Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

«Κιβωτός του Κόσμου»: Στο «μικροσκόπιο» ακίνητα και καταθέσεις - Οι νέες έρευνες που ανοίγουν

Σε πολλαπλά επίπεδα κινείται η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας που κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου, ενώ ο αρμόδιος Εισαγγελέας άναψε από χθες Δευτέρα το πράσινο φως για εφόδους σε ακίνητα που συνδέονται με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα του.

Η έρευνα θα επεκταθεί και εκτός Αθηνών, όπου οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας θα εκτελούν παραγγελίες της Οικονομικής Αστυνομίας που έχει την «κεντρική εικόνα» για τη «γεωγραφία» της Κιβωτού του Κόσμου.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι αστυνομικοί της υπηρεσίας που ελέγχει την οικονομική διαχείριση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που συνέρρεαν στα ταμεία της οργάνωσης ήταν να «επισκεφτούν» τα κεντρικά γραφεία του Κολωνού. Και αυτό γιατί εκεί ήταν το «στρατηγείο» από όπου γινόταν η διαχείριση των περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ που λάμβανε η «Κιβωτός» κάθε χρόνο από οικονομικές ενισχύσεις (ως επί το πλείστον δωρεές).

Οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ήδη στα χέρια τους και εξετάζουν το σύνολο των λογιστικών βιβλίων που αποτελούν «πυξίδα» για την εξέλιξη των ερευνών και την «αποκρυπτογράφηση» της διαδρομής των περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ που εκτιμάται ότι μπήκαν στο «σεντούκι» του ιδρύματος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Εκτός αυτού όμως θα εξεταστεί εάν υπήρξαν «εικονικές» δωρεές προς όφελος «τρίτων» προσώπων, όπως και εάν χρήματα ή ακίνητα που δόθηκαν από δωρητές μπορεί να κατέληξαν στα χέρια ανθρώπων που συνδέονταν με τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια του ιδρύματος. Αρμόδιες πηγές πάντως σημειώνουν ότι «οι έρευνες θα κινηθούν σε πολλαπλά επίπεδα αλλά είναι νωρίς να μιλήσει κάποιος για κατηγορίες ή αδικήματα».

Φύλλο και φτερό θα γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια ο πάτερ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα του, όπως και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Επίσης, στο μικροσκόπιο θα μπουν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός τους, κυρίως πρόσωπα προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων, για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε απότομος πλουτισμός οποιουδήποτε.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έρευνα για τις καταγγελίες για κακοποιήσεις από τους δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων που έχουν αναλάβει την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση με θύμα 19χρονο παραμένει η μόνη που αφορά στο συγκεκριμένο αδίκημα. Υπάρχουν ωστόσο καταθέσεις που «δείχνουν» ότι μπορεί ακόμα τρία παιδιά να έχουν πέσει θύματα.

Η έρευνα συνεχίζεται όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Χίο, στην Καλαμάτα και στον Βόλο. Μάλιστα στη δομή της Θεσσαλίας θα γίνει αυτοψία, με φόντο τη χιονοστιβάδα καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Στο μεγεθυντικό φακό θα μπει το περίφημο «πράσινο κλουβί» για το οποίο υπάρχουν καταγγελίες ότι εκεί κλειδώνονταν παιδιά που δεν «συμμορφώνονταν», με στόχο να τιμωρηθούν. Επίσης, οι αστυνομικοί αναμένεται να φωτογραφήσουν όλους τους χώρους της δομής, τα δωμάτιο και φυσικά το «κλουβί», ενώ θα πάρουν καταθέσεις από εργαζομένους και φιλοξενούμενα παιδιά.

Όλα τα παραπάνω θα γίνουν μετά από την απόφαση του αρμόδιου Εισαγγελέα να διατάξει νέα προκαταρκτική έρευνα στην Ασφάλεια Βόλου, μετά τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για το συγκεκριμένο παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου.

Η Ασφάλεια Βόλου είχε αναλάβει και άλλη προκαταρκτική από τον Εισαγγελέα, ύστερα από δύο καταγγελίες εργαζομένων για ξυλοδαρμό τροφίμων. Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, που προέκυψαν στο μεταξύ (και ιδιαίτερα οι σοκαριστικές αναφορές για τιμωρίες στο «κλουβί») ανάγκασαν τον αρμόδιο Εισαγγελέα να διατάξει νέα προκαταρκτική, ενώ ενδεχομένως να συσχετιστούν οι υποθέσεις.

Η δομή του Βόλου απασχόλησε τις Αρχές για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2022, ύστερα από μία μυστηριώδη κλοπή που είχε σημειωθεί στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος. Το συμβάν έγινε στις 17 Ιανουαρίου όταν άγνωστοι παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο και απέσπασαν 30.000 ευρώ και χρυσούς σταυρούς. Το περιστατικό καταγγέλθηκε και ύστερα από έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν συλληφθεί τότε τρία παιδιά της δομής, ηλικίας 16,17 και 18 ετών. Εντούτοις, τα μετρητά που κλάπηκαν δεν βρέθηκαν ποτέ.

Το περιστατικό δεν σταμάτησε εκεί. Και αυτό διότι τον περασμένο Αύγουστο ένας από τους τρεις τροφίμους της δομής που είχε συλληφθεί για την κλοπή έπεσε, σύμφωνα με επίσημη καταγγελία, θύμα άγριου ξυλοδαρμού μέσα στη δομή του Βόλου.

Εργαζόμενος έκανε την καταγγελία και τότε ξεκίνησε νέα έρευνα. Οι αστυνομικοί πήραν σειρά καταθέσεων και διαβίβασαν το υλικό στην Εισαγγελία. Καθοριστικές θεωρούνταν οι καταθέσεις δύο εργαζομένων, ενώ εμφανής ήταν η δυσκολία να μιλήσουν στις Αρχές αρκετοί άνθρωποι που ενδεχομένως γνώριζαν «πρόσωπα και καταστάσεις».

Στη συνέχεια, ο Εισαγγελέα ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να ληφθούν καταθέσεις και από άλλα παιδιά, τα οποία στο μεσοδιάστημα είχαν φύγει από τη δομή του Βόλου για άλλα παραρτήματα της Κιβωτού του Κόσμου σε Αθήνα και Ιωάννινα. Τελικά, τα παιδιά αυτά έδωσαν κατάθεση στα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα, ο φάκελος συμπληρώθηκε και εστάλη ξανά στον Εισαγγελέα.

Στο μεταξύ, μεσολάβησαν οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για κακοποιητικές συμπεριφορές στην ίδια δομή και έτσι η Εισαγγελία διέταξε τη νέα προκαταρκτική στην ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος της υπόθεσης περιέχει στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις καταθέσεις των δύο εργαζομένων του περασμένου Αυγούστου που άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου για τη δομή του Βόλου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέο έκτακτο δελτίο: Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξει τη χώρα

Κακοκαιρία πλήττει σήμερα τη χώρα μας, με την ΕΜΥ να επικαιροποιεί το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε χθες Πέμπτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. ...

Φόρτωση άρθρων...