Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 40 λεπτά
Υλικά
- ¼ κιλού αμύγδαλο (καβουρντισμένο και χοντροκομμένο)
- 1+½-2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος
- 6 φλιτζάνι τσαγιού (περίπου) μαλακό αλεύρι (850 γραμμάρια)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη (ή όσο γλυκούς προτιμάτε τους κουραμπιέδες)
- Μισό φλιτζάνι τσαγιού φυτίνη
- 3 αυγά (2 κρόκοι και 1 ολόκληρο)
- 2 πρέζες βανίλια
- Μισό κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/3 φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
- 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
- Ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
- Καβουρδίζουμε τη ψίχα του αμυγδάλου για 10 περίπου λεπτά σε φούρνο, στους 200 βαθμούς, σε ταψάκι ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί, ώσπου να ροδίσει και μετά τη χοντροκόβουμε σε μούλτι (προσοχή, μην σας γίνει σκόνη).
- Χτυπάμε για 7-8 λεπτά στο μίξερ το βούτυρο, το ένα φλιτζάνι τσαγιού άχνη και τη φυτίνη ώσπου να αφρατέψουν. Όταν ασπρίσει αρκετά το μείγμα, προσθέτουμε έναν-έναν τους δύο κρόκους και στο τέλος ολόκληρο το ένα αυγό. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και τις δύο βανίλιες.
Έπειτα, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές σούπας από το αλεύρι, καθώς και τη σόδα, διαλυμένη όμως στο κονιάκ. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, προσθέτουμε εναλλάξ και τμηματικά το αμύγδαλο και το αλεύρι (κοσκινισμένο για να βγουν οι κουραμπιέδες αφράτοι).
Αν δούμε ότι η ζύμη είναι σχεδόν έτοιμη, σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί να μη βάλουμε όλο το αλεύρι αφού η ζύμη θα πρέπει να είναι στο τέλος μαλακιά και εύπλαστη (όχι πολύ σφιχτή).
Όταν την ετοιμάσουμε, πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα και στο μέγεθος που θέλουμε, τους απλώνουμε σε ταψί και τους ψήνουμε στον αέρα, στους 170 βαθμούς, για 30 με 35 περίπου λεπτά ώσπου να ροδίσουν.
Όταν οι κουραμπιέδες χλιάνουν αρκετά, τους πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και τους σκεπάζουμε σε πιατέλα ώστε να διατηρηθούν αρκετό καιρό.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις