Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Ναυάγιο στην Πύλο: Τέσσερις από τους εννέα συλληφθέντες «έδειξαν» ως διακινητή έναν από τους κατηγορούμενους

Την προσωρινή κράτηση των εννέα συλληφθέντων αποφάσισαν χθες το βράδυ εισαγγελέας και ανακριτής μετά την απολογία τους για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι εννιά Αιγύπτιοι είναι βαρύτατες, ωστόσο επιμένουν ότι δεν έχουν καμία συμμετοχή. 

Τουλάχιστον, όμως τέσσερις, από τους συλληφθέντες υποδεικνύουν ως διακινητή έναν από τους συγκατηγορούμενους.

Δεκατρείς ώρες χρειάστηκαν για να απολογηθούν σε μια «μαραθώνια» διαδικασία τα εννέα άτομα που κατηγορούνται ως διακινητές. Αρνήθηκαν όλοι τις κατηγορίες, χωρίς να πείσουν εισαγγελέα και ανακριτή που αποφάσισαν την προσωρινή τους κράτηση.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι βαρύτατες. Παράνομη είσοδος στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εγκληματική οργάνωση, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

«Πλήρωσα 4 χιλιάδες ευρώ για να φτάσω στην Ευρώπη. Το πρόσωπο το οποίο πήρε τα λεφτά δεν βρισκόταν στο καράβι. Σώθηκα από τύχη, γιατί δεν ήξερα κολύμπι. Το ναυάγιο προκλήθηκε επειδή ήταν παλιό το σκάφος και υπερφορτωμένο» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους κατηγορούμενους.

Ένας άλλος εξήγησε: «Είχα πληρώσει 5 χιλιάδες ευρώ για να πάω στην Ευρώπη σε έναν συγχωριανό μου ο οποίος δεν βρισκόταν στο αλιευτικό. Δεν έχω καμία σχέση με κυκλώματα. Ταξίδευα μαζί με άλλους 2 συγχωριανούς μου οι οποίοι αγνοούνται. Σώθηκα από τύχη γιατί δεν ξέρω κολύμπι και βρήκα μπροστά μου ένα σωσίβιο που πέταξε το λιμενικό».

«Είμαι αθώος. Με κατηγορούν επειδή γνώριζα τον καπετάνιο. Έπεσα στο νερό και έπιασα ένα κομμάτι σίδερο, ήξερα κολύμπι. Μου πέταξαν ένα σωσίβιο από το ελληνικό σκάφος και έτσι σώθηκα», ισχυρίστηκε ένας κατηγορούμενος.

Κατά το λιμενικό και οι εννέα είχαν διακριτούς ρόλους, σαν μέλη του κυκλώματος διακινητών.

«Προσπαθούσα να βάλω τάξη στο κατάστρωμα γιατί ήμασταν πολλά άτομα και γίνονταν συνέχεια φασαρίες. Δεν είμαι μέλος κυκλώματος. Ό,τι έκανα, το έκανα μόνος μου, προκειμένου να βοηθήσω, για να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι», υποστήριξε φερόμενος ως διακινητής.

Τουλάχιστον τέσσερις από τους εννέα, φέρεται να έδειξαν ως διακινητή έναν από τους κατηγορούμενους, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Την Τρίτη πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού περισυνέλεξε μία ακόμη σορό, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένα χαμένων ανθρώπων στους 82.

Την Κυριακή θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα οι «Times»: «Πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος»

Υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την έκθεσή τους στο «φυσικό τους μέρος», τάσσονται οι βρετανικοί «Times» με αφορμή τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτά...

Φόρτωση άρθρων...