.

Την Κυριακή τα πιο ισχυρά και τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας αλλά και σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο. Το δεύτερο χαρακτηριστικό της ημέρας είναι οι πολύ θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι, οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο θα είναι εντάσεως 9 μποφόρ και μέχρι το πρωί στο βόρειο Ιόνιο επίσης 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση.

Τη Δευτέρα αναμένονται κάποιες βροχές στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο, ενώ από την Τρίτη το απόγευμα αναμένονται βοριάδες στο Αιγαίο που θα ρίξουν τη θερμοκρασία και θα προκαλέσουν χιόνια σε ημιορεινές περιοχές. Έτσι, η Τετάρτη θα είναι μια κρύα ημέρα.

Πιο αναλυτικά για την Κυριακή (07-01-2024)

α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο) και τη νότια Πελοπόννησο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β) Από νωρίς το πρωί, ισχυρές κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

γ) Θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη και έως τις μεσημβρινές ώρες 8 με 9 μποφόρ στο νότιο Ιόνιο και κατά τόπους στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εγκαταλείπουν την Αθήνα και οι τελευταίοι εκδρομείς του Πάσχα -Πληρότητα κοντά στο 100% στα πλοία

Αναχωρούν και οι τελευταίοι εκδρομείς του Πάσχα από τα λιμάνια της Αττικής, ενώ το λιμενικό σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη διευκόλυνση των επιβατών. Από ...

Άγιο Φως: Στα Ιεροσόλυμα η ελληνική αντιπροσωπεία – Το απόγευμα η άφιξη στο «Ελ. Βενιζέλος»

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται περί τις 19:30 το απόγευμα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια...

Φόρτωση άρθρων...