Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

Νέα Αγχίαλος: Ανοίγουν μονοπάτια για να φτάσουν στην αποθήκη πυρομαχικών που έγιναν οι εκρήξεις

Συνεχίζονται οι εργασίες των ανδρών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκών Ξηράς (ΤΕΝΞ) και των πυροτεχνουργών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο.

Οι παραπάνω εργάζονται από πρωί από το πρωί για τη δημιουργία δύο ασφαλών μονοπατιών που από διαφορετικές κατευθύνσεις θα φθάνουν μέχρι την υπέργεια αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης όπου την Πέμπτη έγιναν ισχυρές εκρήξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία μπορεί να κρατήσει μέχρι και δύο με τρεις ημέρες, δεδομένου ότι οι σχετικοί έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως ότι δεν θα απομείνουν υπολείμματα εκρηκτικών υλών η πυρομαχικών τα οποία θα μπορούσαν να εκραγούν.

Όταν ολοκληρωθεί η διάνοιξη των μονοπατιών και γίνει εφικτή η πρόσβαση στην αποθήκη, τότε τον λόγο θα πάρει το κλιμάκιο των αξιωματούχων που έχει ορίσει το ΓΕΕΘΑ με την ευθύνη να διενεργήσουν Ένορκη Διοικητική Εξέταση ώστε να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη των πυρομαχικών και εν συνεχεία να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Ένα από τα μυστήρια πάντως που αναμένεται ότι θα κληθούν να λύσουν οι ειδικοί έχει να κάνει με το ερώτημα τι ήταν αυτό που πραγματικά προκάλεσε την έκρηξη αφού τα συγκεκριμένα βλήματα δεν σκάνε αλλά λιώνουν, ενώ και για να εκραγούν χρειάζονται πυροκροτητές, οι οποίοι θεωρητικά ποτέ δεν αποθηκεύονται στον ίδιο χώρο με τις βόμβες.

Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά τους πυροτεχνουργούς της Πολεμικής Αεροπορίας και τους άνδρες του ΤΕΝΞ, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν για σημαντικό χρονικό διάστημα στην περιοχή, προκειμένου σε πρώτη φάση, να «χτενίσουν» και να καθαρίσουν μία περιοχή ακτίνας 3 περίπου χλμ γύρω από την αποθήκη για τον εντοπισμό και εξουδετέρωση τυχών αναλλοίωτων υπολειμμάτων εκρηκτικών υλών και πυρομαχικών.

Η αποθήκη βρισκόταν σε απόσταση περίπου 6 χιλιόμετρα από τις κύριες εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης και σε αυτήν φυλάσσονταν συμβατικές βόμβες των 500, 1000, και 2000 λιβρών, τις οποίες φέρουν τα F-16 κατά τις αποστολές τους. 

Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα σύμφωνα με τις νατοϊκές προδιαγραφές, με την αποθήκη να είναι κατασκευασμένη από συμπαγές μπετόν και πλήρως καλυμμένη με χώμα. Η περιοχή μάλιστα σε ακτίνα 60 μέτρων είχε πλήρως αποψιλωθεί.

Τα μαχητικά F-16

Την ίδια στιγμή και σε ότι αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που για προληπτικούς λόγους μετακινήθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, αναμένεται να παραμείνουν για λίγες ακόμη μέρες στην αεροπορική βάση του θεσσαλικού κάμπου. 

Η παραμονή τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλείας που ήδη διενεργούνται στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης Αγχιάλου.

Ένας σχετικά μικρός αριθμός από τα περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και Block 50 που επιχειρούν από τις τρεις Μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης, μετακινήθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γλυφάδα: Κατέθεσε η Δέσποινα Καρνέση – Τι είπε για το μακελειό στη ναυτιλιακή εταιρεία

Την πρώτη της κατάθεση μετά το μακελειό στη ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και του δράστη, έδωσε την Πέμπτη η Δέσ...

Φόρτωση άρθρων...