Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Που προκλήθηκαν προβλήματα

Αρκετές περιοχές της χώρας έχει «σαρώσει» από χθες το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, προκαλώντας αρκετά προβλήματα. 

Τα έντονα φαινόμενα έχουν επηρεάσει τόσο την περιφέρεια όσο και την Αττική, όπου καταγράφονται μεγάλα ύψη βροχής και χαλάζι, με συνέπεια να προκληθούν σημαντικά και στους δρόμους.

Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, εστάλη γύρω στις 16:00 σχετικό μήνυμα σε κατοίκους νησιών του ΒΑ Αιγαίου και σε περιοχές της Αρκαδίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Μήνυμα του 112 για την κακοκαιρία

Λίγα λεπτά πριν τις 11:00, στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου έφτασε επείγον μήνυμα του 112 στο οποίο αναφέρονταν τα εξής:

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) στην περιοχή σας τις επόμενες ώρες. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες οδηγίες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και διακοπή κυκλοφορίας

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων παρατηρούνται στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας και των ισχυρών καταιγίδων που πλήττουν το λεκανοπέδιο.

Τα περισσότερα προβλήματα -όπως σε Πειραιώς, Κηφισό και Βουλιαγμένης- έχουν αποκατασταθεί.

Όμως, το απόγευμα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του παλαιού ιππόδρομου, στο ρεύμα προς Πειραιά, λόγω απάντλησης υδάτων.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, από το ύψος της οδού Ναυαρίνου λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, αλλά και στο γεφυράκι «Βάρδας» στη Ραφήνα, στο ρεύμα προς Λ. Μαραθώνος, λόγω υπερχείλισης υδάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω της νεροποντής και περιπτώσεων υπερχείλισης υδάτων, η ΕΛ.ΑΣ. διέκοψε νωρίτερα την κυκλοφορία στα εξής σημεία:

-Επί της οδού Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσής της με την Πέτρου Ράλλη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

-Επί της οδού Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσής της με τη Χαμοστέρνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.

-Επί της Νέας Παραλιακής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα (λίγο πριν την υπόγεια σήραγγα), στο ύψος του «Σταύρος Νιάρχος».

-Επί της οδού Ωκεανίδων από το ύψος της διασταύρωσης με τη Μαραθώνος στην περιοχή του Ασπρόπυργου.

-Στην έξοδο Λαχανά επί της λεωφόρου Κηφισού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

-Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος της οδού Ανθέων έως την οδό Ζέππου.
Διακοπές ρεύματος

Εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές όπως Καματερό, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι, Κυψέλη, Νέος Κόσμος.

Μέχρι τώρα, η Πυροσβεστική έχει λάβει 35 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε περιοχές όπως Άγιος Δημήτριος, Καλλιθέα, Μαρούσι, Λυκόβρυση, 11 κλήσεις για ανελκυστήρες, αλλά και κλήσεις για κοπή δέντρων.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό

Ακόμα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των συρμών σε ολόκληρο το δίκτυο της Γραμμής 1 του Μετρό, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ. 

Νωρίτερα, υπήρξε ολιγόλεπτη προσωρινή παραμονή των συρμών στους σταθμούς της Γραμμής 1 λόγω διακοπής ρεύματος στο ΚΕΛ της Ειρήνης με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην κυκλοφορία των συρμών.

Επίσης, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στις γραμμές 2 και του Μετρό. Νωρίτερα, καταγράφηκαν καθυστερήσεις, καθώς λόγω της κακοκαιρίας υπήρχαν συνεχείς πτώσεις τάσης σε υποσταθμούς ρεύματος της ΔΕΗ. Οι γραμμές ωστόσο ήταν σε λειτουργία.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας. Στη δίνη της κακοκαιρίας βρίσκεται και η Αττική με τους κατοίκους να λαμβάνουν μήνυμα από το «112’ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, καθώς ένα νέο κύμα έντονων φαινομένων αναμένεται να πλήξει κυρίως τη Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με το meteo.gr, μέχρι τις 11 το πρωί τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης είχαν καταγραφεί στον Νομό Λακωνίας, ενώ καταιγίδες ξεκίνησαν εκδηλώνονται στον Νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας και κατά τόπους παρατηρείται χαλαζόπτωση.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την υπηρεσία «METEONOW». Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-11 και εξειδικευμένου λογισμικού, απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης. Στους ίδιους χάρτες σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου, καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Σύμφωνα με την ομάδα του meteo.gr, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σήμερα στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Βορειοδυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 600 μέτρα και πάνω από τα 300-400 μέτρα στη Δυτική Μακεδονία). Χιονοπτώσεις αναμένονται σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Οι χιονοπτώσεις κατά τόπους θα συνεχιστούν και μετά την αλλαγή της ημέρας.

Καλλιάνος: Μέσα σε μία ώρα, σημειώθηκε το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης στην Αττική

Aπό την πλευρά του, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος μέσα σε μια ώρα έπεσε στην Αττική το 1/10 της βροχής που πέφτει μέσα σε ένα χρόνο στον νομό.

Προσθέτει εξάλλου ότι στη Λακωνία, μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκε το 1/4 (!!) της ετήσιας βροχόπτωσης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«Μέσα σε 1 ώρα, σημειώθηκε σχεδόν το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης στην Αττική με κατά τόπους απίστευτες ραγδαιότητες που άγγιζαν τα 280 mm/h! Ήταν πολύ ισχυρό το σύστημα που πέρασε πάνω από το νομό, όπως σας είχα ενημερώσει και προετοιμάσει από τα δελτία του MEGA εδώ και μέρες.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη Λακωνία, μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκε το 1/4 (!!) της ετήσιας βροχόπτωσης, δείγμα ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία είναι η πιο ισχυρή για τον φετινό χειμώνα γι’ αυτό και προκάλεσε τόσα προβλήματα.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τις καταιγίδες που εκδηλώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της σημερινής ημέρας. Πραγματικά “χτυπήθηκε” το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς (προφανώς και της Αττικής) και της Κεντρικής Εύβοιας. Πλέον επηρεάζονται και οι Σποράδες».

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Στο μεταξύ, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24/1).

Για σήμερα, λοιπόν, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και στη Δυτική Πελοπόννησο.
  • Στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Κεντρική και στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην Εύβοια, στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, με εξασθένηση από το απόγευμα στην Κεντρική Στερεά και στη Θεσσαλία, και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές.
  • Από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην Κεντρική και στην Ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικά στην Κεντρική και βαθμιαία στην Ανατολική Μακεδονία.
  • Από αργά το απόγευμα στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
  • Από το βράδυ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.
  • Χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές, θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, όπως:
  • Στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
  • Στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω).
  • Στη Δυτική και Κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω).
  • Από το μεσημέρι στην Κεντρική και στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
  • Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αύριο Παρασκευή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω). Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πασαλιμάνι: Αυτός είναι ο άτυχος αστυνομικός που καταπλακώθηκε από οικοδομικά υλικά - Συμπλήρωνε μεροκάματο

Ένας 31χρονος αστυνομικός, ο οποίος ήθελε να συμπληρώσει το μεροκάματο του δουλεύοντας σε φορτηγό, είναι ο νεκρός από την κατάρρευση κτιρίου στο Πασαλιμάνι το πρωί της Τρίτης. Σ...

Σε απεργιακό «πυρετό» η χώρα την Τετάρτη: Ποιοι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις

Σε «απεργιακό κλοιό» θα βρεθεί η χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Στην απεργία που έχει ...

Φόρτωση άρθρων...