Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Μηνύσεις στον χώρο του φαρμάκου – Οι ελλείψεις προκαλούν ένταση

Ελλάδα

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση υπέβαλε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΣΦ) κ. Απόστολου Βαλτά μετά από δηλώσεις του τελευταίου για τις ελλείψεις φαρμάκων και την απαγόρευση εξαγωγών.

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι προέβη στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος του προέδρου των φαρμακοποιών μετά από ανάρτηση του στο Facebook, η οποία πλήττει την προσωπική τιμή, αξιοπρέπεια και υπόληψη των θεσμικών εκπροσώπων του ΠΣΦ.

«Όταν αντί να αντιμάχονται με επιχειρήματα σε θεσμικό επίπεδο, επιλέγουν να πλήττουν την προσωπική τιμή, αξιοπρέπεια και υπόληψη των θεσμικών μας προσώπων δημιουργώντας κίβδηλη εικόνα για αυτά και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια εικόνα τους για ιδιοτελείς σκοπούς, τότε τον πρώτο λόγο θα τον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη» αναφέρει στην ανακοίνωση ο πρόεδρος των φαρμακαποθηκάριων.

«Οι μηνύσεις του κυρίου Σκυλακάκη και οι εκφοβισμοί του προς τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δεν μας πτοούν. Αντιθέτως, τον ευχαριστούμε για τη μήνυση καθώς η αλήθεια θα λάμψει και στα δικαστήρια. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προκειμένου το φάρμακο να φτάνει απρόσκοπτα στα χέρια του Έλληνα ασθενή» ήταν η άμεση απάντηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Η ανάρτηση που οδήγησε στη μήνυση

Ειδικότερα, ο κ. Βαλτάς σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Facebook είχε γράψει μεταξύ άλλων: «Δεν εκπλήσσομαι που ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων με κυνικότατο τρόπο ομολογεί, ότι η επιχειρηματική του δραστηριότητα είναι η εξαγωγή φαρμάκων και όχι η εξασφάλιση την εγχώριας αγοράς με ικανές ποσότητες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών…Δηλώνει δε ευθαρσώς, ότι εξάγονται τεράστιες ποσότητες φαρμάκων από ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φαρμακαποθηκών, ώστε να εξασφαλιστούν οι τεράστιες ποσότητες όπως απαιτούν «οι ανοικτές πόρτες των μεγάλων οίκων του εξωτερικού» και να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του Έλληνα ασθενή, ο οποίος με αυτήν την πρακτική μένει χωρίς φάρμακα».

Η αντιπαράθεση μεταξύ φαρμακαποθηκάριων και φαρμακοποιών δεν είναι τωρινή. Οι δύο σημαντικοί κλάδοι της φαρμακευτικής αλυσίδας προβάλλουν κατά καιρούς αιτιάσεις για τις ελλείψεις των φαρμάκων, δείχνοντας ο ένας τον άλλο. Κατά τους φαρμακαποθηκάριους, οι φαρμακοποιοί συμβάλλουν στις ελλείψεις πουλώντας φάρμακα σε παράνομους εξαγωγείς που οργανώνουν επιχειρήσεις «σκούπα φαρμάκων», δηλαδή άτομα που αγοράζουν φάρμακα και τα διακινούν παρανόμως. Οι φαρμακοποιοί, από την άλλη πλευρά, κατηγορούν τους φαρμακαποθηκάριους για τις εξαγωγές, προτάσσοντας ότι τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος και όχι η κάλυψη των Ελλήνων πολιτών.

Η κατάσταση οξύνθηκε περισσότερο την τελευταία εβδομάδα, ιδίως μετά την νέα απαγόρευση εξαγωγών που αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), απαγορεύοντας τη διακίνηση στο εξωτερικό για τουλάχιστον 280 κωδικούς σκευασμάτων.

Ο ΠΣΦ με δημόσια επιστολή του απηύθυνε 12 ερωτήματα προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ, χωρίς να λάβει απάντηση. Σε ένα εξ αυτών ωστόσο, άφηνε αιχμές για την σκοπιμότητα της τελευταίας απόφασης του ΕΟΦ συνδέοντας την με τις εκλογές στο ΔΣ του ΠΦΣ – διενεργήθηκαν δύο ημέρες μετά την απόφαση του ΕΟΦ. «Γνωρίζετε ότι έχει εκδικαστεί στο ΣτΕ προσφυγή μας κατά προηγούμενης παρόμοιας απόφασης του ΕΟΦ και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Γιατί πριν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει τη νομιμότητα των πράξεων σας και ενώ σας έχουμε γραπτώς επισημάνει αυτή την εκκρεμότητα, βιαστήκατε να εκδώσετε μία νέα, περιφρονώντας de facto την όποια κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου; Ήταν τέτοιος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ή συνέτρεχαν άλλοι λόγοι (π.χ. εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας συνδικαλιστικού φορέα);» ρωτούσαν οι φαρμακαποθηκάριοι τον πρόεδρο του ΕΟΦ.

Ερωτήματα για τον έλεγχο του ΕΟΦ σε φαρμακεία και εταιρίες 

Ιδιαίτερη αναφορά και έκταση καταλαμβάνουν τα ερωτήματα που αφορούν τις ενέργειες του ΕΟΦ στον χώρο του φαρμάκου σε σχέση με τους άλλους δύο σημαντικούς κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας, τις φαρμακευτικές εταιρίες και τα φαρμακεία.

«Γνωρίζετε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες οφείλουν κατά νόμο α) να εφοδιάζουν την αγορά με ποσότητες ίσες με την τρέχουσα συνταγογράφηση προσαυξημένης κατά 25% και β) να διαθέτουν ελάχιστο απόθεμα 3 μηνών σε κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα του οποίου είναι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας. Πότε και ποιος έλεγξε αν τηρούνται αυτές οι δύο υποχρεώσεις; Ποια μέτρα πήρατε για όσους (όλους;) δεν τις τηρούν στα 4 χρόνια της προεδρίας σας;» απευθύνουν το ερώτημα στον ΕΟΦ.

Ακόμη, ζητούν απαντήσεις για τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρμοδίως από τον Οργανισμό για τα φαρμακεία σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων. «Όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που βρίσκονται σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών να πωλούνται από τα φαρμακεία ΜΟΝΟ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. Έχετε κάνει κάποιες ενέργειες να ελέγξετε αν τηρείται το μέτρο; Αν ναι ποιες; Αν όχι, γιατί; Κρίνετε ως γιατρός, ότι η πώληση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;» ρωτούν οι φαρμακαποθηκάριοι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Conference League: Τρέλα για τον Ολυμπιακό - Χαλκιδαίοι φίλαθλοι τραγουδούν συνθήματα στο τρένο (βίντεο)

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είναι γνωστοί για την τρέλα που κουβαλάνε γενικώς. Εν όψει του τελικού του Conference League με την Φιορεντίνα σήμερα στην ΟΠΑΠ Arena, κυριολεκτικά αδημο...

Λαμία: Ουδέποτε επιχειρήσαμε αναπροσαρμογή του ασφαλίσματος σε κάποια ύποπτη περίοδο, λέει η εταιρεία Γιαννίτσης για τη φωτιά

Απαντώντας σε δημοσιεύματα η εταιρεία «Γιαννίτσης» στη Λαμία, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση με τα κρούσματα διατροφικών διαταραχών σε μαθητές εξαιτίας των ετοίμων γευμάτων που πα...

Φόρτωση άρθρων...