Κυριακή
26 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Ξεκινούν από σήμερα οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Ελλάδα

Την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού από σήμερα σε 352 εμβολιαστικά κέντρα ανακοίνωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξήγησε ο εμβολιασμός που ξεκινά από σήμερα αφορά όσους είναι 12 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα.

Ειδικά, για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών διευκρινίστηκε ότι οι γονείς μπορούν από σήμερα να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, με τη διαδικασία να ξεκινά γι΄ αυτή την κατηγορία στις 23 Οκτωβρίου.

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνεται με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5.

Διευκρινίσεις επί του εμβολιασμού

Όπως διευκρίνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη «δεν υπάρχει "κόφτης" εάν κάποιος (εκτός των ομάδων που υπάρχει σύσταση) θέλει να εμβολιαστεί».

  • Για τους άνω των 12 ετών συστήνεται να γίνει ο εμβολιασμός τρεις μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση
  • Για τα παιδιά 5-11 ετών συστήνεται μία δόση τρεις μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση
  • Για τους ανεμβολίαστους συστήνεται μία δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο
  • Για τα βρέφη και παιδιά έως 4 ετών συστήνεται μία δόση τρεις μήνες μετά τον τελευταία εμβολιασμό ή νόσηση

Έχουν αυξηθεί κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η μακρόχρονη προστασία από σοβαρή νόσηση επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό σώθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια ζωές τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του

Όπως σημείωσε σε αυτή τη φάση βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο και των νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτων. 
«Ναι μεν δεν έχουμε μεγάλο αριθμό αλλά και ο σημερινός αριθμός είναι σημαντικός και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής», επισήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου η οποία εκτίμησε ότι «ο λόγος για την σημερινή επιδημιολογική εικόνα είναι η φθίνουσα ανοσία».
Επικαλούμενη τα στοιχεία για τη γονιδιωματική επιτήρηση παγκοσμίως, η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως «φαίνεται ότι ο αρχικός ιός όσο και οι επόμενες μεταλλάξεις δεν ανιχνεύονται στην κοινότητα» ενώ «σήμερα επικρατεί η παραλλαγή ΧΒΒ.1».
Ειδικά για τη χώρα μας σημείωσε ότι «το 45% των μολύνσεων από τον Σεπτέμβριο ανήκει στην ΧΒΒ.1.5, την παραλλαγή με τη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή»
Σχετικά με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι «ο παλιός ιός δεν υπάρχει στο νέο εμβόλιο, για αυτό και το νέο εμβόλιο είναι μονοδύναμο».

«Ο λόγος είναι ότι πρώτον δεν υπάρχει ο ιός της Wuhan στην κοινότητα και δεύτερον υπήρχαν προβλήματα στη μείωση της ανοσιακής ανταπόκρισης με τα προηγούμενα εμβόλια» πρόσθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Ποιους αφορά η σύσταση

Η κυρίοτερη σύσταση για τον νέο γύρο εμβολιασμών, όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, αφορά τις ομάδες που έχουν αυξημένο κίνδυνο:

  • οι άνω των 60 ετών
  • όσοι είναι 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα
  • οι ανοσοκατεσταλμένοι
  • οι έγκυες γυναίκες
  • οι και επαγγελματίες υγείας

Σύμφωνα με το ECDC εάν εμβολιαστούν οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται το εμβόλιο θα μειωθούν σε ποσοστό πάνω από 30% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Μαυρομάτης: Πέθανε η σύζυγός του, ηθοποιός Ρένα Βενιέρη έπειτα από μήνες νοσηλείας

Πέθανε από ανακοπή τα ξημερώματα του Σαββάτου η σύζυγος του Μανώλη Μαυρομάτη, η οποία νοσηλευόταν μαζί με τον γνωστό αθλητικογράφο και ευρωβουλευτή της ΝΔ για μήνες, έπειτα από τη ...

Φόρτωση άρθρων...