Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

«Μάξιμος Σαράφης»: Δάνεια έως και 15 εκατ. ευρώ υποσχόταν η οργάνωση - Πώς εξαπατούσε επιχειρηματίες

Δάνεια μέχρι και 15 εκατομμύρια ευρώ υποσχόταν στα θύματά της η οργάνωση, η οποία φέρεται να παραπλανούσε επιχειρηματίες και να τους έταζε δάνεια από τραπεζικά ιδρύματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μέσω εικονικής εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχε στήσει την κομπίνα με τα «μαϊμού» δάνεια ο προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis «Μάξιμος Σαράφης».

Η εταιρεία είχε «τιμοκατάλογο» και συγκεκριμένα για το δάνειο των 15 εκατ. ευρώ, 100.000 ευρώ ήταν η αμοιβή του αρχηγού, 18.500 ευρώ ήταν για την ασφάλιση του δανείου, 55.000 ευρώ για τη φορολόγηση του δανείου ενώ τα μέλη της οργάνωσης ζητούσαν 55.000 ευρώ όταν παρουσιαζόταν δήθεν πρόβλημα στην εκταμίευση από μια γερμανική εταιρεία, όπου οι Αρχές ασφαλείας αγνοούν ακόμη και αν υπάρχει.

Σε παρουσίαση που έγινε στη ΓΑΔΑ, αναφέρθηκε ο τρόπος δράσης του κάποτε προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis «Μάξιμου Σαράφη» και άλλων δύο ατόμων οι οποίοι συνελήφθησαν από τους άνδρες του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής για εξαπάτηση επιχειρηματιών.  

Σε βάρος ακόμη 4 ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτες και πλαστογραφίες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

sarafis

Ο ρόλος του «Μάξιμου Σαράφη» και ο τρόπος δράσης της σπείρας

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα ο «Μάξιμος Σαράφης» κι ο ένας εκ των δύο συνεργών του είχαν τους ρόλους των χρηματοοικονομικών συμβούλων, ενώ ο τρίτος το ρόλο του πλαστογράφου. Με βιτρίνα μια εταιρεία την ονομασία Zahrat, η οποία είχε έδρα το Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προσέγγιζαν επιχειρηματίες οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάρουν δάνεια στην Ελλάδα  και τους υπόσχονταν ότι θα μεσολαβήσουν για να δανειοδοτηθούν μέσω της παραπάνω «μαϊμού» εταιρείας, με πόσα άνω των 10.000.000 ευρώ από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Η αμοιβή του «Μάξιμου Σαράφη» και των συνεργατών του για κάθε φάκελο δανείου άγγιζε τα 100.000 ευρώ. «Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επτά περιπτώσεις απάτης,  από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ» αναφέρει η αστυνομία.

Εκτός από την αμοιβή όμως της εταιρείας τους ζητούσαν επιπλέον χρήματα για την ασφάλεια του δανείου αλλά και για δήθεν προβλήματα που προέκυπταν κατά τη διάρκεια της εκταμίευση των δανείων. Τα ραντεβού του “Μάξιμου Σαράφη” με τα θύματα του γίνονταν σε γραφεία άλλης εταιρείας του (πραγματικής), τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί παρουσιαζόταν μέσα σε πολυτελή χώρο προκειμένου να πειστούν οι… υποψήφιοι πελάτες του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «μαϊμού» εταιρεία που ίδρυσε η εγκληματική οργάνωση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτει ακόμα site.

Είχαν «φτιάξει» κι άλλες εταιρείες

Από τους εμπλεκόμενους, 3 αλλοδαποί εμφανίζονταν ως στελέχη της «μαϊμού» εταιρείας και καθησύχαζαν τα θύματα σε περίπτωση αμφιβολιών για το έγκυρο της διαδικασίας, ενώ τέταρτη συγκατηγορούμενη, διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου το όλο εγχείρημα να φανεί ακόμα πιο αληθοφανές, τα μέλη της οργάνωσης είχαν συστήσει και ασφαλιστικές εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων κατατίθονταν από τα θύματα, τα χρηματικά ποσά που αφορούσαν στα έξοδα δανείου.

sarafis

Τα ευρήματα της αστυνομίας

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων σε χώρους που διατηρούσαν οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 500 ευρώ,
  • πέντε φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτής και tablet,
  • πλακέτα/μήτρα σφραγίδας αποτελούμενη από αποσπώμενους αριθμούς, ελληνικά γράμματα, σημεία στίξης και σύμβολα,
  • χειροκίνητες σφραγίδες και εντύπωμα σφραγίδας,
  • έγγραφα με σχέδια υπογραφών και σφραγίδων,
  • έγγραφα με επικολλημένα τεμάχια χάρτου με υπογραφές και σφραγίδες,
  • εκτυπωμένα ηλεκτρονικά μηνύματα,
  • έγγραφα σχετικά με την ανύπαρκτη εταιρεία, χειρόγραφες σημειώσεις και διάφορες συμβάσεις μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες, για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιατί όλοι θέλουν να γίνουν ευρωβουλευτές – Ο μισθός, τα επιδόματα και η... σύνταξη στα 63

Εκατοντάδες υποψήφιοι θα δώσουν στις 9 Ιουνίου «μάχη» για μία από τις συνολικά 21 θέσεις που θα έχει η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Φυσικά, η ενασχόληση με τα κοινά, η ανάγκη προσφο...

Φλωρίδης κατά ΠΑΣΟΚ για το νέο δικαστικό χάρτη: Θα γίνετε πολιτική ουρά του ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ άφησε ο Γιώργος Φλωρίδης με αφορμή τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο νέο δικαστικό χάρη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κάνει λόγο για «εθνικό...

Ώρα «σφαγής» στην Κεντροαριστερά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να ανεβάσει τη χώρα πολύ ψηλά και η εγχώρια αντιπολίτευση, θυμίζει τη γνωστή παροιμία "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια". Με βάσ...

Φόρτωση άρθρων...