Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Η κακοκαιρία «Άριελ» σαρώνει τη χώρα - Σε συναγερμό οι αρχές

Ελλάδα

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η EMY, καθώς η κακοκαιρία «Άριελ» επελαύνει στη χώρα μας.

Το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό, που έρχεται από τη Σικελία, αναμένεται να προκαλέσει έντονο «κύμα» κακοκαιρίας το επόμενο 48ωρο, δηλαδή μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 29-11-22 με α.α. 17/2022 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "ARIEL", που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα την Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

Α. Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Β. Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Μήνυμα του 112 σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Μήνυμα από το 112 για την κακοκαιρία «Άριελ» εστάλη στους κατοίκους της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

«Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) έως τις βραδινές ώρες σημέρα σε Κεφαλονιά & Ζάκυνθο. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές για το κύμα κακοκαιρίας «Άριελ»

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας που πλήττει ήδη αρκετές περιοχές της χώρας, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων βρέθηκε η αξιολόγηση των νεότερων μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην κακοκαιρία με την ονομασία «Ariel», καθώς και η μέχρι τώρα εξέλιξή της.

 Ως εκ τούτου, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Απεργία την 1η Μαΐου σε Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό

Απεργία αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς για την Τετάρτη 1η Μαΐου, συμμετέχοντας στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς...

Θεσσαλονίκη: Πολυετείς καθείρξεις στο κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Με ποινές που φτάνουν τις πρόσκαιρες καθείρξεις έως 15,5 χρόνια και χρηματικές ποινές μέχρι 100.000 ευρώ, καταδικάστηκαν πενήντα κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στ...

Φόρτωση άρθρων...