Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Λαγκάρντ: Προαναγγέλλει νέα αύξηση επιτοκίων

«Έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οικονομία

Την πρόβλεψη πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα αύξηση των επιτοκίων.

Μιλώντας στο Ανόβερο στη Γερμανία, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι «σήμερα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό. Είμαστε αποφασισμένοι να τον μειώσουμε πίσω στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Ξεκαθαρίσαμε ακόμα ότι έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να μειώσουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα».

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης, συνολικά 3,25%, το περασμένο έτος για να καταπολεμήσει την ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών.

Οι αγορές προβλέπουν 85% πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης όταν η ΕΚΤ συνεδριάσει στις 15 Ιουνίου, ενώ άλλη μια αύξηση 25 μ.β. αναμένεται τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Τα στοιχεία έδειξαν την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 6,1% τον Μάιο από 7,0% τον Απρίλιο, κάτω από τις προσδοκίες για 6,3% σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ των οικονομολόγων.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υπερτριπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκίντος, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, αλλά ο κύκλος αυτός δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

Τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (...

Φόρτωση άρθρων...