Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

H παρέμβαση του Ανδρέα Βορύλλα στη Βουλή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής της «Νίκης» Ανδρέας Βορύλλας με αφορμή το νομοσχέδιο που αφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Μιλώντας στη Βουλή, κατηγόρησε τους αρμόδιους υπουργούς για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο εισάγεται με καθυστέρηση και οι αρμόδιοι φορείς όπως οι Δήμοι και η κτηματική υπηρεσία δεν μπορούν να προετοιμαστούν για την εφαρμογή του:

«Μετά τα γεγονότα των Κυκλάδων και κυρίως της Μυκόνου με τις παράνομες περιφράξεις παραλιών και την απουσία του Δήμου, της Κτηματικής Υπηρεσίας, Πολεοδομίας, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και άλλων τοπικών αρχών, το κράτος μας αντέδρασε και καλώς αντέδρασε σε μια παραβατικότητα αρκετών δεκαετιών αλλά καθυστερημένα με κίνδυνο να καταστραφεί το brad name των νησιών μας.

Μπορεί κάποιες επιχειρήσεις να παρανομούσαν αλλά και οι κρατικές υπηρεσίες ήταν εκεί παρούσες χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα! Όμως δεν μπορεί η αντίδραση να είναι υπερβολική και να φτάνουμε στο άλλο άκρο καταστρέφοντας υγιείς επιχειρήσεις! Πρώτα δίνουμε τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής και συμμόρφωσης και μετά λαμβάνουμε αυστηρά διοικητικά μέτρα, εμείς όμως πρωτοπορούμε κάνοντας τα όλα ανάποδα! 

Και όλα αυτά όταν σύμφωνα με διεθνή τουριστικά πρακτορεία, η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν τους πιο ικανοποιημένους τουρίστες σε σχέση με τους τουρίστες άλλων ανταγωνιστικών προορισμών υψηλής δαπάνης όπως το Σαν Τροπέ, την Σαρδηνία και την Ίμπιζα. Αναρωτιόμαστε μήπως τελικά άθελα μας καταφέρουμε να πληγώσουμε το τουριστικό προϊόν μας προς όφελος των ανταγωνιστών μας! 

Ειδικά για την επερχόμενη τουριστική περίοδο του 2024 φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες εφαρμογής του προτεινόμενου νομοσχεδίου και ίσως να έχει επίπτωση στις προσφερόμενες υπηρεσίες από τουριστικές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα αιγιαλού όλης της χώρας.

Ως προς την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές η θέση του κόμματος μας είναι πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα πρέπει αφενός να εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και να προστατεύει το περιβάλλον και αφετέρου θα πρέπει να επιτρέπει την τουριστική εκμετάλλευση του αιγιαλού με νόμιμο τρόπο, προστατεύοντας επαρκώς την τουριστική βιομηχανία μας και τις θέσεις εργασίας. Πιστεύουμε ότι οι βιαστικές κινήσεις της κυβέρνησης θα επηρεάσουν αρνητικά τις επιχειρήσεις του κλάδου και γενικά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, ενώ θα οδηγήσουν σε σοβαρές αυξήσεις των τιμών στις παρεχόμενες υπηρεσίες στις παραλίες.

Και όσον αφορά τα περί εφαρμογής της Σύμβασης για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και της Παράκτιας Περιοχής της Μεσογείου, η οποία είναι γνωστή ως Σύμβαση της Βαρκελώνης, η κύρωση των τροποποιήσεων της έγινε με τον ν. 3022/2022 (ΦΕΚ ΦΕΚ 144/Α/19-6-2002), πέραν διατάξεων περί της προστασίας της Μεσογείου από την ρύπανση και την βιοποικιλότητα, δεν προβλέπονταν άρθρα για τον καθορισμό του αιγιαλού ούτε και ιδιαίτερο πλαίσιο δραστηριοποίησης στις τουριστικές επιχειρήσεις στις παραλίες και τον τρόπο αξιοποίησης τους, οπότε είναι εκ του πονηρού να συνδέουμε το παρόν νομοσχέδιο με την Σύμβαση της Βαρκελώνης!».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρωτομαγιά: Απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ, ΟΣΕ και Προαστιακό - Δεμένα τα πλοία

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται η χώρα την Τετάρτη λόγω της εργατικής Πρωτομαγιάς. Με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον...

Σε λίγες μέρες οποιοδήποτε πιστοποιητικό θα εκδίδεται με φωνητική εντολή - Ο ψηφιακός βοηθός αναβαθμίζεται

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, αλλά και για την νέα εφαρμογή «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρή...

Φόρτωση άρθρων...