Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Μεγάλη μάχη στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Δυτική Αττική, Κορινθία και Λακωνία

Δύσκολη η κατάσταση σε Ρόδο και Δερβενοχώρια. Καλύτερη η εικόνα στο Λουτράκι. Σε ετοιμότητα το Λιμενικό για εκκενώσεις με πλωτά.

Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι φωτιές στη Ρόδο, τη Δυτική Αττική και τα Δερβενοχώρια και στη Λακωνία, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά στο Λουτράκι. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ετοιμάζονται για ακόμη μία δύσκολη νύχτα. 

Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει σε εκκενώσεις περιοχών. Το Λιμενικό έχει έτοιμα τρία πλωτά, στην περιοχή Λουτρόπυργου Ελευσίνας, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας άλλα δύο πλωτά και επίσης στη Βόρεια-Βορειοδυτική Ρόδο έχει έτοιμα πέντε πλωτά σκάφη και ιδιωτικά, εφόσον απαιτηθεί.

Τριπλό το μέτωπο στα Δερβενοχώρια 

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, βορειοανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Πάνακτο, Πουρνάρι και Πανόραμα, καθώς και νότια, πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδας, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια και εξελίσσεται στη Δυτική Αττική, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.

«Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο, πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των συμπολιτών μας», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Στον οικισμό Λεύκα, οι αστυνομικοί πόρτα-πόρτα απομακρύνουν τους πολίτες. Προς το παρόν, στην περιοχή δεν έχει σταλεί μήνυμα από το «112».

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις καθιστούν δύσκολη την κατάσταση στα βορειοδυτικά και ιδιαίτερα στην Αγία Σωτήρα, στο χωριό Στεφάνη και στην Οινόη. Η αγωνία των Αρχών στο συγκεκριμένο μέτωπο είναι η φωτιά να μην κατευθυνθεί προς τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της Μάνδρας η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά στη

Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό, καθώς και 2 αεροσκάφη από τη Γαλλία και 2 από την Ιταλία.

Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του πυροσβεστικού σώματος.

Πολύ δύσκολη η φωτιά στη Ρόδο

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο και εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα μέχρι τη δύση του ηλίου.

Όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου ζητήθηκε η εκκένωση του χωριού Απόλλωνα. Ωστόσο, τελικά ακυρώθηκε η εκκένωση του χωριού. 

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης προχώρησαν σε αίτημα με τη μορφή κατεπείγοντος προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να κηρυχθούν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου. Πρόκειται για τις Δ.Ε. Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων.

Η μανία της φωτιάς και το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται και κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, και στο βίντεο εθελοντή δασοπυροσβέστη από το μέτωπο της Ρόδου.

Ο εθελοντής δασοπυροσβέστης που επιχείρησε στο μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο χθες τη νύχτα, όταν πλέον τα εναέρια μέσα είχαν τεθεί εκτός μάχης και επιχειρούσαν μόνον επίγειες δυνάμεις, κατέγραψε σε βίντεο τις θηριώδεις φλόγες που ξεπηδούσαν από το παρθένο δάσος που καιγόταν στον Έμπωνα, από όπου ξεκίνησε το μέτωπο που καίει για περισσότερες από 24 ώρες.

Καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Λακωνία

Την ίδια ώρα, τα πράγματα στη Λακωνία δεν εξελίσσονται καλά, με τη φωτιά να φαίνεται πως παίρνει δραματικές διαστάσεις.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, υπάρχουν 4 μέτωπα σε δύσβατη περιοχή σε απόσταση 2 χλμ. από τον οικισμό Δαφνί, που προς στιγμήν δεν κινδυνεύει. Την κατάσταση δυσχεραίνουν βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 4 μποφόρ, που μέσα στις εστίες φωτιάς φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ λόγω του μικροκλίματος που δημιουργείται.

Για πολύ δύσκολη φωτιά έκανε λόγο ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βερδός, τονίζοντας πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή, ώστε η φωτιά να οριοθετηθεί, πλην όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο και λόγω των ανέμων.

Οι κάτοικοι οργανώνουν γραμμή άμυνας με μικρά υδροφόρα μηχανήματα στην κοινότητα Δαφνί, ενώ επί τόπου βρίσκονται ήδη δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του δήμου. Οι ζημιές έχουν περιοριστεί σε θαμνώδη και δασική περιοχή, χωρίς να έχει υποστεί ζημιά κάποια κατοικία.

Στη φωτιά στη Λακωνία συμμετέχουν 45 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού μέχρι τη δύση του ηλίου τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. 

Συνολικά, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί 66 πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από την Πυροσβεστική, άμεσα ελέγχθηκαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

  • στην Πτελέα, του Δήμου Παρανεστίου Δράμας, όπου επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη,
  • στην Ασωπία Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ επιχείρησε 1 ελικόπτερο,
  • στην Υάμεια Μεσσηνίας, όπου επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη.

Στις παραπάνω πυρκαγιές συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

«Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει αναπτύξει κλιμάκια για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.

Οργανωμένες απομακρύνσεις χιλιάδων κατοίκων

Όπως σημείωσε, από τη Δευτέρα, μέσω των 20 μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί από το «112» και με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε εκτάσεις που αφορούν χιλιάδες κατοίκους.

Επιπλέον, όπως γνωστοποίησε, έχουν πραγματοποιηθεί 29 διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ που χρειάστηκαν βοήθεια, μεταξύ αυτών τρεις πυροσβέστες και ένας αστυνομικός σε περιοχές της Σαρωνίδας, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και της Μάνδρας. Με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρθηκαν 23 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνη στο Θριάσιο Νοσοκομείο και ακόμη τρεις υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφριά εγκαύματα.

Σε διασπορά βρίσκονται αυτή την ώρα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, πέντε ασθενοφόρα, δύο μηχανές ταχείας απόκρισης του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το ειδικό τμήμα ιατρικής καταστροφών.

Ακόμη, σημείωσε ότι για τη χαρτογραφική αποτύπωση των περιοχών που επλήγησαν έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσέθεσε ότι στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών, οι οποίες έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Ενισχύεται η διεθνής συνδρομή στην Ελλάδα για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών
Επιπλέον, ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας σε διμερές επίπεδο, αύριο, Πέμπτη, αναμένεται η άφιξη δύο αεροσκαφών από το Ισραήλ.

Ειδικότερα, με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor συνδράμει την Ελλάδα το Ισραήλ, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Το ελληνικό αίτημα έγινε άμεσα δεκτό από το Ισραήλ και τα εν λόγω αεροσκάφη αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα αύριο, Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023.

Παράλληλα, πέραν του αιτήματος που υπέβαλε η χώρα μας σε διμερές επίπεδο προς το Ισραήλ, η Ελλάδα έχει ήδη ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας με αιτήματα για παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής, στα οποία η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατών-μελών του Μηχανισμού υπήρξε άμεση.

Ειδικότερα, σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε χθες επιπρόσθετο αίτημα για αποστολή πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

  • Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα
  • Η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα
  • Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία έφθασαν ήδη σήμερα το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ενώ οι σχετικές αποστολές, συνοδεία των πυροσβεστικών οχημάτων, αναμένεται να βρίσκονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή.

Αναφορικά με την εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή, υπενθυμίζεται ότι χθες εστάλησαν στη χώρα μας συνολικά τέσσερα αεροσκάφη CL-415 μέσω του rescEU, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία, όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από νωρίς το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας, μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι μετά από συνεννόηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, για προληπτικούς λόγους και για την αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια ή όχι δόθηκε εντολή να παραμείνουν κλειστά όλα τα άλση και τα πάρκα της Περιφέρειας, ενώ αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τη Μεγάλη Παρασκευή λόγω περιφοράς των Επιταφίων - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στη Θεσσαλονίκη τη Μεγάλη Παρασκευή λόγω της περιφοράς Επιταφίων. Η Αστυνομία στην ανακοίνωση της απευθύνει έκκληση προς τους οδηγούς ώ...

Πώς θα μεταφέρονται ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα με πλοία – Τι αναφέρει το υπουργείο Ναυτιλίας

Οδηγίες για την ασφαλή μεταφορά ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων με πλοία της ακτοπλοΐας έδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Με αφορμή τη συζήτηση πο...

Άστατος ο καιρός μέχρι την Κυριακή του Πάσχα - Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές και καταιγίδες

Με δύο πρόσωπα θα είναι ο καιρός μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Στα βόρεια και δυτικά αναμένονται βροχές, ενώ στα νότια ο καιρός θα είναι αίθριος...

Φόρτωση άρθρων...