Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Νέα Αγχίαλος: Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης

Από χθες το απόγευμα ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης απαλλάχθηκε των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας.

Η σχετική απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ ελήφθη και να ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά τις εκρήξεις που σκόρπισαν τον πανικό στην περιοχή.

Στον διοικητή φέρεται να χρεώνεται πλημμελής λήψη μέτρων πυρασφάλειας και φύλαξη των ευαίσθητων υλικών, έστω και αν δεν ήταν υψηλής τεχνολογίας.

Σχετικά το τι περιείχε η επίμαχη αποθήκη πυρομαχικών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, περιελάμβανε:

  • Βλήματα αέρος-αέρος αποσυναρμολογημένα
  • Βλήματα αέρος-εδάφους αποσυναρμολογημένα
  • Συμβατικές βόμβες 500 lb, 1000 lb, 2000 lb, οι οποίες προκάλεσαν το «μανιτάρι» που καταγράφηκε κατά τις εκρήξεις

ΕΔΕ για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών έχει ζητήσει ο Νίκος Δένδιας

Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, κάτι που ζήτησε ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, για να διαπιστωθούν τα αίτια και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι εκρήξεις.

«Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν στο ακέραιο», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Ακόμα, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», σημείωσε σχετικά ο υπουργός. Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίστηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πλέον διοικητή της 111 Πτέρυγα Μάχης μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.
Από εκεί και πέρα, οι αποφάσεις για τον διοικητή της 111 ΠΜ δεν σηματοδοτούν ευρύτερες αλλαγές όσον αφορά το στράτευμα και την κεφαλή αυτού, καθώς τόσο ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, όσο και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, χαίρουν της πλήρους στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτονοήτως το ίδιο ισχύει και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...