Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Μέγα σκάνδαλο στις Σπέτσες - Μνημεία καταστρέφονται, η πολιτεία κωφεύει

Ποιοι είναι οι διαπλεκόμενοι και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν;

Ελλάδα

Μέγα σκάνδαλο έχει προκαλέσει η έγκριση ανέγερσης φαραωνικού μεγαθηρίου περίπου 1550 τετραγωνικών μέτρων μέσα στην πευκόφυτη περιοχή των κηρυγμένων διατηρητέων μνημείων στον Ι.Ν. Παναγίας Αρμάτας Σπετσών που έχει χτιστεί στη θέση παλαιοχριστιανικής Βασιλικής λίγο μετά τις 8.9.1822 σε ανάμνηση της απόκρουσης της τουρκικής αρμάδας.

Με την υπουργική απόφαση ΥΑ ΥΠΠΟ Φ26 / 26790/1988 της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, ο Ι.Ν. Παναγίας Αρμάτας χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας 150 μέτρα γύρω από το Ναό. Στη ζώνη αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι τάφοι των Ι. Κούτση (1860) και Ανάργυρου Χατζηαναργύρου (1885).  

Το αρχαίο μνημείο βρίσκεται στο παλιό λιμάνι των Σπετσών  και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό όχι μόνο για το νησί και την Ελλάδα αλλά και για την νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία αφού συνδέεται με την ιστορική ναυμαχία που οδήγησε στην νίκη των Ελλήνων αγωνιστών ενάντια στους Τούρκους.  

Κάθε χρόνο συρρέουν στον Ιερό Ναό Παναγίας Αρμάτας πλήθος προσκυνητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να τιμήσουν την ιστορική αυτή νίκη και να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας. Ο εξαιρετικής ιστορικής και θρησκευτικής  σημασίας αυτός πευκόφυτος χώρος όμως κινδυνεύει να καταστραφεί!

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και διαβήματα των κατοίκων του νησιού που προσπαθούν εδώ και χρόνια να διατηρήσουν  αναλλοίωτη την ιστορική μνήμη των Σπετσών  και να προστατεύσουν το μνημείο, η πολιτεία κωφεύει.

Αποκορύφωμα είναι το προς ανέγερση τερατούργημα. Κάποιοι φαίνεται έχουν βάλει στο μάτι  την ιστορία της Ελλάδας.Ας μην ξεχνάμε τα αρχαία μνημεία είναι φορείς της εθνικής και θρησκευτικής μας ταυτότητας.

Η προστασία τους πρέπει να είναι το βασικό μέλημα μιας ευνομούμενης πολιτείας. Που αλλού να απευθυνθούν οι κάτοικοι όταν η πολιτεία αδιαφορεί; Και ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Σε ποια συμφέροντα ξεπουλιέται η ιστορία και η παράδοσή μας;

Καιρός επιτέλους να ευαισθητοποιηθούν με πράξεις οι αρμόδιοι και να αποτρέψουν το σκάνδαλο πριν ξεσπάσει σταματώντας την καταστροφή του μνημείου και την ανέγερση του εκτρώματος.

Και γιατί  άραγε υπάρχει τέτοια επιμονή για την καταστροφή του προστατευμένου ιστορικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού χώρου; Ποιος εξυπηρετείται  και με ποιο αντάλλαγμα;  Από ποιους παίρνει εντολές το Υπουργείο Πολιτισμού;  Είναι ή δεν είναι ανεξάρτητο; Ποιος είναι ο διαπλεκόμενος ή η διαπλεκόμενη που εξυπηρετεί συμφέροντα αψηφώντας την ιστορία, την εθνική μας ταυτότητα και τους νόμους;  

Πού είναι το κράτος να προστατεύσει την ιστορική και θρησκευτική παράδοση των Ελλήνων  ιδιαίτερα σε ένα νησί όπως οι Σπέτσες που έχει χαρακτηριστεί ολόκληρο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το έτος 1967 (με την Υπουργική Απόφαση ΥΑ 10977/1967);

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καιρός: Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει 35αρια και αφρικανική σκόνη - Πού θα βρέξει σήμερα

«Κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών και αφρικανικής σκόνης προβλέπουν οι μετεωρολόγοι από αύριο εξαιτίας υποτροπικού αεροχείμαρρου που προσεγγίζει την Ελλάδα. Ενδεικτικά σε πολλές περιοχ...

Φόρτωση άρθρων...