Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Market Pass: Για ποιους διπλασιάζεται

Οικονομία

Διπλασιάζεται το Market Pass για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων. «Το Market Pass επεκτείνεται έως το τέλος του έτους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Περιφέρεια Έβρου και τις πληγείσες περιοχές Βοιωτίας και Φθιώτιδας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις πλημμύρες και διπλασιάζεται. Αυτό σημαίνει πως από  22 ευρώ τον μήνα για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό που αυξανόταν κατά 10 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος, πλέον θα ανέλθει γι’ αυτό το δίμηνο στα 44 ευρώ τον μήνα που αυξάνεται κατά 20 ευρώ για κάθε μέλος», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς σε συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης.

«Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια με σήμερα απλά οι περιοχές αλλάζουν. Ωφελούμενοι είναι περίπου 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη και το κόστος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο υπολογίζεται περίπου σε 35 εκατομμύρια ευρώ» πρόσθεσε ο Θάνος Πετραλιάς.

Τα εισοδηματικά και οικονομικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι για το Market Pass που «τρέχει» τώρα είναι τα εξής:

α. Κριτήρια εισοδήματος

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται την ενίσχυση, εφόσον το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2022, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται σε έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή ευρισκόμενο εν διαστάσει και είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα. Το εισόδημα αυτό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Στην περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας το εισόδημα αυτό καθορίζεται σε έως είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022, όπως έχει εμπρόθεσμα κατά περίπτωση υποβληθεί.

β. Κριτήρια ακίνητης περιουσίας

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Τι δείχνουν οι τζίροι των επιχειρήσεων – «Φτωχοί» εμφανίζονται στην εφορία σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες

Με χαμηλές εισπράξεις εμφανίστηκαν το 2023 στην εφορία οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που από φέτος θα φορολογηθούν με το νέο τεκμαρτό σύστημα...

Φόρτωση άρθρων...