Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Kακοκαιρία «Άριελ»: Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες (χάρτες&live)

Iσχυρές βροχές, καταιγίδες, κεραυνούς και θυελλώδεις ανέμους φέρνει η κακοκαιρία «Άριελ», η οποία «σαρώνει» τη χώρα και έχει προκαλέσει προβλήματα. 

Προειδοποιητικά μηνύματα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες έχουν σταλεί μέσω του 112 στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Χαλκιδική, την Πιερία και την Θεσσαλία. 

Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. 

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας «Άριελ».

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπει τα εξής:

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «ARIEL», που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Τα φαινόμενα την Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Aναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

Α. Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Β. Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Μήνυμα από το 112 σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Πιερία, Θεσσαλία και Χαλκιδική

Το μεσημέρι της Τετάρτης εστάλησαν προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112 για την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Πιερία, τη Θεσσαλία και την Χαλκιδική.

Στα μηνύματα που έλαβαν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, επισημαίνεται ότι αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) τις επόμενες ώρες και γίνεται σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Κύκλους πάνω από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκανε πτήση – Προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα στις πτήσεις φαίνεται πως προκαλεί η κακοκαιρία «Άριελ», η οποία πλήττει και την Αττική με έντονες βροχές και ισχυρούς ανέμους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Βασίλης Κικίλιας, επιστρέφοντας μέσω Μπαχρέιν από την Σαουδική Αραβία, δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος πλησίασε τον διάδρομο προσγείωσης, αλλά λόγω των πολλών αναταράξεων ο πιλότος δεν προχώρησε σε προσγείωση.

Στη συνέχεια έκανε 2-3 κύκλους πάνω από τον αττικό ουρανό και τελικά έκρινε ότι είναι προτιμότερο να κατευθυνθεί στη Θεσσαλονίκη.

Τελικά το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ ο υπουργός Τουρισμού και οι συνεργάτες του επιστρέφουν οδικώς στην πρωτεύουσα.

Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την νέα υπηρεσία “METEONOW”. Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης στα διάφορα τμήματα της χώρας. Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζονται οι περιοχές, όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση κατά το διάστημα 11:55 – 12:10 της Τετάρτης 30/11. Μέσα στην εικόνα περιέχεται πίνακας με τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στη χώρα κατά το πρώτο 12ωρο της ημέρας:

Kακοκαιρία «Άριελ»: Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πασαλιμάνι: Η στιγμή που εντοπίζουν νεκρό τον 31χρονο αστυνομικό μετά την κατάρρευση του κτιρίου – Εικόνες-σοκ

Στη δημοσιότητα έρχεται βίντεο-ντοκουμέντο από τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν έπειτα από την κατάρρευση του κτιρίου στο Πασαλιμάνι και τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού, ...

Φόρτωση άρθρων...