Πέμπτη
20 Ιουνίου 2024

Ιαπωνία: Πώς εστάλη το μήνυμα προειδοποίησης σεισμού - Μπορεί το μέτρο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;

Ελλάδα

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την Κεντρική Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, ενώ σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα συντρίμμια κτιρίων. Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων, την καταστροφή οδικών αρτηριών, τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και τη φυγή των κατοίκων των παράκτιων κοινοτήτων προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο, λόγω των φόβων για καταστροφικό τσουνάμι.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα Mega» για τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία. «Ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή και σε μία χώρα εξαιρετικά σεισμογενή και βέβαια το συμπλήρωμα ενός σεισμού στην Ιαπωνία είναι και ένα τσουνάμι. Το τσουνάμι δεν ήταν αρκετά μεγάλο, ο σεισμός έγινε σε ένα ικανοποιητικό βάθος και δεν μπορούσε να αναπτυχθεί ένα μεγαλύτερο τσουνάμι. Η ψυχραιμία του κόσμου είναι δεδομένη στην Ιαπωνία, διότι 2-3 φορές τον χρόνο σε όλα τα σχολεία και τις υπηρεσίες υποχρεωτικά γίνονται ασκήσεις σεισμού, υπό πραγματικές συνθήκες, δηλαδή γίνεται εκκένωση», είπε αρχικά.

Διευκρινίσεις για το μήνυμα «1 λεπτό πριν από τον σεισμό»

«Στην Ελλάδα θέλουμε ακόμα δουλειά στην ενημέρωση για τον σεισμό και αυτό κάνουμε, είμαστε σε ένα επαρκές επίπεδο. Το μήνυμα δεν ήρθε λίγο πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία. Ο σεισμός έγινε και όταν γίνεται ένας σεισμός δίνεται προειδοποίηση. Επειδή τα σεισμικά κύματα τρέχουν με 2-2,5 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο και τα ηλεκτρονικά σήματα τρέχουν με 300.000 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, όταν είμαστε σε μακρινές αποστάσεις και γίνεται ο σεισμός, έρχεται πρώτα το ηλεκτρονικό σήμα και μετά τα κύματα του σεισμού. Είχε ξεκινήσει ο σεισμός και το σήμα ήρθε νωρίτερα, όταν ήμασταν σε μακρινές αποστάσεις. Όταν είμαστε σε κοντινή απόσταση 10-20 χιλιόμετρα, έρχονται ταυτόχρονα ο σεισμός και το μήνυμα, αυτό δεν μας διευκολύνει. Αλλά όταν είμαστε σε αποστάσεις 30, 40, 100 χιλιόμετρα, τότε το ηλεκτρονικό σήμα (το “112”) έρχεται πρώτο και στη συνέχεια αντιλαμβανόμαστε τη δόνηση», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Μπορεί το μέτρο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;

«Αν γίνει σεισμός στην Αταλάντη, δεν είναι σίγουρο ότι προλαβαίνουμε για να στείλουμε το μήνυμα, γιατί η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη. Για να επεξεργαστούμε τα σήματα θέλουμε κάποιον χρόνο, κάποια δευτερόλεπτα κρίσιμα, γύρω στα 10-15 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια φεύγει το σήμα. Εάν προλάβει να έρθει πρώτο το σήμα και το αντιληφθούμε το σήμα, τότε μπορούμε να κάνουμε τις βασικές αρχές προστασίας. Όταν είναι πάνω από 50 χιλιόμετρα, μας δίνεται ο χρόνος να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα και να προστατευθούμε. Την εντολή τη δίνουμε, αλλά προκύπτουν τεράστιες νομικές ευθύνες όταν φύγει ένα σήμα και δεν γίνει σεισμός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Η εκπαίδευση και οι υποδομές που να μην καταρρέουν είναι σημαντικά. Θεωρούμε ότι είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης στη χώρα και κάνουμε επιπλέον βήματα, προχωρώντας σε υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας, που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Λέκκας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...