Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

«Κιβωτός του Κόσμου»: Έγγραφο «φωτιά» αποκαλύπτει ότι γνώριζαν για περιστατικά κακοποίησης από τον Αύγουστο

Ελλάδα

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα με έγγραφο-«φωτιά», στην «Κιβωτό του Κόσμου» ήταν ενήμεροι για τα περιστατικά κακοποίησης. 

Στις 12 Αυγούστου οκτώ εργαζόμενοι της δομής στον Βόλο έστειλαν επιστολή στον γενικό διευθυντή όλων των δομών της ΜΚΟ και τον ενημέρωναν ότι υπάρχει σοβαρότατη καταγγελία για άσκηση σωματικής βίας από συγκεκριμένο υπάλληλο.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι καλούν τον γενικό διευθυντή των δομών της ΜΚΟ να διερευνήσει άμεσα το συγκεκριμένο περιστατικό. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι ζητούν να γνωστοποιηθεί στον πατέρα Αντώνιο και να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος από την δομή.

Το έγγραφο αποκάλυψε η εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ. Ο πατήρ Αντώνιος έχει δηλώσει ότι δεν γνώριζε για τις καταγγελίες και τα περιστατικά κακοποίησης.

Μεγάλο χρέος από απλήρωτα ενοίκια στην Χίο

Μεγάλο χρέος από απλήρωτα ενοίκια φέρεται να έχει η «Κιβωτός του Κόσμου» για την δομή μέριμνας και προστασίας που έχει δημιουργήσει στην περιοχή του Αίπους, στην Χίο. Στην «Κιβωτό του Κόσμου-Αιγαίου» φιλοξενούνται σήμερα 30 παιδιά.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν από το Open TV, η «Κιβωτός του Κόσμου» φέρεται από το 2016 να μην έχει πληρώσει τα ενοίκια για τον χώρο που νοικιάζει, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα χρέος ύψους 132.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή μίλησε ο δημοσιογράφος Νίκος Ζερβόπουλος ο οποίος διευκρίνισε ότι το κτίριο της «Κιβωτού» στο Αίπος ανήκει σε μία αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου Χίου.

Η «Κιβωτός» άρχισε να ενοικιάζει τον χώρο το 2014, με ένα συμβόλαιο 20ετίας και δικαίωμα περαιτέρω επέκτασης. Το ενοίκιο ανέρχεται σε περίπου 21.000-22.000 ευρώ ανά έτος.

Τα πρώτα δύο χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση πλήρωνε κανονικά τα ενοίκια. Ωστόσο, από το 2016, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Μάρκο Μεννή, δεν έχουν πληρωθεί τα ενοίκια και το ποσό του χρέους ανέρχεται πλέον περίπου σε 132.000 ευρώ.

Χωρίς άδεια λειτουργεί η δομή της Καλαμάτας

Σοβαρά ερωτήματα ως προς τον τρόπο λειτουργίας των δομών που διατηρεί η «Κιβωτός του Κόσμου» στην περιφέρεια προκύπτουν έπειτα από νέες αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα των αρμόδιων αρχών για τις σοβαρές καταγγελίες περί ασέλγειας και κακοποίησης ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Στην Καλαμάτα, η δομή λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας έως σήμερα. Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε η «Κιβωτός», σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2021 μια νέα δομή άνοιξε αυθαίρετα χωρίς νόμιμη άδεια στην Καλαμάτα, μετακινώντας παιδιά και προσωπικό από άλλες δομές, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας είχε επανειλημμένως αναφέρει στον δήμο πως δεν είχε το δικαίωμα να δώσει άδεια λειτουργίας στη δομή σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (σ.σ. όλες οι προηγούμενες δομές είχαν λειτουργήσει με άδεια από τον δήμο, όπως όριζε η προηγούμενη νομοθεσία).

Σημειώνεται ότι το ακίνητο στο οποίο λειτουργεί η δομή στην Καλαμάτα είναι δωρεά της οικογενείας Καρέλια στην «Κιβωτό» και έχει ανακατασκευαστεί προκειμένου να φιλοξενηθούν παιδιά.

Ακόμη και σήμερα η δομή της Καλαμάτας λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, Θέμης Κανελλόπουλος στην εκπομπή «Live News» του MEGA, παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις του δήμου Καλαμάτας και της περιφέρειας Πελοποννήσου προς την οργάνωση, απ’ ό,τι φαίνεται κανένας αρμόδιος δεν ασχολήθηκε προκειμένου να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας της εν λόγω δομής.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Η συγκεκριμένη δομή τελεί υπό μη αδειοδοτημένη αυτή τη στιγμή διαδικασία, στην οποία είναι υποχρεωμένη το επόμενο διάστημα. Πάντοτε σε αυτές τις υπηρεσίες, σε όλον τον κόσμο, είναι προσεκτικοί, δεν πάνε να κλείσουν έναν φορέα όταν υπάρχει ένας νόμος προ πέντε μηνών, υπάρχουν και παιδιά μέσα. Και δίνεις ένα συγκεκριμένο διάστημα στον φορέα, προκειμένου να συνετιστεί», ανέφερε στην ίδια εκπομπή.

Ο δημοσιογράφος παρουσίασε και το έγγραφο που είχε στείλει ο δήμος Καλαμάτας προς την «Κιβωτό» προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για την έκδοση της αδείας. Ωστόσο, η μη κυβερνητική οργάνωση δεν υπάκουσε ποτέ στις εκκλήσεις των φορέων. Ο λόγος που κανείς δεν έβαλε «λουκέτο» στην δομή, είναι όπως λένε, επειδή φιλοξενούνται παιδιά και δεν ήθελαν να μείνουν στον δρόμο.

«Κάναμε μασάζ στον πατέρα Αντώνιο όπως κάθε παιδί στον πατέρα του»

«Εγώ και ο αδελφός μου κάναμε μασάζ στα πόδια και στην πλάτη του πατρός Αντωνίου για να τον ξεκουράσουμε», δήλωσε ένας φιλοξενούμενος στην «Κιβωτό του Κόσμου» προκαλώντας την έκπληξη σε όσους βρίσκονταν στο πάνελ της εκπομπής «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1.

Ο Παντελής διαμένει σε δομή της «Κιβωτού» από την ηλικία των 8 ετών, μαζί με αδέλφια του, καθώς οι αθίγγανοι γονείς τους δεν μπορούσαν να τους αναθρέψουν σωστά, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Κατέθεσε την δική του μαρτυρία για τα όσα διαδραματίζονται στις δομές της μη κυβερνητικής οργάνωσης, εν μέσω της «βροχής» των καταγγελιών για περιστατικά ασέλγειας και κακοποίησης σε βάρος ανηλίκων.

Ο ίδιος θέλησε να υπερασπιστεί τον πατέρα Αντώνιο, ισχυριζόμενος ότι τίποτα απ’ όλα όσα καταγγέλλονται για εκείνον και την «Κιβωτό του Κόσμου» δεν έχει συμβεί.

Όπως είπε, μεταδίδει ο ΑΝΤ1, «ο πατήρ Αντώνιος είναι πατέρας μου, τον λέω ‘πατέρα’, γιατί δεν γνώρισα πατέρα σε αυτήν την ζωή. Ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που με βοήθησε στην ζωή και εμένα και τον αδελφό μου».

«Τίποτα από όσα ακούγονται δεν έχουν γίνει ποτέ. Ξέρω και τον 17χρονο και τον 19χρονο που κάνουν τώρα καταγγελίες. Τους ‘έχουμε μεγαλώσει’ και αυτούς στην ‘Κιβωτό του Κόσμου’. Η μητέρα του 19χρονου νομίζω είναι ακόμη στα ‘VIP’ σπίτια, τους έχει (ενν. ο π. Αντώνιος) και τους φροντίζει και τους έχει στα ώπα-ώπα. Η μητέρα του 19χρονου μπορεί να είναι ακόμη στο σπίτι της ‘Κιβωτού του Κόσμου’ επειδή είναι υπερβολικά άρρωστη», υποστήριξε ο νεαρός άνδρας.

Στη συνέχεια, είπε πως «εγώ και ο αδελφός μου κάναμε μασάζ στα πόδια και στην πλάτη του πατρός Αντωνίου για να τον ξεκουράσουμε, όπως θα έκανε κάθε παιδί στον πατέρα του. Ποτέ δεν μας το ζήτησε, επειδή ήταν ο ‘πατέρας’ μας, το θέλαμε μόνοι μας. Δεν το δεχόταν, αλλά τον βάζαμε κάτω και του κάναμε μασάζ», αφήνοντας έκπληκτους όσους βρίσκονταν στο πάνελ της εκπομπής.

Ερωτηθείς γιατί τώρα υπάρχει αυτό το κύμα καταγγελιών απάντησε πως… «τον πολεμάνε όλοι οι Μασόνοι που είναι με τον διάβολο».

Ανέφερε ακόμη πως κάθε καλοκαίρι ο πατέρας Αντώνιος έπαιρνε μαζί του περίπου 20 παιδιά και πήγαιναν μαζί διακοπές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έχει γυρίσει όλα τα νησιά και διευκρινίζοντας ότι στην παρέα των παιδιών βρίσκονταν και κορίτσια.

Πρώην τρόφιμος: «Γνωρίζω τον 19χρονο, είναι ψέματα όσα καταγγέλλει»

Διαψεύδει ένας πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού του Κόσμου» τις καταγγελίες του 19χρονου περί ασέλγειας σε βάρος του, κάνοντας λόγο για «ψέματα». Ο Ανδρέας Μαρινιάκ σχολίασε τις καταγγελίες περί ασέλγειας και κακοποίησης ανηλίκων που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη τα τελευταία 24ωρα, και υποστηρίζει ότι ο ίδιος ούτε έχει βιώσει ούτε έχει δει κάποιο περιστατικό να συμβαίνει μπροστά στα μάτια του.

Παράλληλα, εκφράζει την στήριξή του στον πατέρα Αντώνιο και διατυπώνει το ερώτημα, «γιατί στα 25 χρόνια που υπάρχει αυτό το έργο δεν βγήκε κάποιος να πει ‘παιδιά κάτι συμβαίνει’ και βγαίνουν τώρα;».

Ο Ανδρέας Μαρινιάκ μίλησε στην εκπομπή Tlive στον Alpha, δίνοντας την δική του -διαφορετική- εκδοχή για τα όσα διαδραματίζονταν στην «Κιβωτό».

Όπως εξήγησε, «από παιδάκι, από την 4η δημοτικού, όταν η οικογένειά μου διαλύθηκε έμεινα στην Αθήνα με την αδελφή μου και την μητέρα μου και ήμασταν λίγο ξεκρέμαστοι. Δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές ανάγκες… Η βοήθεια βρέθηκε από τον πατέρα Αντώνιο. Βρέθηκε στον δρόμο μας αυτός ο άνθρωπος, να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε. Αρχικά με το να καλύψουμε τις πολύ βασικές μας ανάγκες και με νομική βοήθεια στη μητέρα μου για να μπορέσει να τακτοποιήσει τα θέματα του διαζυγίου της».

«Ούτε έχω βιώσει ούτε έχω δει κάποιο περιστατικό να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου. Τα παιδιά που βγαίνουν και καταγγέλλουν αυτά τα πράγματα τα ξέρω και μπορώ να τα αναγνωρίσω», είπε ερωτηθείς για τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν δημοσιευτεί.

Σε ερώτημα σχετικά με τον 19χρονο που κατήγγειλε ασέλγεια σε βάρος του, υποστήριξε ότι λέει ψέματα. «Βεβαίως γνωρίζω ποιος είναι και τι άνθρωπος είναι γιατί μαζί μεγαλώσαμε, καλώς ή κακώς. Μπορεί να μην θέλω να έχω κάποια επαφή μαζί του μετά απ’ όσα έχουν συμβεί αλλά γνωρίζω και τον χαρακτήρα του και το τι του προσέφερε η ‘Κιβωτός’ και προσωπικά ο πάτερ. 

Τον μάζεψε από μια περιοχή, του έδωσε την βοήθεια να πάει στο σχολείο, στήριξε την οικογένειά του, τους ανθρώπους του που είχαν σοβαρά θέματα υγείας και να γυρνάει μετά από τόσο καιρό και να καταγγέλλει αυτά τα ψέματα, τα οποία είναι ανυπόστατα. Γνωρίζει ο ίδιος ότι εγώ ήμουν μπροστά και μπορώ να διαψεύσω όλα αυτά που λέει».

Στην επισήμανση ότι δεν θα μπορούσε να είναι μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό αφού φέρεται να συνέβη σε ιδιωτικό χώρο, ισχυρίστηκε πως «δεν ήμουν στο δωμάτιο γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να είναι ούτε αυτός, δεν υπήρχε κάποιο παιδί μόνο του μέσα στο δωμάτιο του ιερέα. Αυτό απαγορευόταν απ’ όλα τα πρωτόκολλα, δεν ήταν κάτι φυσιολογικό να συμβαίνει».

«Κι εγώ ήμουν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του πατέρα, δεν ξεχώριζε τα παιδιά. Κι εγώ ταξίδευα μαζί του, στις διακοπές τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι. Μας έπαιρνε μαζί του για να βλέπουμε νέα μέρη, να γνωρίζουμε κόσμο, να βρισκόμαστε με τα παιδιά από τα παραρτήματα…», είπε στη συνέχεια σχολιάζοντας τα ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν για τα ταξίδια και τις κρουαζιέρες.

Επίσης, υποστήριξε ότι «λέει ψέματα» και ο αυτόπτης μάρτυρας που φέρεται να άνοιξε πόρτα και να είδε το στέλεχος της Κιβωτού με τον καταγγέλλοντα σε ερωτική πράξη.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ξεκινάει από σήμερα η μεγάλη έξοδος για το Πάσχα - Άστατος ο καιρός στο σούβλισμα του οβελία

Η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα συνεχίζεται με πάρα πολύ κόσμο να εγκαταλείπει τις μεγάλες πόλεις ώστε να περάσουν τις άγιες ημέρες παραδοσιακά κοντά στη φύση και τις οικογένειές ...

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τη Μεγάλη Παρασκευή λόγω περιφοράς των Επιταφίων - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στη Θεσσαλονίκη τη Μεγάλη Παρασκευή λόγω της περιφοράς Επιταφίων. Η Αστυνομία στην ανακοίνωση της απευθύνει έκκληση προς τους οδηγούς ώ...

Φόρτωση άρθρων...