Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Νέα Φιλαδέλφεια: Όλοι ήξεραν, κανείς δεν απέτρεψε τη φονική επιδρομή - Τα τρία κενά στη στάση της ΕΛΑΣ

Τρία είναι τα κρίσιμα χρονικά σημεία για τα οποία ελέγχεται η ΕΛ.ΑΣ.: η είσοδος των Κροατών στη χώρα μας, η διαδρομή τους προς την Αθήνα και η συνάντησή τους με τους Έλληνες συνεργούς τους...

Ελλάδα

Ενημέρωση υπήρχε, αντίδραση δεν υπήρξε! Γιατί; Το ερώτημα αυτό ταλανίζει από χθες τη χώρα και ιδιαίτερα την Ελληνική Αστυνομία, στην οποία ανήκε η ευθύνη να προστατέψει τη ζωή του Μιχάλη Κατσούρη και των πολιτών που περνούσαν μία ανέμελη καλοκαιρινή βραδιά στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μέχρι την ώρα που έπεσε πάνω τους μία ορδή Κροατών χούλιγκαν και Ελλήνων συνεργών τους.

Τρία είναι τα κρίσιμα χρονικά σημεία για τα οποία ελέγχεται η ΕΛ.ΑΣ.: η είσοδος των Κροατών στη χώρα μας, η διαδρομή τους προς την Αθήνα και η συνάντησή τους με τους Έλληνες συνεργούς τους, που ολοκληρώθηκε με την πορεία προς το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και την επίθεσή τους στους οπαδούς της ΑΕΚ, αλλά και σε ανυποψίαστους πολίτες.

Ξεκινώντας από το τελευταίο είναι πραγματικά αδιανόητη η απουσία κάλυψης του σταδίου. Έπρεπε να είχαν αναπτυχθεί δυνάμεις στην περιοχή, δηλώνουν στο «ΘΕΜΑ» πηγές της Κατεχάκη.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε τις συνεννοήσεις των Κροατών με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με τα πληροφοριακά δελτία της υποδιεύθυνσης αστυνομικής βίας ήξεραν και το πού θα μείνουν και το πού θα χτυπήσουν! Ήξεραν ότι στόχος τους ήταν το γήπεδο της ΑΕΚ! Αλλά, έμεινε αφύλακτο με τις δυνάμεις να σπεύδουν κατόπιν εορτής!

Παρότι στα κοινωνικά δίκτυα οι Κροάτες είχαν δηλώσει τον προορισμό τους, παρότι οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν καλέσει τα μέλη του Συνδέσμου σε συγκέντρωση για να προστατέψουν το Στάδιο!

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε ήδη χάσει δύο ευκαιρίες να κόψει τον δρόμο των Κροατών και να ακυρώσει το ραντεβού θανάτου.

Η πρώτη ήταν στα σύνορα. Εφόσον γνώριζε από τις αρχές του Μαυροβουνίου μέχρι και τις πινακίδες των οχημάτων με τα οποία οι Bad Blue Boys ταξίδευαν για την ελληνική πρωτεύουσα, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν κάθε δυνατότητα να τους σταματήσουν στα σύνορα. Αλλά, δεν το έκαναν!

Και το ότι δεν είχαν δικαίωμα να τους απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα δεν ευσταθεί. Μέσω μιας διαταγής ελέγχου θα μπορούσε να βρεθεί μία δικαιολογία έστω να καθυστερήσουν. Αλλά, τους άφησαν να περάσουν ανενόχλητοι.

Όπως ανενόχλητοι έκαναν και τα χιλιόμετρα μέχρι το σημείο που συναντήθηκαν με τους Έλληνες συνεργούς τους. Πέρασαν από έξι νομούς και δεν τους ενόχλησε κανείς. Ενώ, βίντεο που κατέγραφαν την πορεία τους ανέβαιναν στα κοινωνικά δίκτυα.

Και φτάνουμε έτσι στο σημείο 3 με το οποίο ξεκινήσαμε. Γνωρίζοντας στην ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν είχαν αποτρέψει ούτε την είσοδό τους στη χώρα, ούτε την άφιξή τους στην Αθήνα και τη συνάντησή τους με τους Έλληνες συνεργούς τους, άφησαν αφύλακτο το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Γιατί;

Η πρώτη εξήγηση είναι ότι το περιστατικό υποτιμήθηκε. Ίσως να έπαιξε κάποιο ρόλο και η καλοκαιρινή ραστώνη. Το ερώτημα “ποιοι ήταν στα γραφεία τους στη Λεωφόρο Κατεχάκη, ποιοι διάβασαν τα πληροφοριακά δελτία των αρμόδιων υπηρεσιών και τι έκαναν” πρέπει να απαντηθεί στη λεπτομέρειά του.

Μία δικαιολογία που έχει ακουστεί στους διαδρόμους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ότι δεν υπήρχαν δυνάμεις. Πώς όμως βρέθηκαν μετά για να κάνουν τις συλλήψεις; Άρα, δυνάμεις υπήρχαν, αλλά κάποιος δεν τις κινητοποίησε έγκαιρα.

Και αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να είναι άλλος από ένοικο του Αρχηγείου, της ΓΑΔΑ και της Ασφάλειας. Εκτός και αν όλοι αυτοί ισχυριστούν ότι περίμεναν εντολή από τον Γιάννη Οικονόμου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε χθες με σκληρά λόγια για την αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά δεν απάντησε σε τρία κρίσιμα στοιχεία: δεν ανέφερε ούτε αν ο ίδιος είχε λάβει ενημέρωση για τα έγγραφα που μιλούσαν για τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ότι έρχονταν στην Ελλάδα, ούτε ποιος έπρεπε να δράσει και να δώσει τις αντίστοιχες εντολές για να αναχαιτιστούν οι χούλιγκαν σε κάποιο σημείο της διαδρομής που έκαναν, ούτε γιατί δεν είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις στη Νέα Φιλαδέλφεια, εφόσον η ΕΛΑΣ γνώριζε το σχέδιο των Κροατών χούλιγκαν.

Προφανώς τα ερωτήματα θα απαντηθούν από την ΕΔΕ που διεξάγεται, παράλληλα με τις έρευνες για τον εντοπισμού του/των δολοφόνων του Μιχάλη Κατσούρη και των δραστών των υπόλοιπων επιθέσεων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου για να αποφευχθούν παραγραφές αδικημάτων για το Μάτι

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα θα ζητήσει την επίσπευση της καθαρογραφής της σημερινής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, προκειμέν...

Τράπεζες: Πότε κλείνουν λόγω Πάσχα - Τι προβλέπεται για μισθοδοσία και πληρωμές

Κλείνουν για έξι μέρες οι τράπεζες λόγω του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς. Η καταβολή του Δώρου Πάσχα δεν πρόκειται να επηρεασθεί από αυτές τις τροποποιήσεις, ...

Φόρτωση άρθρων...