Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Σε τρία μέτωπα η μάχη με τις φλόγες - Νέο «112» για εκκένωση 4 οικισμών

Οι ζημιές που έχουν καταγραφεί έως τώρα αφορούν σε τουλάχιστον 4 σπίτια, 1 αυτοκίνητο και μια εκκλησία. Περιμετρικά έχει κάποιες ζημιές και ένα μοναστήρι. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή παραμένει αποπνικτική.

Ελλάδα

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα δύσκολη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Το μεσημέρι της Κυριακής, λίγο πριν τις 14:00, εστάλησαν νέα μήνυματα από το «112» στους κατοίκους των οικισμών Μοναστηράκι και Δορίσκος προκειμένου να εκκενώσουν προς Φέρες, καθώς και σε εκείνους σε Αμφιτρίτη και Μαΐστρο προς Αλεξανδρούπολη.

Τα μηνύματα αναφέρουν:

 

 

Αυτή την ώρα, τρία είναι τα ενεργά κομμάτια της πυρκαγιάς. Το πρώτο στο ανατολικό κομμάτι από τον οικισμό Λουτρό. Το δεύτερο στην δυτική πτέρυγα της πυρκαγιας στον οικισμό Αμφιτρίτη και πιο συγκεκριμένα νοτίως αυτής. Και το τρίτο βρίσκεται στην βόρεια πλευρά, στον οικισμό Νίψα.

 

Λόγω της πυρκαγιας εκεί έχει κλείσει ξανά η Εγνατία Οδος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Με διάσπαρτες εστίες μάχονται οι πυροσβέστες - Αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους

Με νέες εστίες να «ξεπηδούν» συνεχώς στο μέτωπο της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, αναφέρει στο protothema.gr ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αέρας φυσάει με την ίδια ένταση συγκριτικά με χθες, ενώ το βράδυ παρατηρήθηκε μικρή βελτίωση για αυτό και κατέστη δυνατό να περιοριστεί η φωτιά σε κάποιες εστίες. Στην περιοχή βρίσκεται μεγάλος αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ επιχειρούν από αέρος 15 μέσα, μεταξύ των οποίων 5 ελικόπτερα και ένα πετζετέλ.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Κυριακής εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης από τους οποίους ζητείται προσοχή για τους καπνούς που κατευθύνονται στην περιοχή με την προτροπή να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.

Οι ζημιές που έχουν καταγραφεί έως τώρα αφορούν σε τουλάχιστον 4 σπίτια, 1 αυτοκίνητο και μια εκκλησία. Περιμετρικά έχει κάποιες ζημιές και ένα μοναστήρι. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή παραμένει αποπνικτική.

Η μεγάλη μάχη στο μέτωπο της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη δίνεται για δεύτερο 24ωρο ανάμεσα στον οικισμό Λουτρό και τον οικισμό Λουτρά Τραϊανούπολης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, η κατάσταση στη δυτική άκρη του μετώπου προς Αγνάντια αλλά και νότια προς Νίψα είναι «λίγο πιο ελεγχόμενη». Ωστόσο, όπως τόνισε, «η πυρκαγία δεν θα είναι εύκολη, είναι τροφοδοτούμενη από τον αέρα. Ο αέρας είναι ο μεγάλος εχθρός των πυροσβεστών».

Παράλληλα δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες στον οικισμό Άπαλος προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Αρτοποιός, η φωτιά να μην πάει προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. «Δεν είναι μια συνηθισμένη φωτιά. Οι άνεμοι ήταν ισχυροί και το βράδυ και θα συνεχίσουν και τις επόμενες ώρες να είναι της τάξης των 6 μποφόρ» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Όσον αφορά τις δυνάμεις που επιχειρούν, στην Αλεξανδρούπολη βρίσκονται 176 πυροσβέστες με 10 πεζοπόρα τμήματα ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας από αέρος θα κάνουν ρίψεις νερού 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα ενώ άλλο ένα ελικόπτερο θα συντονίζει την εναέρια επιχείρηση με στόχο την κεφαλή της φωτιάς.

«Η προσπάθεια εστιάζεται στο ανατολικό μέτωπο στο Λουτρό για να μην επεκταθεί η φωτιά στο νότιο τμήμα. Εκεί έχουμε μια ισχυρή εστία αλλά υπάρχουν και άλλες εστίες περιμετρικά που είναι διάσπαρτες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί η φορά του ανέμου δημουργεί ζητήματα, θα είναι μια δύσκολη ημέρα» είπε από την πλευρά του ο αντιπεριφειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φονικό στο Μαρούσι: Ο 23χρονος που έπεσε νεκρός δεν βρισκόταν στο κέντρο - Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το φονικό που έγινε στο Μαρούσι τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο 23χρονος που έπεσε νεκρός δεν βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο. Ο δράστης του φονι...

Το ρομπότ Σοφία έκλεψε τις εντυπώσεις στο Ηράκλειο - Δέχτηκε... προξενιά και αποθέωσε την Κρητική κουζίνα

Τις εντυπώσεις και στο Ηράκλειο, όπου βρέθηκε για την 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής, έκλεψε το ρομπότ Σοφία. Από την πρώτη στιγμή της άφιξής της στο Κλειστό Γυμναστήριο στα Δύο Αοράκ...

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Απόπειρα εμπρησμού με drone σε επιχείρηση στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου

Μια απίστευτη απόπειρα εμπρησμού σε επιχείρηση ζωοτροφών στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο ερευνούν οι αρχές. Ακόμα πιο απίστευτο είναι ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός «π...

Φόρτωση άρθρων...