Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Γιατί δεν εμβολιάζονται οι αρνητές - Τι αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα

Ελλάδα

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι έρευνα για τους αρνητές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021 παρουσίασε σταθερή άνοδο η αναλογία των εμβολιασμένων/θετικών να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Όμως, παρέμεινε σταθερή/οριακά αυξανόμενη στις τρεις τελευταίες μετρήσεις, με τη μικρή αύξηση να προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες ηλικίες. 

Στις αρχές του 2022 το 9% των Ελλήνων αποκλείουν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ το 8% εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί (απαντώντας “μπορεί ναι/μπορεί όχι”). 

Συνολικά το ποσοστό όσων αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν, κινείται στο 17%.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία μεγάλη έρευνα της Focus Bari / YouGov, η οποία από τον Ιανουάριο έως τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου 2021, διενέργησε οκτώ πανελλαδικές έρευνες παρακολουθώντας την αναλογία των εμβολιασμένων, θετικά διακείμενων, σκεπτικών και αρνητικά διακείμενων Ελλήνων προς το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας μέτρησης που διενεργήθηκε μεταξύ 21-31 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.002 Ελλήνων 18-74 ετών αποκαλύπτουν ότι:

Λίγο περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε Έλληνες (το 83%) έχουν ήδη κάνει/έχουν ραντεβού/θα κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο.

Οι νεαρότερες ηλικίες έως 44 ετών παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά των διστακτικών, ενώ μια σταθερή αναλογία «αρνητών» βρίσκεται σε όλες τις ηλικίες. 

Οι περισσότεροι αρνητές (15%) και οι περισσότεροι διστακτικοί (13%) βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, ενώ στους άνω των 55 ετών τα ποσοστά αρνητών είναι 8% και των διστακτικών 5%.

Οι γυναίκες αρνήτριες είναι λίγο περισσότερες (9%) από τους άνδρες (8%), ενώ είναι και πιο διστακτικές (10% έναντι 7% των ανδρών).

Για τους αρνητές των εμβολίων, ο κυριότερος λόγος που προβάλλουν, είναι η άρνηση τους να κάνουν κάτι που τους επιβάλλεται εκβιαστικά (το 65%, δηλαδή οι δύο στους τρεις) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι αμφισβητήσεις τους περί του εμβολίου και των επιπτώσεών του στην υγεία. 

Το 57% των αρνητών θεωρούν ότι το εμβόλιο “δεν είναι δοκιμασμένο/είναι πειραματικό”, το 43% «φοβούνται τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες», το 29% “φοβούνται τις άμεσες παρενέργειες”, το 21% πιστεύουν ότι “η πανδημία είναι κατασκευασμένη ή παραπλανητική”, ενώ το 14% δηλώνουν ότι ανήκουν σε ειδική ομάδα που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί.

Ακόμα, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι πιο αρνητικοί (13%) και πιο διστακτικοί (10%) σε σχέση με τους κατοίκους της Αθήνας (11% και 7% αντίστοιχα) και της περιφέρειας (8% και 9%).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φεύγουν οι πρώτοι εκδρομείς του Πάσχα: Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια και τις Εθνικές Οδούς

Ξεκίνησε η αναχώρηση των εκδρομέων ενόψει του Πάσχα. Οι πρώτοι εκδρομείς αναχωρούν σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου. Στο λιμάνι του Πειραιά από το πρωί επικρατεί το αδιαχώρητο. Την Π...

Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Επεκτείνονται σε καρκίνο του παχέος εντέρου και καρδιά τα προγράμματα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου

Το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας «Προλαμβάνω» παρουσιάστηκε την Παρασκευή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε εκδήλωση στο Ίδρυμα «Βασίλη και Ελίζας» Γουλανδρή, παρουσία του ...

Πάσχα: Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας κατά τις μετακινήσεις των εκδρομέων και απαγόρευση φορτηγών

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας κατά τις μετακινήσεις των εκδρομέων για το Πάσχα. Από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή θα ισχύσουν τα αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύ...

Φόρτωση άρθρων...