Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Μετανάστευση: Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι έφυγαν από την Ελλάδα τη δεκαετία 2011-20

Το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα αποτυπώνει την αγωνία των Ελλήνων, κυρίως την εποχή των μνημονίων για αναζήτηση μίας καλύτερης επαγγελματικής τύχης εκτός των συνόρων της χώρας.

Ελλάδα

Έσπασαν το φράγμα του 1 εκατ. οι κάτοικοι της Ελλάδας, που μετανάστευσαν το διάστημα 2011-2020, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων για τις μεταναστευτικές ροές που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα αποτυπώνει την αγωνία των Ελλήνων, κυρίως την εποχή των μνημονίων για αναζήτηση μίας καλύτερης επαγγελματικής τύχης εκτός των συνόρων της χώρας.

Αν και ένα μέρος από το 1 εκατ. μπορεί να έχει επιστρέψει στην Ελλάδα ο αριθμός, που παραμένει στο εξωτερικό είναι ακόμη πολύ μεγάλος. Μάλιστα, από το 2012 έως το 2018 οι κάτοικοι από την Ελλάδα που μετανάστευσαν, κινήθηκαν σε ετήσια βάση πάνω από 100.000 με κορύφωση το 2012, οπότε έφθασαν σε 124.194.

Πάντως, από το 2016 έως το 2019 και όσοι μετανάστευσαν στην Ελλάδα ήταν ετησίως περισσότεροι από 100.000.

Πέραν της μεταναστευτικής διάστασης, η παραμονή τόσου μεγάλου αριθμού νέο-μεταναστών έχει και τουριστικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι μετανάστες από την Ελλάδα πραγματοποιούν πολλαπλά ταξίδια στη χώρα σε ετήσια βάση είτε για επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους είτε για διακοπές κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Επίσης, η είσοδός τους στην Ελλάδα υπολογίζεται στις διεθνείς αφίξεις καταλαμβάνοντας, πλέον, ένα ικανοποιητικό μερίδιο επί του συνόλου του εισερχόμενου ταξιδιωτικού ρεύματος στη χώρα.

Σημαντική θεωρείται και η συμβολή τους στα τουριστικά έσοδα καθώς το υψηλότερο εισόδημα στις νέες χώρες διαμονής, τους επιτρέπει να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών από τη μέση ταξιδιωτική δαπάνη των κατοίκων στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...