Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Ισοπαλία το "ντέρμπι" Παντρεμένοι - Ανύπαντροι - Αναβίωσαν το έθιμο στη Γαστούνη

Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην δεκαετία του ´60 φερμένο από την Μικρά Ασία, αναβίωσε και πάλι στην πόλη της Γαστούνης. Πρόκειται για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στους παντρεμένος και τους ανύπαντρους που αποτελούσε θεσμό για την συνοικία της Αγγινάρας μέχρι και το 2000 όπου για άγνωστους λόγους σταμάτησε.

Ο ιδιαίτερος αυτός αγώνας, παραδοσιακά διεξάγονταν κάθε Μ. Παρασκευή και έτσι λοιπόν χθες, ύστερα από μια παύση 20 ετών, το γήπεδο της περιοχής, φιλοξένησε ένα ματς με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, στο οποίο αναμετρήθηκαν και πάλι οι Παντρεμένοι με τους Ανύπαντρους.

agonas gastouni 6

Για την ιστορία αυτού του εθίμου μίλησε στο ilialive.gr ο Στέλιος Τερζής ο οποίος σημείωσε ότι «Βρισκόμαστε στο γήπεδο για ένα θρυλικό ματς που έχει μεγάλη ιστορία στην συνοικία της Αγγινάρας. Είχε για 20 χρόνια σταματήσει και με πρωτοβουλία ορισμένων παιδιών καταφέραμε μαζευτήκαμε, ήρθαμε στο γήπεδο και έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού υπάρχει ένα κουτί προκειμένου να βοηθήσουμε τον σύλλογο αλληλεγγύης Γαστούνης. Μετά από πολλά χρόνια ήρθαμε όλοι οι φίλοι, να δείξουμε στους μικρός πως είναι η παράδοση κι αν μπορέσουμε να την συνεχίσουμε. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι παππούδες μας από την Μικρά Ασία και στην δεκαετία περίπου του 60 – 70 ξεκίνησαν και έπαιζαν “Παντρεμένοι - Ανύπαντροι” με σκοπό το πείραγμα του ενός με τον άλλον. Έγινε θεσμός, περίπου όμως στο 2000 σταμάτησε και τώρα το αναβιώνουμε. Πάντα γινόταν την Μ. Παρασκευή και πάντα στόχος ήταν η πλάκα και ο χαβαλές».

agonas gastouni 2

Ο παίκτης των Ανύπαντρων, Δημήτρης Τσαουσάκης στη συνέχεια πρόσθεσε πως «Παίζω με την ομάδα των ανύπαντρων, παίζουμε Παντρεμένοι – Ανύπαντροι,  είναι ένα αθλητικό γεγονός που το βρήκαμε από τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας και θέλουμε να το συνεχίσουμε κι εμείς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν και όλους όσοι βοήθησαν προκειμένου να γίνει αυτός ο αγώνας. Εύχομαι του χρόνου με το καλό να είμαστε όλοι εδώ. Ο αγώνας έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα με τον σύλλογο αλληλεγγύης Γαστούνης έχουμε ένα κουτί και βάζει ο καθένας ό,τι μπορεί. Ό,τι χρήματα συγκεντρωθούν θα τα προσφέρουμε στην αλληλεγγύη. Καλό Πάσχα και καλή ανάσταση με υγεία για όλους».

agonas gastouni 4

Το ρόλο του διαιτητή στον αγώνα είχε αναλάβει ο Σπύρος Βασιλείου, ο οποίος χαριτολογώντας τάχθηκε με την ομάδα των Ανύπαντρων, καθώς όπως σημείωσε οι περισσότεροι από τους Παντρεμένους κατεβαίνουν υποψήφιοι στις εκλογές. «Εύχομαι καλή Ανάσταση σε όλους, να έχουμε υγεία και ευημερία προσωπική και οικογενειακή. Μία προσπάθεια κάποιων συμπολιτών μας, να επανέλθει αυτή όμορφη ποδοσφαιρική γιορτή στην πόλη της Γαστούνης που είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται σήμερα. Είτε με την θεσμική μου ιδιότητα, είτε με την ιδιότητα του διαιτητή, είτε του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, είτε ως πολίτης αυτού του Δήμου, ήμουν υποχρεωμένος να είμαι παρών και να βοηθήσω τα παιδιά. Θα είμαι δίπλα τους σε αυτές τις προσπάθειες που αξίζουν έπαινο και συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Έχω κάνει δήλωση από την αρχή ότι θα είμαι με τους ανύπαντρους γιατί οι παντρεμένοι είναι όλοι υποψήφιοι στις εκλογές».

agonas gastouni 5

Τέλος, ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών Αθλητισμού και Τουρισμού στο δήμο Πηνειού Σίμος Μαλλιάρης ανέφερε πως «Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους, καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση. Βρισκόμαστε στο γήπεδο της Γαστούνης και αναβιώνουμε το έθιμο της Αγγινάρας, Παντρεμένοι – Ανύπαντροι. Ευχόμαστε αυτό το έθιμο να παραμείνει και να συνεχιστεί καθώς αναβιώνεται μετά από 20 χρόνια».

agonas gastouni 8

Για την ιστορία, ο αγώνας ανάμεσα στους Παντρεμένους και τους Ανύπαντρους έληξε ισόπαλος, με σκορ 2-2, οπότε και τα πειράγματα κάπου εκεί σταμάτησαν, δίνοντας ραντεβού την ίδια μέρα του χρόνου να ξανά αναμετρηθούν…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Επεκτείνονται σε καρκίνο του παχέος εντέρου και καρδιά τα προγράμματα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου

Το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας «Προλαμβάνω» παρουσιάστηκε την Παρασκευή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε εκδήλωση στο Ίδρυμα «Βασίλη και Ελίζας» Γουλανδρή, παρουσία του ...

Φόρτωση άρθρων...